Læsetid: 2 min.

Seernes usynlige redaktør

Etik. Oprettelsen af en ombudsmandsinstitution for tv var en glimrende nyskabelse i Danmarks Radio, og nu har TV 2 også fået sådan en, men hvad laver 'ombudsmanden' egentlig? Det får seerne meget lidt at vide om
Man må ikke lyve - det gælder, hvad enten mediet er stentavler eller tv. Derfor er TV 2 nu gået DR i bedene og har ansat Lars Bennike som seernes redaktør. Det er Moses på billedet.

Man må ikke lyve - det gælder, hvad enten mediet er stentavler eller tv. Derfor er TV 2 nu gået DR i bedene og har ansat Lars Bennike som seernes redaktør. Det er Moses på billedet.

Christian Ringbæk

Kultur
30. maj 2008

Man må ikke lyve inde i fjernsynet. Det står i de 10 bud, hvor man dog ikke specifikt nævner tv, idet det førende medie dengang var de stentavler, som buddene var skrevet på.

"Man må ikke bære falsk vidnesbyrd mod sin næste," lyder formuleringen mere præcist.

I tv gælder, at man heller ikke må vise falske klip, ligesom man ikke må vise falske locations. Det er mere end én fastansat tv-journalist blevet smidt i 'helvede' for, dvs. fyret eller udstillet i offentlig gabestok.

Derfor oprettede Danmarks Radio for nogle år siden en slags ombudsmandsinstitution med journalisten Jacob Mollerup som lytternes og seernes redaktør. Det er den officielle titel, og i denne uge fulgte TV 2 trop, idet man ansatte journalist Lars Bennike som seernes redaktør.

Inspirationen er hentet i diverse udenlandske medier, og det var den også for dagbladet Politiken, der ligeledes for et par år siden fik en såkaldt læsernes redaktør. Også andre danske blade har indført en læsernes redaktør, eksempelvis fagbladet Sygeplejersken.

11 fejl i avisen

Til disse pressens ombudsmænd kan læserne, lytterne og seerne trygt henvende sig med de problemer, de nu har. Ikke sådan i almindelighed, men i forhold til de pågældende medier forstås. Det kan være med klager over, at der er snydt på vægten i journalistikken eller med ønske om forklaring på, hvorfor medierne prioriterer, som de gør, eller behandler en sag, som de gør eller ikke gør.

Hele øvelsen går ud på at højne etikken.

I Politiken har ordningen, så vidt man kan skønne, været en succes. Således behandlede læsernes redaktør forleden 11 fejl i avisen. Folkekirkens Nødhjælp fik lejlighed til at gøre opmærksom på, at man aldrig har samarbejdet med juntaen i Myanmar, som avisen ellers havde citeret generalsekretæren for at sige. En musikanmelder havde forvekslet Richard Strauss' tonedigt Don Juan med Don Quixote. Et sted var et forkert foto sat på som illustration, og en sprogklumme var blevet sat i avisen for anden gang - det samme var en artikel om billig benzin. Den britiske kongefamilie var omtalt som den engelske kongefamilie, hvilket ikke er korrekt, men en klassiker inden for fejl i avisen, noterer læsernes redaktør.

Et særligt program

Alt sammen såre udmærket. Andre aviser retter kun de meningsforstyrrende fejl, men det giver en øget troværdighed over for avislæserne, når selv de mindste fejl bliver rettet. Samtidig er udstillingen af fejl underholdende læsestof, og den animerer medarbejderne til at stramme sig mere an. Fejl, hvor ringe de er, irriterer læserne, selvsagt mest de læsere, der virkelig ved noget om et emne.

I Danmarks Radio er lytternes og seernes redaktør usynlig. Kun en sjælden gang imellem når en udtalelse frem til skærmen ved de helt store sager. Ellers må man ind på hjemmesiden for at se, hvad for klager, der er behandlet: Studieværten, der havde glædet sig over 11. september 2001, Yallahrup Færgeby-debatten, Jeppe Nybroesagen og Henrik Qvortrups deltagelse i Jersild og Spin efter Naser Khader-sagen er nogle af de større emner.

I denne uge har der været diskussion om dokumentaren om avisen Dagen og om den planlagte modekonkurrence med tørklæderne. Emner, man kunne behandle i et særligt program en gang om ugen eller måneden, så seerne kunne følge med. Ideen er hermed givet videre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her