Læsetid: 2 min.

Livsfarlige diæter

Klinisk diætist advarer mod de diæter, der ligger på de danske pro-ana sider: Det er ikke diæter; det er faste - og det er livsfarligt
Kultur
23. maj 2008

Regnbuediæten
Morgen: 1, 5 dl jordbær (21,5kcal)
Middag: 1,5 dl jordbær(21,5 kcal)
Aften: 0,5 rød peber (16 kcal)
Total: 56 kcal

Klinisk diætist ved Klinik for spiseforstyrrelser i Gentofte, Julie Wiltschut har set på de diæter og tips til faste, der ligger på en af de danske pro-ana hjemmesider, og hun understreger, at de er livsfarlige.

"Der er ikke stor forskel på det, de kalder diæter og faste. Deres samlede energiindtag ligger langt under de dokumenterede anbefalinger for næringsstofindtagelse."

"De sider burde lukkes ned omgående," siger hun. Manglen på magnesium, proteiner og kalium kan ifølge diætisten forårsage problemer med hjerterytmeforstyrrelser og død.

- Hvor lang tid skal der gå, før det er farligt?

"Hvis man faster på den måde, vil det have alvorlige konsekvenser allerede efter en uge. Det vil svække immunsystemet og tære på alle muskler, inklusiv hjertet, der vil begynde at svinde ind. Alle organer vil tage skade, og i værste fald ender det med pludselig død".

- Hvad betyder det, at det er unge piger, der måske følger de her diæter?

"Det, en ung normalvægtig person på 18 år, har brug for på en dag, får man ikke engang på en uge, hvis man følger de her diæter. Det er unge piger, der ikke er klar over, hvilke fatale konsekvenser det har. Det ville have store konsekvenser for alle, og for de unge piger kan det blandt andet betyde, at de kan få hormonelle forstyrrelser, deres menstruation kan udeblive, og de kan risikere at få store problemer, hvis de en dag vil have børn".

- Hvad vil du råde pigerne til?

"Hvis de har en interesse i at tabe sig og har et BMI under 20, hvilket de fleste piger, der opsøger de sider, har, så skal de søge professionel hjælp hos en klinisk diætist og psykolog, da det kan tyde på, at man har psykologiske problemer, der ikke lader sig løse blot ved at tabe sig. De piger har brug for noget hjælp, og der burde stå en henvisning på behandlingsstederne for spiseforstyrrelser på siderne" siger Julie Wiltschut.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her