Læsetid: 4 min.

Ny festival udfordrer Københavns byrum

Et gammelt Hells-Angels kontor er forvandlet tilet mikrogalleri, hvor man forsøger at hive folk ind fra gadens fortov. Og vil man hellere sætte et par timer af til at lede efter byens mellemrum og sprækker, så er der også råd for det. Ny arkitekturfestival leder efter alternativer i byens rum
Kultur
21. maj 2008

Et par tyskere og seks øl er omtrent, hvad der er plads til i et lille kridhvidt galleri på Nørrebro.

Tyskerne er kommet for at lave elektronisk kunst, og væggene er ikke malet modehvide, fordi boligmagasinerne dikterer det, men fordi der nemt kan projekteres alverdens mønstre og computerkoder ud over den lyse farve.

Mikrogalleriet ligger i Gormsgade 9, der tidligere har huset et bordel, en hashklub og et Hells-Angels kontor.

Det 14 kvadratmeter lille rum huser i øjeblikket udstillingen 49 cm, en "undersøgelse af det offentlige rum og gallerirummet", som er en del af udstillingsprojektet Get Lost, der foregår rundt omkring i København frem til den 1. juni.

Navnet 49 cm kommer af, at muren, der adskiller galleriet fra gaderummet er præcis 49 centimeter tyk.

Muren er ingen hindring, for galleriet er et åbent laboratorium, udstillingerne er aldrig færdige, og alle er velkomne til at komme og sætte deres præg på kunstværkerne. Galleriet skal være "brugerdrevet, anarkistisk og kreativt," siger kurator Jacob Sikker Remin.

Der hænger gamle laptops på væggene og en gammel Commodore 64-computer putter sig i hjørnet. Den får et kærligt stryg, mens Remin fortæller, at den gamle maskine lige er fyldt halvrundt. 25 år har den på bagen. Uden for galleriet peger Remin op under tagrenden og fortæller:

"Vi har sat et kamera op her for at kunne registrere alt, hvad der sker på fortovet. Vi filmer gaden, analyserer hvad der foregår derude og sender information ud over galleriets trådløse netværk, således at tilknyttede kunstnere kan inkludere den information i deres værker".

Målet er at ophæve grænserne mellem galleri og gaderum, og meningen er, at folk skal stoppe op, og opleve, at de selv bliver en del af kunsten.

Bag yderdørens glasrude sidder to små blodskudte øjne på stilke og lyser og blinker - en slags robot, som holder øje med, hvad der sker på gaden gennem persiennerne.

Jacob Sikker Remin vil ikke betegne værkerne som en direkte kritik af hovedstaden, som den ser ud i dag. Og så alligevel:

"Det ville være oplagt, at tale om overvågning, især her på Nørrebro, midt i visitationszonerne, men udstillingen må helst ikke drukne i det. Vi vil gerne have, at folk oplever det her som et sjovt alternativ til det almindelige byrum, selv om der naturligvis vil opstå spørgsmål omkring dét, at vi for eksempel filmer folk på gaden. Der er i øvrigt en indlejret kritik i alle vores værker, idet vi genanvender teknologi, som et modsvar til vores normale forbrugsmønster, hvor man smider en computer ud, så snart den er blevet lidt langsom," siger han.

Københavns yderkanter

49 cm er som tidligere nævnt Mikrogalleriets bidrag til udstillingsprojektet Get Lost. Som en anden del af Get Lost fokuserer Dansk Arkitekturcenter på byrummets muligheder, hemmeligheder og uudforskede potentialer.

"Det handler om byudvikling fra bunden. Om byens borgere, værdier og ejerskab. Vi vil gerne i dialog med de lokale omkring de problemer, der kan være i visse bydele og også om hvilke muligheder, der naturligvis findes," siger kurator Kjersti Wikstrøm fra Dansk Arkitekturcenter.

Hun betegner projektet, der er udarbejdet efter idé og initiativ af fotograferne Tina Enghoff og Kent Klich, som en platform for kunstnere, der ønsker at være kritiske.

"Om det er en kritik af København i dag er individuelt for de enkelte kunstnere, men mange af de happenings, vi vil se, er kritiske i deres udgangspunkt," siger Kjersti Wikstrøm.

Udstillingsprojektet har indtil videre budt på arrangementer som 'Urban Battles', hvor projektnetværket Supertanker har inviteret to af byens 'urbane' forfattere, Jan Sonnergaard og Jonas T. Bengtsson, til debat. Hver weekend er der guidede ture rundt i Københavns mellemrum; de steder og sprækker vi aldrig helt lægger mærke til.

Og i dag tager fotograf Kent Klich, der blandt andet har portrætteret sovende hjemløse, interesserede med langs yderkanterne af Københavns mødepladser og samlingspunkter.

Og selv om Get Lost er sat til at slutte den 1. juni, så er der mere endnu. Projekterne er skabt til at kunne udvikle sig i en by "der vil og kan rumme alle".

Kurator Kjersti Wikstrøm fortæller, at små happening vil sprede sig over sommeren, og at Supertanker for eksempel arrangerer en bustur midt i juni, der tager folk rundt på en hemmelig rute i 'den urbane republik'.

Som at bygge en violin

Tilbage i et af Københavns mindste gallerier, har tyskerne stillet nogle ubestemmelige instrumenter op på bordet ved siden af en computer.

Der bliver drukket betal-selv-øl til en 10'er, og den lille performance skal til at starte.

Hannes Hoelzl laver live -coding, hvilket vil sige, at han programmerer en computer live på scenen og på den måde skaber lyd.

"Det er lidt ligesom, hvis en violinist byggede sin violin på scenen," forklarer han.

Danmark er langt bagud i forhold til den genre af elektronisk kunst, fortæller Hannes Hoelzl lidt senere udenfor.

"Det er i Tyskland, England og USA, at det virkelig rykker, og så naturligvis på diverse festivaler, hvor 'nørder' fra hele verden samles," siger han.

Og det er derfor, at Jacob Sikker Remin har valgt at starte en mikrobase for kunstarten på Nørrebro.

"Jeg har rejst meget i udlandet, og fik lyst til at lave noget i København, der var vedvarende, og som ikke kun varede et par uger under en festival," siger han.

Og de tidligere hashklubejere har gjort det lidt nemmere for ham:

"Stedet var fuldstændig lydisoleret, da jeg overtog det, og der var også lavet en rigtig god udsugning," siger han.

49 cmMikrogallerietGormsgade 92200 København NFra den 17. maj til 1. juni.

Get LostUdviklet og kurateret af Dansk Arkitektur Center efter initiativ og idé af fotograferne Tina Enghoff og Kent Klich. Det foregår forskellige steder i byen. Fra. den 16. maj til 1. juni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her