Læsetid: 2 min.

Litteraturnyt

Østerbros amerikaner vinder essay-pris, Nørhaven Books går konkurs, Wikipedia i bogform og to gange falsk Schiller
8. maj 2008

Konkurs på børnebøger

I sidste uge gik selskabet Nørhaven Books konkurs. Bogelskere vil kende navnet fra diverse kolofoner. Nørhaven har nemlig trykt og indbundet en stor del af de bøger, der står på reolerne rundt omkring i landet. Både hard- og softcovers, som det hedder i fagsprog.

"Det er specielt på børnebogsområdet, det er gået galt," siger administrerende direktør Lars Bonderup Bjørn til tidsskriftet Bogmarkedet. Sørgeligt relevant for temaet her i tillægget.

Østerbros amerikaner vinder essay-pris

Den amerikanske forfatter Thomas E. Kennedy har vundet USA's fornemste tidsskriftspris for bedste essay i et amerikansk magasin. Og det kan vi vist godt tillade os at være en lille smule stolte af herhjemme. For Kennedy er såmænd bosat på Østerbro og har været det i de sidste mange årtier. Faktisk har han også skrevet om København i sin såkaldte Copenhagen Quartet, der forunderligt nok endnu ikke foreligger på dansk på trods af store roser fra Politikens Bo Tao Michaëlis og Informations egen Tonny Vorm.

Kennedy vandt den prestigefyldte pris for essayet "Jeg er Joes prostata", der udkom i tidsskriftet New Letters. "Uhyrlig ærligt og ugudelig morsomt," udtaler dommerne. "Kennedys beretning om sin prostatakræft-skræk er essayskrivning, når det er mest originalt." Tillykke til Kennedy!

Wikipedia i bogform

I februar meddelte det store tyske forlag Brockhaus, at de for fremtiden ikke længere vil trykke deres renommerede leksikon i bogform, men kun lade det være tilgængeligt på Internettet. Et andet stort tysk forlag går nu den modsatte vej. Bertelsmann-koncernen vil trykke en bogudgave af det brugergenererede internet-leksikon Wikipedia, skriver Die Zeit. Godt nok kommer kun de mest søgte opslag i det monstrøse leksikon med i bogværket og godt nok kun i forkortet udgave. Men til gengæld er samtlige informationer blevet grundigt efterprøvet af en særlig redaktion på Bertelsmann.

Den 1.000 sider tykke mursten, der gerne skulle komme ud af projektet, er tiltænkt folk, som ikke har adgang til Internettet, eller som ikke konstant er online. "En bog er altid til rådighed," som lederen af Bertelsmanns leksikon-afdeling siger.

Indholdet i bogen kan man for øvrigt benytte, lige som man vil. Kopiere, citere og gøre ved. Bertelsmann har nemlig ikke copyright på Wiki-brugernes artikler, da ophavsrettighederne ikke kan re-monopoliseres.

To gange falsk Schiller

Da Friedrich Schiller kom af dage i 1805, blev han begravet i en massegrav for berømtheder uden familiegravsted. Men 21 år senere besluttede man, at den store digter da skulle ligge lidt bedre. Weimars borgmester fik endevendt massegraven og udvalgte sig et skelet samt det kranium, der stemte bedst overens med dødsmasken. Og så blev det, man mente var Schillers jordiske rester, ellers begravet mere stateligt ved siden af den weimarske hertugfamilie. Kort efter kom for øvrigt bonkammeraten Goethe til.

Næsten 100 år senere fandt man endnu et vellignende kranium i massegraven, og eksperter bedømte det til med stor sandsynlighed at tilhøre Schiller. Det nye kranium blev derfor lagt i en kiste og begravet ved siden af den første kiste.

Men hvilket af de to kranier er så Schillers? Det har man diskuteret lige siden. Nu lukker en international forskergruppe imidlertid diskussionen på en ualmindelig lyseslukkeragtig måde. Den tyske avis Frankfurter Allgemeine beretter, at forskerne ud fra DNA-sammenligninger med knogleresterne fra de tætteste familiemedlemmer kan konstatere, at ingen af de to kranier kan have tilhørt Schiller.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu