"Som ganske almindeligt menneske vil jeg ikke finde mig i, at Danmark behandler folk sådan. Men hvad kan jeg gøre ved det, helt konkret?"
Sådan spørger en kvinde med bedstemorhår og bestemte øjne. Folk rundt om hende nikker genkendende. Alle er blevet siddende til en debat efter at have været tilskuere til Hegn på Teatret ved Sorte Hest. Og her har vi lige mødt forestillingens hovedperson: en digter med en sprudlende passion. Hans problem er bare, at han er kurder og kristen. Og mest af alt, at han har siddet i Sandholmlejren i ni år og har fået to afslag på asyl. Men han tør ikke rejse hjem til Nordirak, for han ved, at han bliver slået ihjel. Uanset hvad de danske myndigheder påstår.
"Jeg tror, det er en helt, der sidder foran os," siger en smuk kvinde med langt, sort hår og russiske øjne. Hun blander sig i debatten med et omhyggeligt dansk. Hun er Dina Yafasova, forfatteren til bogen Dagbog fra Sandholm, der udkom i 2006.
"Jeg har selv siddet i Sandholmlejren. Jeg var der kun i seks måneder, men det føltes som seks år. Og du har klaret at sidde der i ni år!"
Porten smækker råt
Tilhørerne gyser. Men den kurdiske digter smiler bare høfligt og slår øjnene ned. Vi kender ikke hans navn. Men han har et fint lille skæg og bløde kinder. Han virker genert over al virakken, og hans ord er umiskendeligt en digters. Også når han taler dansk.
Han sidder her, fordi teaterinstruktøren Michael Svennevig fik kontakt til ham via Dansk PEN. Og fordi Svennevig har skrevet et teatermanuskript over hans beretninger fra Sandholmlejren, også inspireret af en radioreportage af Karl Johan Mikkelsen. Forestillingen er kommet til at hedde Hegn og er blevet en dialog for en mand og en kvindelig musiker. Skuespilleren Niels Vigild lægger klangfuld stemme og inderligt blik til tekstens sørgmodige manderolle. Og musikeren Thulla har skabt en lydkulisse af uhyggelige portsmækkelyd,
De er der sammen, men alligevel er han alene. Selv da hun rækker ham en hånd på hans kind, er hun nok kun en illusion...
I Hegn bliver selv de smukkeste digte holdt ud i strakt arm. Som en stille vandring fra solopgang til solnedgang, en smuk aften langs med hegnet deroppe i Allerød. Udsigten til militærområdets skydeskiver nedtones, ligesom alt det andet ubarmhjertige i den danske flygtningehåndtering.
Heri lader dramatikeren digteren røbe sit sande jeg. For poesien vinder evigt over det politiske. Jo værre, hans sind har det, jo smukkere bliver hans ord. Og netop den sproglige diskretion er noget af det mest rammende i denne beretning om et menneske, der bruger hele sin ungdom på at vente på at få et liv. Ingen anklage er der. Kun sorg og undren.
"Jeg kan ikke binde mig," siger han ansvarsfuldt, mens han længes efter en kvinde i sit liv. Så tager han ind på Strøget og sætter sig på en bænk og betragter dem, som har så travlt med deres liv.
Terror glider lettere
Kunst bliver ikke nødvendigvis bedre af, at den inspireres eller skabes af flygtningekunstnere. Omvendt bliver den jo heller ikke ringere. Og måske er det endda sværere at skabe god kunst om noget, som er så politisk og følelsesladet som humanitære svigt - fordi det kniber med at skabe nok afstand til begivenhederne og følelsesklichéerne. Man kan jo ikke se noget, hvis man sætter næsen helt mod spejlet... Eller sagt på en anden måde: Kunst er ofte mest overbevisende, hvis den skaber spørgsmål. Ikke svar.
Det er tydeligvis lokkende at lave politisk teater eller humanistisk teater med de indlysende rigtige meninger. Men hvis tilskuerne bare er enige, så bliver der ikke nødvendigvis flyttet noget. Teatermageren Flemming Jensen har om nogen prøvet at balancere mellem modigt teater og den gode menings teater; sidst med Spindelvæv.
