Læsetid: 3 min.

Litteraturnyheder

Lawrence Hill vinder pris, nordkoreansk hofpoet hopper af, mangfoldighed i en fælles fremtid og verdens værste digter i høj kurs
Lawrence Hill vinder pris, nordkoreansk hofpoet hopper af, mangfoldighed i en fælles fremtid og verdens værste digter i høj kurs
22. maj 2008

Lawrence Hill vinder prestigefyldt pris

Den canadiske forfatter Lawrence Hill har netop vundet den såkaldte Commonwealth Writers' Prize for romanen The Book of Negroes. Romanen bygger på den sande historie om en malinesisk kvinde, der bliver taget til fange og transporteret til South Carolina, hvor hun pukler som slave for briterne, indtil hun efter den amerikanske revolution rejser tilbage til Afrika som en fri kvinde.

"Lawrence Hills enormt imponerende historiske værk er fuldstændig fængslende og fortjener en stor, international læserskare," jublede Washington Post, da romanen udkom.

Nordkoreansk hofpoet har fået nok

En tidligere hofpoet for den nordkoreanske diktator Kim Jong-Il er flygtet til Sydkorea. Her har udgivet en digtsamling om det kommunistiske diktatur, som vækker stor opmærksomhed. Jang Jin-Sung hørte til Kim Jong-Ils yndlingsdigtere. Han levede et liv blandt den nordkoreanske elite og fik hele to gange æren af personligt at møde den lavstammede leder med de nukleare ambitioner. Men han besluttede at flygte, da det gik op for ham, at den præsident, han levede af at skrive hyldestdigte til, i virkeligheden var "verdens rigeste konge, der regerer over verdens fattigste folk", som han siger til Asia Times.

Digtsamlingen, som Jang Jin-Sung nu har udgivet, behandler den massive fattigdom og hungersnød, der plager Nordkorea. I sidste uge toppede digtsamlingen bestseller-listen i Sydkorea.

Mangfoldighed i en fælles fremtid

Og nu vi er ved Korea. Den Internationale Forlæggerforening, IPA, har netop afholdt kongres i Seoul, og her diskuterede forlæggerne indædt det overordnede tema: Mangfoldighed i en fælles fremtid. En udløber af diskussionen var, hvorvidt den kinesiske forlæggerforening skal optages i organisationen. Selv mener kineserne klart, de skal have lov at være med. Men problemet er, at det kniber gevaldigt med netop mangfoldigheden på det kinesiske bogmarked, der er totalt kontrolleret af staten. Og derfor mener de nuværende medlemmer ikke, kineserne er klar endnu. Mere fælles er fremtiden altså heller ikke. Meget sigende vil den kinesiske forlæggerforening da heller ikke acceptere tre elementære vedtæger for IPA, nemlig sikringen af ytringsfriheden, trykke- og etableringsfriheden samt af ophavsretten.

Verdens værste digte i høj kurs

Det skotske auktionshus Lyon & Turnbull har netop solgt en samling digte fra verdens måske værste digters hånd. Til en sum af 62.000 kr.

Næstefter Robert Burns er William McGonagall, der levede fra 1825 til 1902, Skotlands bedst kendte digter. Men ikke fordi han var nogen stor lyriker. Tværtimod. McGonagall var en helt igennem ringe poet uden den mindste sans for elementære poetiske kendetegn som rytme og billedsprog. Og netop derfor er hans digte så guddommeligt sjove, at folk stadig citerer dem i hele den engelsksprogede verden.

I sin samtid blev McGonagall systematisk hånet. Publikum kastede æg og grøntsager efter ham, når han reciterede sine værker, og hans egen forlægger kaldte ham endog verdens værste digter. Enkelte af sine udgivelser fik han dog solgt på gaden i hjembyen Dundee, og det er 35 af disse (mak)værker, der nu er blevet solgt til en anonym samler.

Den bibliofile køber var for øvrigt ikke så heldig, at han fik det mest citerede digt af McGonagall med hjem fra auktionen, nemlig det katastrofalt elendige "On the Tay Bridge Disaster of 1879". Men der er bestemt andre perler blandt de nyerhvervede digte, som for eksempel det forbløffende feministiske "Women's Suffrage", der åbner med strofen:

"Fellow men! why should the lords try to despise
And prohibit women from having the benefit of the parliamentary Franchise?
When they pay the same taxes as you and me,
I consider they ought to have the same liberty.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu