Læsetid: 3 min.

Taslima Nasrini eksil i Sverige

Både i Sverige og i Danmark er asyl til forfulgte forfattere inden længe en realitet. På dagen for svenske dagblades kampagne for trykkefrihed fik Taslima Nasrin, der har skrevet om islams undertrykkelse af kvinder, to års opholdi fribyen Uppsala
Kultur
3. juni 2008
De næste to år skal Taslima Nasrin bo i Uppsala, den svenske -friby- for forfulgte forfattere.

De næste to år skal Taslima Nasrin bo i Uppsala, den svenske -friby- for forfulgte forfattere.

STEPHANE DE SAKUTIN

"Midt om natten trak Baba mig ud af søvnen og smed mig på gulvet. Han tog sine sko af og begyndte at banke mig. Hvorfor han gjorde det, eller hvad min fejl var, besværede han sig ikke med at fortælle mig. Han tog mig i håret og smed mig gennem rummet. De hårde Batasko fløj lige efter, og slagene faldt ned over min ryg, skuldre, mit hoved, bryst og ansigt. (...) Mine øjne blev til sten, der var ingen træthed tilbage i dem eller en eneste tåre ... Baba kunne have trukket huden af min ryg eller brækket hvert et ben i min krop, men han kunne aldrig få mig til tro på, at venskab mellem piger og drenge er umulige ..."

Taslima Nasrins mormor og mor havde ingen uddannelse, og de fik bank af deres mænd.

Taslima Nasrin er uddannet læge, forfatter og poet, men hun er også blevet banket af sin mand.

Det beskriver hun i to bøger om sin barndom og ungdom på sin hjemmeside www.taslimanasrin.com.

Omdrejningspunktet for Taslima Nasrins forfatterskab er at være kvinde i et strengt patriarkalsk og religiøst muslimsk land. Derfor udstedte muslimske kræfter i 1994 og igen i 2007 fatwaer over hende.

Fundamentalistiske muslimer mener, at fatwaen giver alle muslimer ret til at slå den syndige ihjel uden at blive straffet.

De næste to år kommer Taslima Nasrin derfor til at leve sit liv i eksil i den svenske by, Uppsala.

Fik asyl i Sverige

I 1994 skrev Taslima Nasrin bogen Skam, der handler om en hinduistisk familie, der bliver chikaneret af muslimer. Islamistiske kræfter rejste sig imod hende, og mordtrusler fik Taslima Nasrin til at flygte fra sit hjemland, Bangladesh. Taslima Nasrin kom til Sverige, hvor hun fik asyl og svensk statsborgerskab, og hun modtog Tucholskyprisen af forfatterforeningen Svenske Pen, der arbejder for forfatteres frihed og menneskers rettigheder. Prisen er opkaldt efter den tysk-jødiske forfatter, Kurt Tucholsky, som flygtede under nazisterne og søgte fristed i Sverige. Siden 1985 har forfulgte forfattere kunnet modtage Tucholskyprisen og et arbejdslegat på 150.000 svenske kroner, og Salman Rushdie, Svetlana Alexievitch og den syrisk-kurdiske forfatter Salim Barakat er blandt de forfattere, der tidligere har modtaget prisen.

Taslima Nasrin har efterfølgende boet i USA, inden hun forsøgte at slå sig permanent ned i Indien. I begyndelsen af 2008 har hun levet i skjul på en hemmelig adresse i New Delhi, inden hun i slutningen af marts måtte give op og flygte i et fly til Sverige, fortæller hendes forlægger, Sibani Mukherji, til Uppsala Nya Tidning.

Uppsala som friby

I Sverige forsøger det svenske folkeparti at gøre Uppsala til 'friby' for forfulgte forfattere. I dag stiller den svenske kommune en møbleret to-værelses lejlighed med alle udgifter betalt til rådighed for friby-forfattere plus 5.000 svenske kroner om måneden i to år. Fribyer kendes fra en række lande, og medlems-byerne er organiseret i det internationale netværk, International Cities of Refuge Network (ICORN). Salman Rushdie er en af initiativtagerne til ICORN, fordi han selv måtte gå under jorden i 1994. Blandt medlemmerne af ICORN er byerne Gøteborg, Barcelona, Frankfurt, Stavanger, Edinburgh og Mexico City.

I Danmark træder en lov om fribyer i kraft den 1. juli 2008. Odense, København og Frederiksberg kommuner har allerede meldt sig klar til at tage imod forfulgte forfattere. Friby-ordningen forventes at koste op imod en halv million kroner, hver gang en forfatter slår sig ned, og den møder allerede kritik fra danske menneskerettighedsorganisationer, fordi den udelukker alle andre kunstnere end forfattere. Kulturminister Brian Mikkelsen har begrundet ordningen med, at Muhammedkrisen har understreget behovet for at sikre forfatternes ytringsfrihed ved at sikre dem et midlertidigt opholdssted i Danmark. I et høringssvar opfordrer en række organisationer til, at friby-ordningen bør udvides til at omfatte alle udøvende kunstnere, der oplever, at deres sikkerhed eller ytringsfrihed trues.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Friby-ordningen forventes at koste op imod en halv million kroner, hver gang en forfatter slår sig ned, og den møder allerede kritik fra danske menneskerettighedsorganisationer, fordi den udelukker alle andre kunstnere end forfattere.

Jeg tror den taler for sig selv.

Heinrich R. Jørgensen

Jo, Erik, det er jo diskrimination, at forfattere har opnået særlige privilegier ;-)

Især fordi 'kunstnere' altovervejende tilhører overklassen. Dem, der lider mest under islam, har sandsynligvis aldrig prøvet at tale i telefon, endsige sidde foran et tastatur.

Heinrich R. Jørgensen

Ja, underklassen er sgu da nogle fjolser. Hvorfor har de ikke fundet på at lancere analfabetiske som en kunstart, f.eks.? Eller lancere egen afføring som kunst? Når overklassen kan skide i metaldåser og lancere det som kunst, er potentialet for verdens milliarder af fattige og undertrykte jo enormt ;-)

Til næste år er der ikke noget med 'Køb en Ged', til næste år ligger der lort under juletræet. (Til en afveksling).

Bortset fra det, synes jeg det er et fremragende initiativ, selv om jeg ikke tror en konserveret skid på de gode intentioner. Forfattere er, burgøjsere eller ej, altid de bedste systemkritikere.

Usch. for en krænkende artikel.

Husk dog på, at det er et mindretal (på 1,3 mia) I skriver om. Et mindretal, der har krav på en særlig beskyttelse. Underligt i øvrigt, at der ikke var ét af de 57 muslimske lande, der tilbød damen ophold

Husk: Islam, muslimske mænd og myndigheder viser skam kvinder stor respekt.
Husk: Der er ingen tvang i religionen
Husk: Islam er fredens religion
Husk: Islam går ind for ytringsfrihed og pressefrihed.
Husk: Når kvinderne får bank, er det fordi det er påbudt af Allah.
Husk: Det er helt frivilligt, når muslimske kvinder bærer tørklæde, lader sig omskære eller gifter sig efter forældrenes anvisninger.

Læs endelig her – kære Information: ”Den islamiske statsform er den svenske langt overlegen, eftersom den er Allahs eget politiske system baseret på åndelige og moralske grundsætninger efter guddommelige forskrifter. Alle ikke-muslimer er velkomne til at leve i det (fremtidige) islamiske Sverige, når de følger Allahs lov shariaen.” (”Världen i dag” 15.2.2002). Og formuleret af næstformanden for ”Islamisk Råd” i Sverige Mahmoud Aldebe og imamen Abd al Haqq Kielan mødtes med lokale ledere af Svenska Kyrkan. De uddelte ved den lejlighed et skrift , hvori de redegjorde for deres tanker og planer med det svenske samfund, når de (muslimer) blev tilstrækkeligt mange.

Fik I fat I budskabet?
I skal følge Allahs lov – shariaen og Jeres børn og børnebørn kan så få lov til at blive boende i Sverige (DK) – selvfølgelig mod betaling af dhimmi-skatten jizya, ellers..?
Altså er islam en misforstået, fredselskende, menneskekærlig fredens religion. Det må nu være klart for enhver.

Og lad os så blive fri for Informations klynk pga. en tilfældig skribents frygt for sit liv. Er hun mon ikke bare ude på at skade den store fredselskende religion som ham hollænderen – hvis navn ikke er stuerent? I ved ham med Fitna filmen.
Profeten (fvmh.) foranstaltede selv aflivning af en håndfuld af sådanne typer. Typer der altid selv er ude om det. – Som Fitna manden og ham den anden ikke helt stuerene hollænder, hvis navn jeg derfor skriver med småt: van gogh.

Og som Information skriver i en anden overskrift i dag: De får jo bare ”en lektie”, som de selv har bedt om. Ik’

Når sandheden skal frem, er burgøjsere de bedste systemkritikere - de kender det indefra.

Det er jo fint at kvinden får ophold. Men i Sverige!? Er det ikke at gå direkte fra asken til ilden, deres "mangfoldighed" taget i betragtning?

Langt de fleste muslimer af underklassen lider ganske vidst under islam, men de understøtter netop det system de lider under. Ligesåsnart de ankommer hertil, vil de have at Danmark skal være som det land de har forladt. Bizart.

Det er klart den bedre uddannede overklasse der skal drive forandringerne, og det er fint hvis de kan arbejde i fred hos os en tid.

Asylansøgerne er rent ud sagt ved at rådne op i de danske asylcentre, der har udviklet sig til at være rene koncentrationslejre. samtidig vil man nu til at indføre en slags asyl på første klasse, for personer der har de samme holdninger som de vestlige landes regeringer.

Det er både kynisk og usmageligt at misbruge asylsystemet på den måde. Det er ligeså poppet og usympatisk som den gang udviklingsministeren i sin store visdom fandt på at lade popstjerne og andre kendte personer være dem der skulle afgøre hvilke projekter i Den Tredje Verden der skulle støtttes, og hvilke der ikke skulle modtage støtte.

Uh, det lyser ligefrem ud af Lille-Pers indlæg, at han sådan glæder sig til at blive en rigtig dhimmi når han bliver stor, så han måske engang kan få lov til at tæske kvinder som Taslima Nasrin, helt i tråd med allahs(WBUH) anvisninger...tænk engang, kvinden deler jo holdninger med de vestlige regeringer, så skal hun dæleme da holdes nede! I hvert fald indtil hun kan stenes ihjel med shariaens indførelse i Europa.

@John C

Nej, midt i alt sit kulurelle selvhad er lille-Per ikke så glad for muslimer, som ligefrem roser vesten. I lille-Pers verden har muslimer bare af at opføre sig som værende forfulgte ofre for det onde vesten, og dermed bekræfte Per i hans oikofobiske virkelighedsbillede.

Jens:

"Nej, midt i alt sit kulurelle selvhad er lille-Per ikke så glad for muslimer, som ligefrem roser vesten."

Nej det er simeplthe lidt for J. Goebbels agtigt, at gå ud og håndplukke asylansøgere som man er politisk enig med. Er det ikke?

Nej. Det er ikke "goebbelsagtigt" ikke at give politisk asyl til alle og enhver. Hvorfor skulle det være det? Thomsen argumenterer som sædvanlig ikke for dine "holdninger", men benytter sig af "sigende", politisk korrekte buzzwords.

Skulle vi modtage holocaustbenægteren David Irving som politisk flygtning fordi han blev fængslet for at have benyttet sin ytringsfrihed til at benægte holocaust?

Det mente en talsmand for ICORN, den organisation, der bestemmer hvem, der har ret til at blive beskyttet af Fribyordningen.

Da ICORN endeligt bøjede sig og accepterede, at den modige feminist Hirsi Ali selvfølgelig havde ret til beskyttelse, sagde talsmanden:

"Selvfølgelig har Ayaan Hirsi ali ret til beskyttelse, ligesom salamn Rushdie og (holocaustbenægteren) DAVID IRVING." (-citeret efter hukommelsen.)

Der er ikke langt fra islamofili til antijudæisme ...

Schmidt-Rasmussen:

"Skulle vi modtage holocaustbenægteren David Irving som politisk flygtning fordi han blev fængslet for at have benyttet sin ytringsfrihed til at benægte holocaust?"

Hvis vi mener det alvorligt med politiks asyl, skal vi give asyl til mennesker der er forfulgte uden at skele til, om Anders Fogh Rasmussen og Pia Kjærsgaard kan (mis)bruge den enkelte asylsøger i propagandaøjemed...

Det er en syg og pervers tanke at man vil indføre asyl på første klasse til politisk forfulgte mennesker, som er politisk og ideologisk enige med værtslandets regering.

En gang til:

Skulle vi have modtaget holocaustbenægteren David Irving som politisk flygtning, fordi han blev straffet for at benægte holocaust, hvilket forståeligt nok er ulovligt i Østrig, men lovligt her?

Det mente de "antiracistiske" dhimmier i ICORN. Hvad mener du? Med andre ord; skal vi tage imod folk, der bliver forfulgt for at fremsætte groft antisemitiske bemærkninger? Eller er det kun islamofobiske bemærkninger , som du som en god lille dhimmi har noget imod?

Schmidt-Rasmussen:

"Skulle vi have modtaget holocaustbenægteren David Irving som politisk flygtning, fordi han blev straffet for at benægte holocaust, hvilket forståeligt nok er ulovligt i Østrig, men lovligt her?"

Der er jo ingen reel ideologisk og politisk forskel på Pia Kjærsgaard og Davis Irving, så det ville da være meget inkonsekvent hvis vi kan rumme den ene men ikke den anden...

Skulle vi have modtaget holocaustbenægteren David Irving som politisk flygtning, fordi han blev straffet for at benægte holocaust, hvilket forståeligt nok er ulovligt i Østrig, men lovligt her?

Afgjort. Ikke at jeg tror Irving ville tage imod tilbuddet, for han nyder ganske givet at være forfulgt, men lovgivning mod holocaust-benægtelse er rendyrket fascisme.