Flygtningeemnet er hundesvært, fordi det er større end småpolitiske dilemmaer. Men det lykkes altså på bevægende og begavet vis med Hegn. Men da Mungo Park og Anna Bro tog udfordringen op med Sandholm i 2006, havde forestillingen svært ved at klare balancen mellem programerklæring og kunst; (forestillingen ryger på repertoiret i ny opsætning fra august). Hvorimod Lenemarie Olsens Camping på Kaleidoskop i 2005 havde stærk integritet; antagelig også fordi emnet her var danskernes fortielse af tyskerflygtningelejrene under Anden Verdenskrig - ikke lejrene i dag.
Hvorom alt er, så er flygtningeemnet alt for væsentligt til kun at dukke op i revyer. Foreløbig har det bare tydeligvis været lettere for f.eks. terroren som emne at snige sig ind på teatrenes spilleplaner end flygtningesituationen. Seneste eksempel var Vivian Nielsens Jeanne på Skuespilhuset - og f.eks. Torsten Buchsteiners Nordøst om gidseltagningen på Dubrovka-teatret på Husets Teater sidste år eller Sergi Belbels Mobil og Nicolas Bros Stolthed er kolossal, begge på Plan B i 2005.
Det handler om teatrenes repertoireansvarlighed og udsyn. Derfor er det også glædeligt, at Det Kgl. Teaters operachef har bestilt en ny kammeropera, om end det først er til 2010 - af tre kunstnere, der alle er kommet til Danmark som flygtninge. Og det vidner om udblik, at Edison til oktober spiller Lars Noréns In Memoriam om den myrdede, russiske journalist Anna Politkovskaja.
På samme måde vil det klæde den danske teaterverden, hvis Hegn også kommer på repertoiret. Gerne på turné rundt i landet. Og idéelt set også på Hofteatret, så politikerne lige kan smutte fra Christiansborg og få sig en kunstnerisk perspektivering på flygtningepolitikken. De politikere, som bestemmer, hvad vi skal finde os i.
"Som ganske almindeligt menneske vil jeg ikke finde mig i, at Danmark behandler folk sådan. Men hvad kan jeg gøre ved det, helt konkret?"
Ja, det er vi mange, der spørger os selv om.
Peter Olesen:
"...Anders Fogh og den påståede danske racisme."
ja Peter Olesen hævder jo i en anden tråd, at han kan fremlægge bunkevis af undersøgelser, der beviser, at der ikkke eksisterer problemer med racisme i Danmark.
Vi har dog stadigvæk til gode at se Olesens dokumentation. Det kan måske skyldes, at den i virkeligheden kun eksisterer i hans fantasi?
Esben, når du betegner en af de mest vidende eksperter i racisme som "multikultirambukken Morten Kjærum", tvivler jeg på, at selv den vægtigste dokumentation af racisme i Danmark ville kunne overbevise dig.
Du fremturer blot med din skrøne om, at ingen antiracister selv gider omgås indvandrere.
Du snakker udenom Peter Olesen. I ovenstående postulerer du at du kan fremlægge en lang række rapporter der dokumenterer at vi ikke har racisme i Danmark. Du skriver:
"Den forudsætter at der har været en grund til at fokusere på racisme i Danmark, og det viser den ene undersøgelse efter den anden (og den sunde fornuft) at der ikke er. "
Indtil videre har du imidlertid ikke fremlagt noget som helst der kan anvendes som dokumentation for din påstand.
Racismebegrebet
ER måske blevet meget udvandet - men det er for så vidt også ligegyldigt
om man kalder grundene til hegnene for racisme eller ej - for får
vi mennesker dog ikke bare snart mere end NOK af alle disse hegne?
Det er da en pudsig udvikling man kan opleve i din retorik, Peter Olesen. Du startede meget bombastisk ud med at hævde at der ikke findes racisme i Danmark, og nu efter at have kigget lidt nærmere efter må du korrigere dig selv, og nu kan du kun svinge dig op til at mene at racismen er på et ”konstant lavt niveau”.
