Læsetid: 11 min.

'Hva' fa'n er det, der er så godt ved ungdommen?'

Et fast plot er aldeles uinteressant. Hvis du har en plan, så fortæl hellere om dengang, du fik planen, siger den norske forfatter Thure Erik Lund i et interview, hvor han også væmmer sig over vor tids forherligelse af ungdommen: I stedet for at idealisere eller patetisk klynge sig til den, skal man snarere lære de unge at se på dem selv, så de kan se, hvor håbløse de er
'Man kan jo ærlig talt ikke sætte sig til at skrive en eller anden feel good-roman. Jamen altså, chick-lit - hvad er det for noget?' spørger den norske forfatter Thure Erik Lund. Hans seneste roman, 'Ind', handler om en mand, der giver fanden i alt og derfor går baglæns ind i en skov.

'Man kan jo ærlig talt ikke sætte sig til at skrive en eller anden feel good-roman. Jamen altså, chick-lit - hvad er det for noget?' spørger den norske forfatter Thure Erik Lund. Hans seneste roman, 'Ind', handler om en mand, der giver fanden i alt og derfor går baglæns ind i en skov.

Herdis Maria Zieger

5. juni 2008

OSLO - "Norske anmeldere og kritikere har kaldt mig gal, sindssyg, forskruet, reaktionær, nazibrun, kommunistisk og dystopisk. De har kaldt mig alt dette og mere til, ikke bøgerne, men mig som forfatter," siger Thure Erik Lund. "Så meget lort for virkelig at prøve at skrive noget nyt. Jeg kan personligt acceptere betegnelsen anarkist."

Der er absolut også en anarkistisk kvalitet over den norske forfatters nyeste roman Ind, der udkom på dansk for nylig. I et temmeligt sort, sygt og syret univers følger vi således jeg-fortællerens jagt på sit erklærede mål om at "give fanden i alt" og "skide lodret på det hele". Men Thure Erik Lund fortæller også, at han i bund og grund ser sig selv som en humoristisk forfatter - om end en utraditionel af slagsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Der er særligt en norsk forfatter, jeg ikke kan lide, og det er Knut Hamsun. Han er en dårlig forfatter. Han skrev og tænkte dårligt. Og han var den første til at skrive noget fjas om ungdommen og bla bla bla hvor fantastisk ungdommen er. Når du priser ungdommen er det, fordi du prøver at fortælle, at du er cool. At du er fremtidsrettet. Det er ligesom et mål på, hvor cool og moderne du er. Sådan er det. Men hvad fanden er det, der er så specielt godt ved ungdommen?"

Det er let at svare på: de er nemme at manipulere! Man kan selge dem alt mulig lort. Derfor er de selvfølgelig alle sælgeres og bondefangeres våde drøm. Hitler "elskede" selvfølgelig ungdommen, og Mao lavede sin
"kulturrevolution" med manipulerede stakler, de løb rundt med hans lille katekismus og slog de voksne ikke-maoister i hovedet med den, mens de råbte citater fra den som f.eks. "gå imod bogdyrkelse!" Menneskehedens absurde teater har sjælden været mere absurd.

Nu er Hitlers og Maos morderiske og totalitære cirkus overtaget af andre og langt mere udspekulerede kræfter, der baserer sin manipulation på den psykologiske krigsforsknings resultater. Men humoren vi altid vinde.

http://fr.youtube.com/watch?v=DkTPoISU5z8&feature=related