Læsetid: 4 min.

Da elefanterne rykkede op i den bedre middelklasse

Dyrene i Zoologisk Have er ikke længere dyr, som skal spærres inde, men individer der udsættes for en humanistisk omsorg og pleje
Elefanterne i Zoologisk Have i København nyder badeforholdende ved deres nybyggede elefanthus.

Elefanterne i Zoologisk Have i København nyder badeforholdende ved deres nybyggede elefanthus.

Keld Navntoft

Kultur
11. juni 2008

Lige netop dér går grænsen. "Kan vi da for satan ikke få lyd på," siger en dame på siddepladserne. "For helvede," tilføjer en anden og nikker.

Vi sidder i det gamle Elefanthus i Zoologiske Have og ser åbningen af det nye Elefanthus på en storskærm. Vi kan se på storskærmen, at de inviterede gæster i det nye hus får serveret strålende drinks på sølvbakker, som de helt sikkert ikke skal betale for. Det brokker vi os ikke over.

Herovre i det gamle hus koster en kop kaffe fra en termokande på størrelse med en mælkejunge 17 kroner, og den serveres i papkrus. En flaske vand beløber sig til 19 kroner, og det affinder vi os med. Selvfølgelig skal de særlige gæster vartes op, og selvfølgelig skal vi se det på en storskærm, selvom vi kun sidder 300 meter væk. Det trækker ud, fordi prinsgemalen, som er protektor for Zoologiske Have, er forsinket. Men det er der forståelse for: "Jeg håber ikke, det er så slemt med ryggen, at det gør ondt, når han går." En anden siger, at det jo også kan være, fordi han har en af de små prinser med, og små børn skal jo altid tisse, når man skal ud af døren.

Vi accepterer, at storskærmen viser billeder fra transporten af elefanterne i containere fra deres gamle til deres nye hus. Det har vi set to gange nu. Men vi vil ikke spises af med en omgang stemningsmusik, der lyder som bossanova. Vi vil have lyd på:

"I må da kunne se, at der ikke er lyd på!," råber damen. Hendes veninde har spottet lydmanden og spydigt bemærket, at han "laver nul og en prut".

Her sidder pensionister, som er abonnenter og følger livet i Zoologisk Have. Der er almindelig tilfredshed med det nye hus til flodhestene, og selvom det kan være svært at få øje på de nye næsehorn i savannehabitatet, erkendes det, at sådan har næsehornene det bedst. Her sidder også forældre, som har taget børn med til den festlige dag, og her sidder adskillige i rullestol.

Fra fængsel til trivsel

Vi er enige om, at det gamle elefanthus var for dårligt. Det er faktisk som at sidde i et fængsel. Der er store tremmer foran de små celler, hvor de store dyr har kunnet more sig med at skubbe til bildæk, som hænger i reb eller spadsere de samme to en halv meter frem og tilbage. Det har ikke været rart at se på for os. Ikke alene ser man på dyr, der helt tydeligt er spærret inde. Man oplever også menneskene som nogen, der tager friheden fra dyr. Man ser sig selv som undertrykker og får dårlig samvittighed.

Men nu har elefanterne forladt deres små taberceller og er rykket ind i den bedre middelklasse med et dejligt nyt hus tegnet af en berømt arkitekt og med vidunderlige udendørs faciliteter.

"Vi er gæster i deres hus," siger en dyrlæge fra ZOO på storskærmen, da lyden omsider bryder igennem. Han fortæller om, hvordan de syv elefanternes leder Inda voksede op under "kummerlige kår" i et tysk cirkus, men nu endelig er kommet til sit rette element. Den meget verdensberømte arkitekt sir og lord Norman Foster anlægger også et humanistisk syn på elefanterne: Han havde taget udgangspunkt i deres "behov" og deres særlige "kapaciteter", da han skulle tegne huset til dem: "Det vigtigste er disse individer," siger han om elefanterne og forsikrer, at de nye omgivelser skulle inspirere til yderligere forplantning. Også elefanter skal stimuleres af omgivelserne. En anden taler slår fast, at det er det "bedste elefanthus i verden," og kulturminister Mikkelsen hylder huset som en "ny branding for ZOO, en ny identitet, en ny branding af byen."

Det nikker vi til i det gamle elefanthus. Det er godt med branding, forplantning og dyrehumanisme. Bavianerne derimod er ikke blevet til individer endnu. De sidder stadig og piller sig i pelsen i et betonarrangement, som kunne være bygget i DDR, og sælerne svømmer endnu rundt i vand så grønt og grimt, at selv os, der så åbningen på storskærm ikke ville stikke hånden i det, om der så lå en femmer lige under overfladen.

