Læsetid: 3 min.

Københavns Teater: Visionerne for Camp X er de samme

Når Camp X skal effektiviseres, handler det ikke om, at Københavns Teater ikke tør eksperimentere, og det handler slet ikke om et dalende billetsalg, lyder det fra formand Jan Maagaard
Direktør Mette Hvid Davidsen (t.v.) og kurator Ditte Maria Bjerg lancerede Camp X-visionerne med brask og bram. Nu forlader direktøren teatret.

Direktør Mette Hvid Davidsen (t.v.) og kurator Ditte Maria Bjerg lancerede Camp X-visionerne med brask og bram. Nu forlader direktøren teatret.

Linda Henriksen

25. juni 2008

Teaterdirektør for Camp X, Mette Hvid Davidsen, offentliggjorde i mandags, at hun fratræder sin post. Det besluttede hun, efter at bestyrelsen for Camp X sammen med bestyrelsen for Københavns Teater, der støtter driften af flere teatre i hovedstadsområdet, havde besluttet at skære ind til benet, ændre i teatrets opgaver og overlade nogle af de mange visioner til kollegerne på de øvrige teatre.

Erling Larsen, der er teaterchef på det eksperimenterende Caféteatret, kalder bestyrelsernes valg om at satse mere på den rene teaterdrift for et faresignal.

"Københavns Teater har åbenbart ikke mod til at erkende, at eksperimenter tager tid. Heldigvis siger det mere om organisationens topstyrede struktur, end det siger om kulturlivet i København," siger han.

Teaterchefen mener, at det er dræbende for scenekunsten, hvis der udelukkende fokuseres på hurtige resultater og billetsalg.

"Så dræber man teatret som kulturbegreb. Det hele kommer til at handle om reproduktioner og underholdning. Og det er synd," siger han.

Formand for Københavns Teater, Jan Maagaard, afviser, at der har været nogen som helst spekulationer omkring Camp X's billetsalg, også selv om økonomien har skrantet.

"Vi har fået en henvendelse fra Camp X's bestyrelse om, at der simpelthen var for mange opgaver. Der har været en følelse i hele Københavns Teater om, at der måske var nogle af de andre tea-tre, der kunne påtage sig nogle af de visionære ideer, så det er det, vi har diskuteret. Vi fastholder visionen om et eksperimenterende moderne teater, der skal være spydspids i den danske teaterverden. Der er ikke tale om ændringer i opgaverne - men justeringer," siger han.

Jan Maagaard understreger, at teaterdirektør for Camp X, Mette Hvid Davidsen, også var enig i, at opgavebyrden var for tung. Alligevel valgte hun at stoppe, da den nye plan blev offentliggjort.

"Hvis man synes, der er for mange opgaver, så er det vel ikke så underligt, at man vælger at stoppe. Det er jo heller ikke nogen hemmelighed, at der har været meget kritik af Camp X i dagbladene. Det har ikke været let for hende - men det er kun hende selv, der kan svare præcist på, hvorfor hun stoppede," siger han.

Og det vil hovedpersonen Mette Hvid Davidsen gerne:

"Det har intet med kritikken at gøre," siger hun og fortsætter:

"Den problematik, jeg har fremført over for de to bestyrelser, er ganske rigtigt, at der var for mange opgaver, når teatret samtidig skulle fungere på samme konkurrencevilkår som de andre teatre. Københavns Teater vælger så ikke at ændre på konkurrencevilkårene, men i stedet på den komplekse opgavesamling. Den opgavesamling, som jeg synes var så interessant," siger hun.

Kunst eller produkt

Teaterdirektøren ønskede helt konkret at diskutere tea-tret ud fra en opfattelse af Camp X som en kunstinstitution og ikke et forbrugs-produkt; hvordan man for eksempel kunne ændre på abonnementsordningerne, der ikke havde virket befordrende på billetsalget.

"Bestyrelserne valgte i stedet at skære i opgaverne," siger hun og fortæller, at bestyrelserne på Camp X og Københavns Teater længe har diskuteret, "hvordan man kunne have det her vilde Camp X-projekt inden for Københavns Teater-regi".

Teaterchef på Caféteatret Erling Larsen mener ikke, at han kan vurdere, om Camp X har gjort det godt nok:

"Man må konstatere, at det, de har gjort, ikke er gjort rigtigt, set med Københavns Teaters øjne. Men hvis de ikke har nogen tålmodighed, så må de lade være med at eksperimentere," siger han.

Jan Maagaard er uenig i, at Camp X ikke har fået nok tid:

"På Camp X kører der et nyt kuratorsystem over to-årige perioder. Det har allerede kørt en sæson, så Mette Hvid Davidsen har jo allerede vist, hvad hun gerne ville med projektet."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu