Læsetid: 1 min.

Gå og se (1985)

Sjældent er krigens rædsler blevet skildret så stærkt og på én gang realistisk og mareridtsagtigt som i Elem Klimovs Gå og se, der må have inspireret Steven Spielberg, da han skulle lave Schindlers liste og Saving Private Ryan
Kultur
6. juni 2008

Sjældent er krigens rædsler blevet skildret så stærkt og på én gang realistisk og mareridtsagtigt som i Elem Klimovs Gå og se, der må have inspireret Steven Spielberg, da han skulle lave Schindlers liste og Saving Private Ryan. Filmen foregår i Hviderusland i 1943 under Anden Verdenskrig, hvor den 12-årige Florya (formidabelt spillet af den kun 16-årige Aleksei Kravchenko) slutter sig til den brogede flok modstandsfolk, som forskanset i skovene forsøger at holde de invaderende tyskere stangen. Florya har drømt om at deltage i krigen, men i mødet med tyskerne, der brutalt slagter og brænder alt, også drengens familie, går han efterhånden i opløsning, både fysisk og mentalt. Det er pågående skildret af Klimov, som på den ekspressionistiske lyd- og billedside gør, hvad han kan for at sætte publikum i Floryas sted. Gå og se er en uforglemmelig rejse ind i de allermørkeste afkroge af den menneskelige psyke. Det blev Klimovs sidste film - han døde i 2003, 70 år gammel.

Gå og se. Instr.: Elem Klimov. Manus.: Ales Adamovich. Region 2. Another World Entertainment. Er udkommet på dvd med en del ekstramateriale, bl.a. interview med Klimov og Kravchenko

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her