Du henviser til tre undersøgelser, der bestemt ikke viser at vi ikke har problemer med racisme i Danmark. Iregeringenes egen hjemmelavede undersøgelser fra arbejdsministeriet står der eksemplevis læse:
””Det samlede antal »diskriminerede« er klart mindre end tidligere. For fem år siden oplevede 42 procent, at de i højere grad blev diskrimineret end personer med dansk baggrund. I dag er tallet 27 procent.”
Det er jo den sædvanlige diskussion om et glas med vand er halvt fuldt eller halvt tomt. Jeg har eksempelvis svært ved at glæde mig over at 27% af indvandrerne har en oplevelse af at blive diskriminerede. Det er også påfaldende at vi ikke får præsenteret alle tal i undersøgelsen, men kun de tal ministeriet synes vi skal se, og at undersøgelsen bliver præsenteret og fortolket af Mehmet Ûmit Necef, der som bekendt værdipolitisk er helt på linje med Pia Kjærsgaard.
Så selv om ministeriet forsøger at overbevise os om det modsatte, viser deres egne tal jo helt tydeligt, at vi har et voldsomt problem med racisme i Danmark.
Og så synes jeg også (hvis du ellers tør) skulle kigge på alle de internationale undersøgelser fra FN, EU og Amnesty International osv. De behøver ikke at tage hensyn til dansk indenrigspolitik, og her får man virkelig smæk for skillingen når det gælder beskrivelsen af den udbredte racisme i Danmark.
Naturligvis kan jeg da det. Intet er nemmere. Her er eksempelvis The European Union Agency for Fundamental Rights, FRA rapport fra 2008:
http://fra.europa.eu/fra/material/pub/ar08/ar08_en.pdf
Det fremgår med pinagtig tydelighed, at Danmark ikke efterlever EU-regler mod racisme.
Men bortset fra det så taler du jo helt konsekvent udenom, min gode Peter Olesen. Denne diskussion startede med at du meget bombastisk påstod at der findes en lang række rapporter der dokumenterer at der ikke findes racisme i Danmark. Indtil videre har du ikke kunnet fremlægge én eneste…
Esben: "Er det væsentlige ikke at de der stemmer på oppositionspartierne overall ikke selv vil have noget med indvandrerne at gøre? Er det vitterligt ikke det mest interessante i denne debat? "
Det bliver ikke rigtigere af at blive gentaget. Og I flygtningehadere kan ikke få det på begge måder: ENTEN findes der en omfattende og magtfuld "godhedsindustri" i Danmark, ELLER "flygtningevennerne " gider ikke have noget med "de fremmede" at gøre - begge dele kan ikke være rigtigt. (At begge dele derimod er til løgn grænsende generalisering er en anden sag, som sikkert ikke gør indtryk på dig).
Men kære Peter, så kan du da for alvor tryne ham med at komme med DIN dokumentation af, at der IKKE findes racisme i Danmark. Hvad venter du på?
Hvorfor ignorere du mit seneste indlæg? Her har jeg netop fremlagt de beviser du efterlyser. Hvordan synes du selv det går, Peter Olesen?
Den der rapport, som Thomsen henviser til, er noget besynderlig læsning.
De skriver bl.a.:
No sanctions and/or awards related to cases of ethnic or racial
discrimination could be detected during 2006-2007 in 12 Member States (Czech Republic, Denmark, Germany, Estonia, Greece, Spain, Cyprus, Lithuania, Luxembourg, Poland, Portugal, Slovenia).
Heraf slutter de tilsyneladende, at der bliver gjort for lidt ved racismeproblemet i de pågældende lande. (En analog slutning kunne være: der kan ikke påvises sanktioner mod falskmøntere i Danmark i 2006-2007; altså bliver der gjort for lidt ved falskmønterproblemet.)
Andre ville måske slutte anderledes ud fra samme data, nemlig at racismeproblemet i disse lande måske ikke er så overvældende endda.
I øvrigt kan jeg ikke i denne rapport finde dokumentation, der tyder på et stort racismeproblem i Danmark (uden at jeg af den grund vil fornægte problemets eksistens).
