Interview
Læsetid: 6 min.

Finansmanden som fremtidsforfatter

Debatbog. Om to måneder lancerer Klaus Riskær Pedersens sit nyeste projekt, hvor bogen og internettet møder hinanden på en fremsynet måde. Indholdet er tanker om det kommende samfund, og resultatet skulle gerne blive en omfattende debat.
'Understrøm' er en kollektiv fremtidsprognose. Et fælles bud på fremtiden som den ses af Understrøms brugere og 'community'. Et samlet bud på, hvad der skal bidrage til at forme den fremtid, vi alle er en del af. Et opdateret 'road map', hvor forfatterens fremtidsvision overtages og tilpasses af dem, der selv skaber den, forklarer Klaus Riskær Pedersen om sit nye projekt.

'Understrøm' er en kollektiv fremtidsprognose. Et fælles bud på fremtiden som den ses af Understrøms brugere og 'community'. Et samlet bud på, hvad der skal bidrage til at forme den fremtid, vi alle er en del af. Et opdateret 'road map', hvor forfatterens fremtidsvision overtages og tilpasses af dem, der selv skaber den, forklarer Klaus Riskær Pedersen om sit nye projekt.

Lea Meilandt Mathiesen

Kultur
12. juni 2008

Af en mand, der i sin tid gik på Børsen med et firma med det slående navn Accumulator Invest, og som siden bl.a. åbnede en ostebutik, der hed Den Glade Munk, kan man vente sig lidt af hvert. Klaus Riskær Pedersen er på banen igen. Nu som forfatter i futuristisk regi. Med en storstilet, splinterny samfundsvision. Hele molevitten, som er en slags sammensmeltning af bog- og internetmediet, kalder han Understrøm, og på websiden www.understrom.com forklarer han lidt om det hele:

"Understrøm er en kollektiv fremtidsprognose. Et fælles bud på fremtiden som den ses af Understrøms brugere og community. Et samlet bud på, hvad der skal bidrage til at forme den fremtid, vi alle er en del af. Et opdateret road map, hvor forfatterens fremtidsvision overtages og tilpasses af dem, der selv skaber den".

Der er tænkt på det meste. Også den store verdenslitteratur. Lanceringen af projektet er understøttet af et citat fra Lewis Carrolls Bag Spejlet - Den Hvide Dronnings visdomsfulde påmindelse til Alice: "Det er en dårlig hukommelse, der kun ser tilbage".

For vildtvoksende

Nu ser Klaus Riskær Pedersen altså fremad. Her venter ganske vist seks års fængsel, men det standser ikke finansmanden og forfatterens blik og udsyn. Bag tremmer eller ej: Understrøm ser dagens lys den 18. august. Udgangspunktet er et manuskript på 450-500 sider, der ifølge Riskærs eget udsagn oprindeligt var på cirka 700 sider, og som siden er gennemskrevet 3-4 gange.

"Det har taget mig en frygtelig, frygtelig tid. Du aner ikke, hvor meget arbejde, der har været med det. Helt enormt," sukker han i telefonen fra sit opholdssted på Ibiza.

Men ellers er han fuld af fremdrift og talelyst. Han forklarer, at han i begyndelsen så manuskriptet til 'Understrøm' som en helt ortodoks bogudgivelse:

"Jeg syntes jo, at sådan en fremtidsvision i en stor, tung motherfucker af en bog, en 'tombstone-bog', var en enorm fed ting".

Men da han talte med folk i forlagsbranchen om manuskriptet og dets eventuelle realisering som bog, blev han gjort opmærksom på, at det måske var for omfangsrigt og vildtvoksende. 171 emner og temaer om praktisk talt alt mellem himmel og jord, samfund og fremtid, bl.a. 'Unge børnefamilier', 'Underjordiske transportsystemer', 'Nanoteknologiske biochips', 'Ballet og opera produktudvikles' og 'Boligafgifter'.

Klaus Riskær indså, at han havde et problem. Han havde forsøgt at samle for meget i samme manuskript og dermed smide for meget i hovedet på den potentielle læser på én gang. Gravstenspublikationen ville slå bogormen til plukfisk. Da var det, han fik den geniale idé. Han kalder den selv 'at book-caste'. Hver dag book-castes via nettet et såkaldt ekstrakt af et af de 171 oplæg, og interesserede kan så vælge at gå ind og læse hele det pågældende oplæg. Men man kan selvfølgelig også blot springe over - hvis nu ikke, man har svimlende lyst til at fordybe sig i Klaus Riskær Pedersens refleksioner over f.eks. 'Møntunioner' eller 'Testimonial aftaleregulering'.

