Læsetid: 4 min.

Toiletrensning som kunstnerisk konfliktmægler

I disse dage render to ens klædte israelske mænd rundt på Nørrebro og udfører tjenester for folk med arabisk baggrund. De skurer gulve, pudser vinduer og passer børn - alt sammen som led i et kunstprojekt, der udstilles i Kunsthallen Nikolaj
Den israelske kunstnerduo Gil & Moti render i øjeblikket rundt på Nørrebro, hvor de tilbyder tjenester til beboere med arabisk baggrund. De gratis gerninger bliver optaget på video og udstillet som en del af deres performative og stedspecifikke projekt -Available For You-, der bliver vist på fjernsynsskærme i Kunsthallen Nikolaj.Med deres israelske baggrund håber de to, at de -kan bruge kunsten til at skabe nye kommunikationsplatforme - nye måder at anskue modparten på-.

Den israelske kunstnerduo Gil & Moti render i øjeblikket rundt på Nørrebro, hvor de tilbyder tjenester til beboere med arabisk baggrund. De gratis gerninger bliver optaget på video og udstillet som en del af deres performative og stedspecifikke projekt -Available For You-, der bliver vist på fjernsynsskærme i Kunsthallen Nikolaj.Med deres israelske baggrund håber de to, at de -kan bruge kunsten til at skabe nye kommunikationsplatforme - nye måder at anskue modparten på-.

Hans de Bruin

Kultur
8. maj 2008

De har fuldkommen ens tøj på. Samme briller. Og den samme lille, mørke hestehale, der stritter på toppen af baghovedet.

Tvillinge-looket er den israelske kunstnerduo Gil & Motis uniform, som de i øjeblikket render rundt i på Nørrebro, hvor de tilbyder tjenester til beboere med arabisk baggrund. Tjenesterne dækker over alt fra rengøring, babysitting, vinduespudsning og tømrerarbejde.

De gratis gerninger bliver optaget på video og udstillet som en del af deres performative og stedspecifikke projekt "Available For You", der bliver vist på fjernsynsskærme i Kunsthallen Nikolaj i indre København.

Som de sidder der i Kunsthallens frokoststue, fremstår de som en karikeret udgave af et af den slags ægtepar, der med tiden er faldet ind i et så dybt symbiotisk forhold, at en skelnen i personlighed forekommer ligegyldig. Men de to midaldrende, israelske mænd tager deres identiske fremtoning alvorligt. De fortæller, at de evigt og altid er iklædt ens tøj, og at de altid opholder sig sammen. De er gift , de bor og arbejder sammen, og de går til de samme aktiviteter, siger de. "Vi har opbygget en fælles identitet for at udfordre myten om egoet. At dele ét ego er en konstant forhandling, og det er denne forhandling, vi har gjort til vores livsprojekt," fortæller den ene part af duoen, hvorefter den anden part tager over:

"Vi ønsker at få folk til at tænke på identitet som et rum, hvor overenskomster skal imødekommes, og fred skal udvikles."

Toiletrensning

Gil og Motis private levestil spejler sig i deres værker, der kredser om forsoning og forståelse mellem to velkendte, stridende parter: Israel og Palæstina.

På Nørrebro er det også denne konflikt, de to kunstnere arbejder ud fra. Ved at udføre tjenester for folk med arabisk baggrund i den københavnske bydel, ønsker de at åbne for en ny kommunikationsplatform, hvor ærkefjender kan mødes i dialog. Gil og Moti mener ikke, at den underdanige position står i vejen for at skabe et forhold baseret på respekt.

"Det er en symbolsk handling, vi udfører, der prikker til fasttømrede identitetsmønstre. Gil og jeg er blevet opdraget og uddannet til at være bange for vores nabo, palæstinenserne. Men ved at bruge kunsten som et redskab til at skabe nye kommunikationsplatforme, kan vi pludselig åbne op for nye måder at anskue modparten på," siger Moti, hvorefter Gil overtager ordet:

"Vi tror på, at hvis man giver noget, får man også noget igen. Her i København har vi sat os selv i en meget ukunstnerisk position, hvor vi har siddet på knæ og renset toiletter. Det har været en position, som har ført os meget tæt på nogle individer, og som har fået dem til at åbne deres hjerter."

Naivitetens potentiale

Gil og Moti har valgt arbejdssituationen som deres kunstneriske udgangspunkt, da den indeholder et klart og enkelt referencepunkt til det magtforhold, som mange arabere indretter sig under.

"Det er i arbejdssituationer, at arabernes position i samfundet tydeliggøres. Gennem arbejde kan arabere komme ind i andre lande. De står i en position, hvor de må tage de jobs, de kan komme i besiddelse af. Vi har ønsket at kommentere på dette forhold, og det gør vi gennem overdrivelse og naivitet," siger Moti.

Selvom Gil & Moti udfører gode gerninger for et udsat mindretal i Danmark, har de ingen intention om at være socialarbejdere. De arbejder ud fra en begrænset kapacitet, hvor de hele tiden tænker på det endelige kunstværk.

"Når vi træder ind i en forretning og tilbyder en tjeneste til et fremmed menneske, er vi meget opmærksomme på, at vi optræder, og at vi udstiller os selv. Vi har altid et tredje øje med, kameraet, der dokumenterer vores handlinger, og vi har et bestemt kunstnerisk resultat, vi arbejder hen mod."

Det er det kunstneriske resultat, som Gil og Moti mener, er i stand til at ændre den herskende diskurs mellem arabere og israelere. Kunsten skal bruges til at ændre samfundsmæssige forhold, mener de.

Denne indstilling bliver betragtet som naiv inden for kunstverden, fortæller de israelske kunstnere, der selv er stolte af deres naivitet, da det er et af deres vigtigste kunstneriske værktøjer:

"Vores kunstprojekt er per definition naivt. Vi ønsker ikke at lave politik eller flytte landegrænser. Vores naive indstilling til kunstens muligheder er en del af vores performance, som skal tvinge folk til at åbne op for nye diskurser og synspunkter. Naiviteten kan bruges til at komme væk fra vanetænkning, og bruges som en strategi til at skabe nye relationer," fortæller Gil, og Moti overtager:

"Man skal bruge kunsten til at kommunikere og til at reagere i en verden, der befinder sig i krig. Kunsten kan være en stemme med en social rolle i samfundet."

Kunsthallen Nikolaj: Gil og Moti. Til 31. maj 2008

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her