Læsetid: 2 min.

Billig billet til det rene paradis

Island har forstået at sælge sig som et rent og helsegivende land, hvor man kan leje sit eget jagtrevir på størrelse med Lolland - for de superrige
Gullfoss-vandfaldet uden for Reykjavik er med til at markedsføre øen som vild, uberørt og miljørigtig.

Gullfoss-vandfaldet uden for Reykjavik er med til at markedsføre øen som vild, uberørt og miljørigtig.

Kultur
12. juni 2008

Den rene økologiske stat koster det jo ikke noget at drømme om. Men selvfølgelig er det kun verdens absolut mest velhavende mennesker, der har råd til at opleve noget, der minder om det. Det er man klar over på Island.

Her værner man så militant om både land og det varme vand, at det er lykkedes at skabe en profitabel forretning på miljøturisme. Her lejer superstjerner som Jack Nicholson områder på størrelse med Lolland for at tage en fisketur i den uberørte og paparazzi-fri natur. Andre knap så rige må nøjes med at betale en god pris for at gispe, når de forgudede hvaler pudser næse i havoverfladen.

Også racemæssigt er Island næsten helt hvidt. På nær en håndfuld vietnamesiske bådflygtninge, som kun blev lukket ind i den islandske kulde, hvis de officielt skiftede deres Wang, Dong, Duc, Ho - navne ud til fordel for islandske Leifursson og Gudrunsdottir - navne, som alle er af ren hvid kaukasisk afstamning. Det betyder naturligvis ikke, at islændingene selv udfører alle de sure servicefunktioner. Det har de østeuropæere til. Og skulle der findes en enkelt arktisk muslim, så er det næppe en af dem med skæg og tørklæde.

Fem års ferie - alt betalt

Men snusfornuften har dog også bolig i den rene nordatlantiske sjæl. Det vrimler med firehjulstrækkere og den CO2-forhadte bilindustri er meget velkommen, når blot den betaler den rigtige pris for at benytte den øde ø til at optage reklamefilm, der præsenterer de nye modeller, som var det Herren selv, der havde skabt dem sammen med bunkerne af vulkansk aske.

Prisen for at opleve hele denne herlighed er altså ikke lige til på en sosu-løn.

Men med en smule omtanke er der dog alligevel en chance for at fattigrøvene også kan få frisk luft og rent vand. Hvis man tager med Icelandair fra Kastrup til Keflavik i dag, kan man for en billetpris på 3.173 kroner sikre sig et arktisk ophold på op til fem år.

Det kræver blot, at man går på toilettet og tænder en smøg. Når man sidder på tønden i den Boeing 757-300, der bærer navnet 'Snorry Thorfinnsson', er det umuligt ikke af få øje på reklamen, der kundgør, at rygning om bord straffes med fem år fængsel.

Ifølge Icelandairs danske pressetalskvinde, Karen Østerby, er der endnu ingen, der har ladet sig friste af det gratis rene liv i lidt stramme tøjler. Den anstalt, hvor de hårde kriminelle sidder, ligger ellers meget smukt med udsigt over Atlanterhavet.

Og selv om sagaerne vidner om en noget primitiv retsopfattelse, så er Island også på det felt blevet meget moderne. Kriminalforsorgen i dag er absolut blandt de mere humane. Når tilbuddet alligevel ikke rigtig fænger, så er det nok, fordi truslen om den moralske fordømmelse og hårde straffe virker præventivt, i hvert fald når det gælder miljøkriminalitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her