Per Thomsen, hvilke sider tænker på specielt på som dokumentation? Kunne du give sidehenvisninger til de mest centrale?
Peter Olesen:
"Og havde du fulgt med, ville du også have bemærket at mit argument hele vejen igennem har været, at der ikke er nogetsomhelst empirisk belæg for at generalisere danskerne som racister."
Du har selv henvist til en rapport hvoraf dte fremgår at 27% af indvandrerne siger, at de føler sig udsat for diskrimination. Hvor mange skal efter din mening diskrimineres, før du vil anerkende at der finder diskrimination sted?
"at der ikke er nogetsomhelst empirisk belæg for at generalisere danskerne som racister."
Ingen her har påstået, at danskere generelt er racister. Tværtimod har jeg selv flere gange påpeget, at ikke engang alle DF'ere er det. Derimod er der folk, der har påstået, at der ikke findes racisme i Danmark. Det kan jeg forstå, at du nu tager afstand fra?
Ikke desto mindre har vi en regering, der bygger på et stort, højreorienteret, fremmedfjendsk partis stemmer.
Det er tydeligt, at du vil begrænse begrebet racisme til kun at omfatte personer, der går ud på gaden og gennembanker indvandrere. Dem har vi ganske rigtigt ikke så mange af i Danmark, lige så lidt som vi i det hele taget har ret meget gadevold mod sagesløse. Men den verbale racisme er til gengæld så omfattende, at folk, der ikke bliver personligt ramt af den, tydeligt nok har svært ved at se den.
Peter Olesen:
”Og det er tydeligt at du vil gøre racisme til et gummibegreb, der kan bruges til at lukke munden på politiske modstandere, og sende dem i skammekrogen.”
Din argumentation bliver stadigt mere spøjs og underholdende, Peter Olesen. Først påstod du at du kunne fremlægge en masse rapporter der kunne dokumentere at der ikke forekommer racisme i Danmark. Det har i sagens natur ikke været muligt for dig på samme måde som du heller ikke vil kunne fremlægge rapportere der dokumentere at månen er lavet af grøn ost.
Nu skifter du så spor i din ”argumentation”, nu hvor du har indset at du ikke kan dokumentere din påstand. Nu forsøger du at problematisere racismebegrebet ved at kalde det et ”gummibegreb”.
Logikken i din argumentation synes at være, at du hævder, at når der efter din min mening ikke eksistere et adækvatracismebegreb, kan racisme heller ikke forekommer i virkeligheden. Det er den slags argumentation en Magrethe Vestager ville betegne som ”syret”.
Kom glad igen, Peter Olesen…
Esben Nybæk: "Jeg vil ikke finde mig i det" - MEN jeg gider ikke selv deltage i noget der kan ændre det..."
Rart med lidt selverkendelse - men du snakker altså kun for dig selv. Dit mantra om, at "flygtningevennerne ikke gider være sammen med flygtninge" holder ingen steder. Du har ikke dokumenteret det, men holder bare hårdnakket fast i din myte, ligesom du gør med den om at "kun venstreorienterede har adgang til Christiania".
Samtidig har du flere gange gjort dig til fortaler for, at problemer bedst løses med vold - hvad laver du egentlig i en debatgruppe?
Peter Olesen:
"Jeg har fremlagt fem styks, der viser enten et lavt, eller et faldende niveau, indenfor diskrimination/racisme."
Det er jo simpelthen ikke rigtigt, Peter Olesen. Du har fremlagt 5 rapporter, men disse rapporter kan ikke anvendes til at bekæfter dine påstande. Tværtimod.
Som jeg tidligere har nævnt står der sågar i en af de rapporter du refererer til, at 27% af indvandrerne siger, at de føler sig udsat for diskrimination.
Det er jo ikke ligefrem dokumentation for, at der ikke forekommer racisme i Danmark...
Som sagt, Peter Olesen. Dit råberi kan ikke skjule det faktum, at du ikke kan dokumentere dine påstande om at der ikke forekommer racisme i Danmark.
Dine påstande fremstår fremdeles som tvivlsomme postulater fra din side...