Haps dog

Det er ikke kun de udvalgte dyr, der plejes kærligt og humanistisk. Nu kan man også i Zoologisk Have købe økologiske grillpølser (25 kroner), økologisk pølsebrød (7 kroner) og økologisk haps dog (37 kroner). Når man ikke længere vil have dårlig samvittighed over at se på dyr, der er spærret inde, vil man heller ikke have dårlig samvittighed over det, man spiser.

Men ligesom der er forskel på dyrene, er der også forskel på menneskene. Ikke alle foretrækker den sunde og korrekte haps dog. Pølsemanden fortæller, at rigtige mange stadig køber den gamle haps dog til 25 kroner. 12 kroner billigere smager alligevel ofte bedre end økologi. Zoologisk Have introducerede tidligere på året en skinnende sølvvogn, som solgte sushi. Den er kørt væk igen. Godt nok er elefanterne rykket op i den bedre middelklasse, og det kan vi lide at se på. Men det er ikke alle gæsterne i Zoologisk Have, der er rykket med. Det er til gengæld alle, som kan se og høre Prinsgemalen løfte den lille Prins Christian op og ringe huset åbent med en gylden klokke. Nu skal vi se, hvor godt elefanterne har fået det. Måske de allerede parrer sig nu?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Friskytte

Det var da mærkeligt at Lykkeberg ikke var inviteret med som officiel gæst, og fik gratis drinks? Den betydeligste skribent på den betydeligste oppositionsavis?

Dette er en af de mest forvrøvlede artikler jeg længe har læst. Selv genkender jeg den slags, fra de aftener hvor man har drukket en flaske rødvin, sidder kl. 3 om natten, og får en lysende idé. Såre har man sat sit sidste punktum, før man trykker "send", og går i seng med et smil på læben.

Som jeg forstår artiklen vil hr. Lykkeberg tre ting:

1) brokke sig over kongehuset

2) brokke sig over dyrevelfærd

3) sammenligne zoologisk have med samfundets sagnomspundne klassekamp

@ 1) Det er fantastisk, at hr. Lykkeberg er bitter over at kongehuset får gratis drinks, når de stakkels pensionister må sidde på anden række. Jeg ved ikke om det er faldet hr. Lykkeberg ind, at pensionisterne som regel er kongehusets største fanbase.

@ 2) Det er svært at vide hvilken uddannelse hr. Lykkeberg har, men jeg gætter på at han næppe er nogen ekspert i chimpanser. Når han derfor brokker sig over dyrevelfærd, i den forstand at de stakkels chimpanser skal bo i hvor de bor, er det fordi han finder bygningerne grimme. De minder ham om DDR (en af de steder hvor man forsøgte at udrydde klasser).

Faktum er dog: Chimpanserne spiser, leger og avler. Det må da være en indikation for at de har det godt. Vi så naturligvis alle sammen gerne, at de fik mere plads, men nogle mennesker bliver nødt til at forholde sig til den realitet, at sådan noget koster penge og kræver plads.

@ 3) Sidste punkt er så dumt, så jeg slet ikke vil forsøge at få det til at passe ind i en højre-venstre ideologi. Det er svært at forstå om hr. Lykkeberg lider af snabelmisundelse, men i hvert fald synes pointen, at priserne i zoo er dyre, og ... derfor bliver... elefanterne ... et symbol på... middelklassen ... der...

..Jo vent! Det giver god mening! For elefanterne har lange snabler, så de kan rage til sig. Og stok konservative er de også!

Og ... og... så er vi i gang med at skabe en underklasse... af dyr der består af 80 % fedt... og abekatte.. der bor i betonbyggeri!!

Denne artikel synes at være skrevet med foragt, for den opgave det er, at skulle dække elefanthusets åbning. Hr. Lykkeborg synes øjensynligt at verden er på vej mod helvede, og han har derfor haft travlt med at være bitter, mens han spildte tiden mellem pensionister og andre almindelige mennesker.

Så travlt, at han ikke har noteret sig, at man gerne må tage spise og drikkelse med i zoo - ganske gratis.

Så travlt, at han ikke har tænkt over at det tager 2 timer at gå igennem zoo, og at man på et årskort kan gå blandt eksotiske dyr, hver dag i (you guessed it!) et år (det koster 350 kroner for en almindelig voksen, at få årskort.)

Ironisk nok synes jeg at denne artikel beviser, hvorfor det var ham der trak nitten.

Clausen, der har så travlt med at kritisere Lykkebergs unøjagtigheder og fejl, burde måske lige tjekke forskellen på chimpanser og bavianer.

Per V

Og der er ikke tale om et hus, men grube med beton"klipper".
Og jeg tror, du overfortolker hr Lykkeberg, og det er ikke pænt at anklage nogen for at være mod dyrevelfærd.
Mvh

Kære Per,

Fanden på skøjter! Du har ret, der var jeg hurtigt ude. Jeg mente naturligvis bavianer.

Kære Lauritzen,

Jeg anklager ikke hr. Lykkeberg for at være mod dyrevelfærd.