Men konceptet indebærer ikke blot, at læseren selv kan og skal udvælge sin tekst fra den voluminøse hovedmasse. Han eller hun kan også gå ind i debatten og bidrage med kommentarer, kritik eller videreudvikling af hovedforfatterens oprindelige tanker. Klaus Riskær Pedersen taler om en 'wiki-løsning', inspireret af opbygningen og til-blivelsen af det brugerbaserede internetleksikon Wikipedia:

"Der vil jo være nogen, der sidder og siger: 'Ok, det, Klaus siger, er sgu rigtigt nok, men der er lige det og det punkt, vi skal have med'. Så til hvert oplæg vil der være debattråde til et dialogrum, hvor folk bare kan sidde og palavre løs. Og når de så har plapret løs, kan de gå til fadet og gå ind og redigere i mit oplæg og lave ændringsforslag".

Herefter er det så, at finansmanden undergår en metamorfose:

"Så skifter jeg rolle fra at være forfatter til at være moderator," forklarer han. "Så er det min opgave, mit ansvar, min ret at sige: 'Af det, der er kommet til her, laver jeg nu en ny udgave af det oprindelige oplæg, det oprindelige reading piece'. Og så gror der jo, efterhånden som jeg får rettet det til, en læsertilrettet version frem. Og til sidst vil der jo komme tilretning, på tilretning på tilretning. Og hele idéen er så, at Understrøm får sit eget liv, hvor jeg som forfatter udvandes gradvist".

'Jeg er humanist'

Så enkelt og så visionært er det. Og om to måneder kan vi alle sammen blive en del af fremtidens understrøm. For Klaus Riskær Pedersen selv har det været længe undervejs, cirka ni år:

"I '99 var jeg ret langt med Cybercity, og jeg syntes, det åbnede mange nye døre ind til måden, vi kommunikerer på. Og personligt var jeg lige blevet skilt og sad og gloede på et hotelværelse og havde ikke andet at lave. Og der syntes jeg også, der var nogle familieforholdsting, der var interessante omkring den måde, det kommer til at gå på, som jeg forudser det. Med yngre børnefamilier og større villighed til at få børn i en tidligere alder. Og parforholdet bliver mere omskifteligt, mere serielt af karakter".

Dette er, kunne man sige, et af yderpunkterne i Understrøm - familien, parforholdet, børneproblematikken. Et andet er historiens store, geopolitiske vingesus. Klaus Riskær Pedersen har det nede på linjerne og lige på læberne:

"Jeg tror ikke på Huntingtons clash of civilizations. Jeg er humanist. Jeg tror på, at det gode ved mennesket redder tingene, og det har det altid gjort. Og det her debatforum skulle gerne tjene som inspirationskilde. Altså, Søren Kierkegaard lavede ikke et politisk parti. Han var filosof, det er jeg ikke. Politiske partier handler om en praktikalitet, omsætningen af de her ting. Og jeg vil da håbe, der er politikere, der følger det og bruger noget som inspiration".

Sprængfyldt med ord

Der er nok at tage af. 171 emner, 500 siders tekst. En Klaus Riskær Pedersen, der fra Ibiza og på stort set stående fod er i stand til at tale telefonen i København rødglødende. Han er sprængfyldt med ord, men der er en mening med det hele:

"Manuskriptet hænger sammen, hvis du kan følge mig, Anders," forsikrer han.

Det kan jeg. Måske. Jeg spørger, om der rent indholdsmæssigt er en essens, en rød tråd bag tankerne i Understrøm. Svaret flyder nogenlunde sådan her:

"Det centrale er, at vi taler om en befolkning, der i kraft af den langt større uddannelse og dygtighed og åbenhed og digitalisering af de unge generationer træder mere og mere aktivt ind og påvirker deres eget liv og deres egen hverdag. Og det smitter af overalt. Den digitale automatik bliver modgået af, at der i den brede befolkning sker en reorientering mod nogle kvalitetsværdier, som er ikke-digitale, og hvor man vil koncentrere sig meget mere om nogle kvaliteter i det indre forhold og samværet med ens venner og familie. Der er også en forudsigelse af, at man kommer til at adskille arbejde og fritid meget. Understrøm forventer dual-living - altså, man bor to steder. Man dykker ned i små living centres rundt omkring, hvor man er en stor del af tiden, og det, man sælger, er ikke arbejdstid, det er serviceydelser. Man løser nogle opgaver. Man hooker op i nogle netværk, som er ens professionelle liv inde i de store bykerner, som man transporterer sig ind til, og hvor man også har en livstilværelse. Oplevelsesindustrien hører til der. Mens fritidsliv og hobbies osv. er decentraliseret ud i nogle små centrer, hvor folk er velfungerende".

Resten får vi at vide den 18. august. Og så vil debatten forhåbentlig tage fart. For Klaus Riskær Pedersen er der i den forbindelse kun ét problem. Så vidt han er orienteret, er internettet forbudt i fængslet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her