Læsetid: 2 min.

Opera i bushen

Krimiforfatter grundlægger Botswanas første operahus i nedlagt minearbejderstationi vildmarken
Alexander McCall Smith lover en grandios koncert, når Botswanas første operahus åbner den 21. juni.

Alexander McCall Smith lover en grandios koncert, når Botswanas første operahus åbner den 21. juni.

Colin McConnell

3. juni 2008

Muligvis er det kun et spørgsmål om tid, før en af Afrikas mest berømte fiktionsdetektiver, Precious Ramotswe, vil synge sig vej igennem sin efterforskning, for nu har hendes skaber- forfatteren Alexander McCall Smith, der har hittet med den populære serie Damernes Detektivbureau nr. 1 - grundlagt Botswanas første operahus, Damernes Operahus nr. 1. Den i Edinburgh bosatte forfatter, som for øvrigt er en habil fagottist, holder foreløbig sine nøjere planer for den kommende verdenspremiere tæt ind til kroppen, men lover en "grandios koncert" den 21. juni - han har selv sponseret den.

Operahuset er indrettet i en forladt minearbejderstation fra 1940'erne, som nu er omdannet til en ekstraordinær kunstscene med café og med en beliggenhed et stykke ude i den afrikanske bush- dog ikke længere end 10 minutters kørsel fra hovedstaden Gaborone.

McCall Smith øjnede først stedets potentiale, da han ledte efter egnede kulisser til en BBC-dokumentar om sine romaner - bygningen mindede ham fuldstændig om den fiktive Speedy Motors Garage fra hans bøger, og så var det, at han opdagede, at den var til leje. I samarbejde med den tidligere direktør for Botswanas Maitisong Arts-festival, David Slater, begyndte en "vidunderlig og latterlig idé" at tage form. Operacafeen åbnede allerede for en måned siden, og prøverne til den første opførelse er allerede i gang.

Tradition for korsang

"Der er ingen tradition for opera i Botswana," siger McCall Smith, "men korsang er uhyre populært, og for nylig er tre lokale sangere gået sammen om at danne gruppen The Three Botswana Tenors."

Operaen i bushen kommer til at adskille sig ganske kraftigt fra Royal Opera House-oplevelsen - salen kan rumme mellem 60 0g 80 mennesker, og indtil videre råder orkestret kun over et elektronisk keyboard, en såkaldt clavinova. Senere er det tanken at entrere med et 12 medlemmer stort kammerorkester fra Johannesburg, men for øjeblikket er der ikke råd, erkender McCall Smith:

"Åbningskoncerten vil kombinere sang og instrumentalsoli spillet af botswanesiske optrædende og vil byde på udtog fra berømte operaer, arier og muligvis marimbamusik af samme slags som i mine bøger."

McCall Smith regner med at kunne holde billetprisen på under 100 kr., men nogle pladser skal være billigere og andre igen helt gratis.

"Ud over at lære lokalbefolkningen om opera, er dette også en scene for at afprøve de lokale talenter. Jeg vil gerne organisere sangundervisning og skabe kunstnerisk stimulans på alle niveauer ved at introducere en kunstart, som er ny her, men som jeg er sikker på, at folk vil synes godt om. Og selv om vi kun har råd til to operaopsætninger om året, så kan scenen her bruges til mange andre events."

McCalls næste roman, La's Orchestra Saves the World, der udkommer til november, er i øvrigt skrevet som en hyldest til musikkens helende kraft.

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu