Læsetid: 3 min.

Fyrst Roman Chelski

Historien om Abramovich er i virkeligheden et eksempel på den amerikanske drøm: En fattig dreng, som klarer sig selv og bliver rig og magtfuld
Kultur
26. juni 2008

I England går 42-årige Roman Abramovich under navnet 'Roman Chelski', fordi han med et greb i lommen har købt fodboldklubben Chelsea. I Rusland hedder den gådefulde mangemilliardær 'fyrsten af Tjukhotka', fordi han er guvernør i den fjerne nordøstlige provins Tjukhotka ved Beringstrædet ud mod Alaska. Begge steder er de begejstrede for ham.

I Chelsea, fordi han har tilført klubben ny kapital og nye spillere og succes.

I Tjukhotka, fordi han har gjort det samme der: pøset milliarder af rubler ind i den ludfattige provins, bygget huse, skoler, sygehuse og har skabt arbejdspladser.

Vi taler om en af verdens 50 rigeste mænd. I England er han efter sigende den næstrigeste med en anslået formue på ikke mindre end 7,5 milliarder - pund, vel at mærke, ikke kroner.

Den amerikanske drøm

Historien om Abramovich er i virkeligheden et eksempel på den amerikanske drøm: en fattig dreng, som klarer sig selv og bliver rig og magtfuld.

Han er vokset op nord for polarcirklen. Inden han var fire år, havde han mistet begge forældre og blev adopteret af en onkel. Han er uddannet jurist fra et universitet i Moskva og med hjælp fra sin daværende ven, den nu eksilerede oligark Boris Beresovskij, kom han ind i business og tjente styrtende under de halsløse privatiseringer i 1990'erne, som alle blev gennemført med svindel, korruption og kriminalitet.

Abramovich tjente sin første formue på oliehandler som en af de største aktionærer i olieselskabet Sibneft, der siden fusionerede med den nu fængslede oligark Mikhail Khodorkovskijs firma Yukos og blev Verdens fjerdestørste olieselskab. Abramovich har også tjent enorme summer på aluminiumsindustrien og på flyselskabet Aeroflot.

En sky mand

Abramovitch regnes for en af de ti mest magtfulde mænd i Rusland. Han var med i Boris Jeltsins inderkreds sammen med Beresovskij, men da Putin kom til magten, beholdt han - i modsætning til Beresovskij - sin indflydelse, fordi han har fulgt det særprægede russiske system af spilleregler og ikke blandet sig i storpolitik.

Faktisk er Roman Abramovich en sky mand, som kun sjældent har direkte kontakt med medierne. Han giver sjældent interview, men er alligevel altid i både de russiske og de engelske mediers søgelys.

Han er en celebrity i England på grund af sine mange penge, som han uundgåeligt bruger på sin ekstremt dyre livsstil. Han har været i formiddagspressen med en skilsmisse til fordel for en ung russisk pige, hvor hans ekskone formåede at fravriste ham en pæn del af formuen. Han har købt i stribevis af dyre boliger og ejendomme i London og andre steder. Han har en af verdens største og dyreste flåder af yachter, og hans største udfordring for verdensoffentligheden var, da han købte fodboldklubben Chelsea og brugte millioner på at indkøbe spillere og trænere.

Alting har imidlertid sin pris. For at få lov til at beholde sin formue og sine virksomheder i Rusland har Roman Abramovich måttet acceptere Kremls og Putins vilkår. Da han ønskede at forlade posten som guvernør i Tjukhotka, fik han afslag fra Kreml. Og han har fra Kreml fået besked på at bruge en del af sin formue på investeringer i Rusland og godgørende virksomhed. Det har han så gjort. Bl.a. er det ham, der har sikret det russiske fodboldlandshold en af verdens bedste trænere.

Hollandske Guus Hiddinks hyre på 2,65 millioner dollar er betalt af Abramovitj, der er landsholdets største sponsor.

Rygterne vil vide, at Hiddinks efter afslutningen på EM er på vej til at blive træner og leder af Chelsea.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her