Nyhed
Læsetid: 4 min.

Vilde dyr er tilbage i Cambodja

Selv efter Pol Pot-styrets fald holdt De Røde Khmerer ud i den afsides Mondulkiri-region, hvor de overlevede som krybskytter til stor skade for det vilde dyreliv - men nu er bestandene af tigre, leoparder og vilde bøfler i markant fremgang, og mange tidligere krybskytter har fået nyt job som naturvogtere
De vilde dyr kommer tilbage. I landets østligste del har der fundet en bemærkelsesværdig succesrig genskabelse sted af områdets vilde natur.

De vilde dyr kommer tilbage. I landets østligste del har der fundet en bemærkelsesværdig succesrig genskabelse sted af områdets vilde natur.

Kultur
6. juni 2008

Fredsdividender kan komme til udbetaling på mange forskellige måder. For indbyggerne i Cambodja - et land, der for en generation siden blev plaget af ekstreme krige og af De Røde Khmerers folkemordsregime - har den langsomme, haltende overgang til fred og sikkerhed efterhånden resulteret i en vis økonomisk vækst, ligesom det nu omsider ser ud til at lykkede at få at få stillet de sidste tilbageværende khmerledere for retten.

Men hertil kommer en anden mere uforudset gevinst, der er blevet realiseret igennem de seneste fem år: I landets østligste del har der fundet en bemærkelsesværdig succesrig genskabelse sted af områdets vilde natur - og det som en direkte følge af den langvarige voldsperiode, som medførte så svære traumer for dette særlige hjørne af Sydøstasien. I et område, der engang var en af De Røde Khmerers stærkeste bastioner, og organiseret krybskytteri fandt sted i stor stil for at sælge dyreskind og elfenben til høje priser i nabolandene, har vildtbiologer og miljøforkæmpere nu konstateret en støt fremgang for nogle af regionens mest sjældne dyr. Elefant, tiger, leopard, vild ibis og bøffel er registreret i et antal, der er ikke er set mage til i årtier, og eksperterne udtrykker optimistisk tiltro til, at disse tal vil vokse yderligere. Hvad mere er, nogle af de selv samme personer, som engang stod bag det tidligere så omfattende krybskytteri, der truede flere arter på deres overlevelse, er nu indrulleret direkte i bestræbelserne for at beskytte områdets dyrerigdom.

"Selvfølgelig forløber en sådan udvikling ret langsomt, og det vil tage yderligere mange år at få genoprettet bestandene, men de resultater, vi allerede har set, har været fantastiske," siger dr. Barney Long, britisk zoolog og leder af Verdensnaturfonden, WWF's asiatiaske program. "Det er først i år, at vi har etableret en videnskabelig overvågningsordning, men vi har hele tiden fået løbende rapporter om de iagttagelser, der gøres på patruljer, og der kan slet ikke være tvivl om, at de store rovdyr og kødædere er på vej tilbage. Vi har ikke statistik og grafer klar endnu, men tendensen er entydig."

Denne udvikling er en sjælden succeshistorie i en region, hvis vilde natur trues af en rovdrift på ressourcer, som også er begyndt at rykke tættere på Mondulkiri-provinsen i det østlige Cambodja, ikke langt fra landets grænse op til Vietnam.

Dette område, som skæres i to af floden Srepok, var engang et overflødighedshorn af vildt dyreliv. I så høj grad, at den amerikanske zoolog Charles Wharton, som i 1951 rejste rundt i området for at finde den uhyre sjældne og næsten mytiske kouprey, en vildtlevende kvægart, betegnede denne egn som "naturforskerens paradis".

De fotos, han tog, vidner da også om et område, der er rigt på vildt levende kvæg, hjorte og andre dyr.

Men trods sin afsides beliggenhed undgik regionen ikke at blive påvirket af de krige, som ramte Cambodja. Først blev området udsat for svære bombardementer af amerikanerne som led i en hemmelig og illegal operation imod de nordvietnamesiske troppers skjulesteder og baser sidst i 60'erne og først i 70'erne.

Behov for lokal hjælp

Da De Røde Khmerer greb magten i 1975 - bl.a. takket være de amerikanske tæppebombekampagner, der fik cambodjanske bønder til at slutte op om den maoistiske bevægelse i stort tal - blev området afskåret yderligere fra den omgivende verden. Selv da Pol Pots regime blev trængt tilbage, bevarede det kontrollen over området helt frem til 1999, skønt hovedparten af dets soldater havde overgivet sig adskillige år tidligere.

Dr. Long fortæller, at under Røde Khmer-regimet og i årtiet efter dets fald, hvor Cambodja endnu var plaget af vold, var Monduli hærget af krybskytter med forbindelse til den militante maoistiske bevægelse.

Da WWF besluttede sig for at arbejde i området i 2002, indså man fra hurtigt, at man ville få behov for hjælp blandt de lokale, og at ingen fremskridt kunne gøres, medmindre man fik dem overbevist om nødvendigheden af at beskytte områdets vilde dyr. En del af den proces har bestået i at ansætte og uddanne tidligere Røde Khmer-partisaner til at værne om de dyr, de førhen havde gjort det til en levevej at skyde.

"Alle, som boede i området, var tidligere Røde Khmerer. Hvis man ville hyre en, som kendte skoven godt, var man nødt til at ansætte en rød khmer," siger dr. Long. "Forholdene var sådan, at enten var man rød khmer, eller også ville man ikke overleve længe. Ydermere var der stort set ingen lokale, der havde uddannelse ud over grundskoleniveau, så der var brug for en stor pædagogisk indsats."

Blandt de krybskytter, som nu blevet vildtplejere og naturvogtere er Lean Kha. Han var kun teenager, da De Røde Khmerer kom til hans landsby og tvang ham og andre unge mænd til slutte sig til deres hær. I Mondulkiris bjerge kæmpede han i de følgende år imod de vietnamesiske tropper, der trængte ind i Cambodja som reakti0n på Pol Pots beslutning om at invadere det vestlige Vietnam. Da Lean Kha deserterede og flygtede fra den maoistiske hær, var det i de selv samme skove, han overlevede og skaffede sig et udkomme ved at jage tigre, vilde elefanter og andre truede arter. Han anslår at have dræbt op imod 1.000 dyr, deriblandt 10 tigre. Den nu 45-årige mand er i dag vildtfoged i Srepok Wilderness Area og er ikke glad for at tale om den dystre fortid. Han erkender dog, at, hvad han gjorde, var forkert. "Dengang vidste jeg ikke bedre - det faldt mig ikke ind, at der kunne være noget galt i at skyde tigre," sagde han for nylig til National Geographic.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her