Læsetid: 9 min.

Den rapkæftede revolution

Det er i dag præcis 40 år siden, at ingredienserne i det franske samfund førte til en nærmest kemisk reaktion i hjertet af Paris. Politiet gik på angreb mod studerende, så greb folket ind mod politiet og en revolution var i gang. Men det startede måske med en rapkæftet fyr ved et svømmebassin
Maj 1968. Det låg, de Gaulle så mesterligt havde fået lagt på den franske hukommelse efter Anden Verdenskrig, kunne i maj 1968 ikke holde til trykket længere. Den dynamik, studenternes og arbejdernes oprør satte igang, blev så voldsom at intet siden kunne blive som før.

Maj 1968. Det låg, de Gaulle så mesterligt havde fået lagt på den franske hukommelse efter Anden Verdenskrig, kunne i maj 1968 ikke holde til trykket længere. Den dynamik, studenternes og arbejdernes oprør satte igang, blev så voldsom at intet siden kunne blive som før.

3. maj 2008

Der er ingen, der rigtig er enige om, hvornår studenteroprøret i 1968 i Paris egentlig startede. Jo, det startede den 3. maj. Den dag kampene med politiet brød ud.

Spørger man i dag rundt om Sorbonne Universitetet og på Boulevard Saint Michel, hvem folk kan huske fra dengang, er der kun to navne, der dukker op. Cohn-Bendit. Og så general de Gaulle.

Så vi lader det starte lidt før, med et møde ved et svømmebassin den 8. januar 1968.

For selvfølgelig var der Vietnam-krigen og bombardementerne, der uudholdeligt havde stået på siden 1965, og provoer, hippier og brosten, der blev kastet andre steder i verden.

I Frankrig var der især et ekstremt rigidt samfundssystem styret med faderlig hånd af præsidenten, general de Gaulle, der mesterligt havde samlet et kollaborationskvæstet folkefærd efter krigen og lagt låg på hukommelsen. Der var også, med George Pompidou som fremsynet premierminister, betydelig social fremgang i efterkrigstidens genopbygning og ikke mindst babyboomet. Hver tredje franskmand var under 20 år i 1968. Mens der 10 år tidligere var 150.000 studerende var der i maj 1968, 500.000.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu