Læsetid: 2 min.

Dannebrog i lyserødt

Hver gang jeg betror mig til et analyseinstitut får jeg en følelse af at have større indflydelse, end der reelt tilkommer mig
Kultur
10. juli 2008

Jeg er en anelse lykkeligere end normalt. Jeg har nemlig lige vundet et gavekort på 500 kroner, fordi jeg trofast i en årrække har ytret mig i en masse skemaer om alt fra mit syn på nye læskedrikke til udbuddet af økologiske varer i dagligvarehandlen.

Det har jeg tænk mig at blive ved med - ikke bare på grund af gavekortet - men fordi jeg hver gang får en herlig fornemmelse af at have større indflydelse, end der reelt tilkommer mig. Jeg luner mig ved tanken om, at hvis jeg bliver irriteret under et sjældent besøg i Bilka, så bliver mit sure opstød måske ganget op, sådan at min frustration fremstår, som om den deles af måske 10.000 mennesker, eller måske endnu flere.

Desværre er det analyseinstitut, jeg betror mig til, ikke blandt de, der har vundet en entreprise på en måling af, hvor tilfredse og lykkelige danskerne er. Næsten hver eneste gang er resultatet, at vi ligger helt i top i forhold til andre nationer. Og hver gang undrer det mig, fordi jeg i min hverdag ikke kender ret mange, der er helt eksalteret begejstrede for Danmark og de livsvilkår, der byder sig. Men det skyldes jo nok, at jeg kun bevæger mig højrøvet rundt i lavindkomstkredse, der er for fine og kloge til at juble sammen med folket.

Det glade budskab

Men hvem er det, der bestiller de opmuntrende konklusioner, og hvem er det, der har brug for at høre det glade budskab hver anden måned?

I mange år troede jeg, det var TV 2.

"Vi holder et spejl op foran seerne," sagde den tidligere programchef, Bo Damgaard, da han formulerede, hvad der var baggrunden for TV 2's succes.

Selvom Bo Damgaard er væk, så er TV 2's folkekære værter stadigvæk meget omhyggelige med at få serveret den glade returinformation om de seneste danske guldmedaljer i lykke med samme varme smil, som nyheden om, at kongeskibet Dannebrog nu lægger til i Svendborg.

Sjældent hører vi noget detaljeret om, hvordan og hvorfor vores lykke er så massiv, at vi burde ændre Dannebrogs røde farve til pink. Hvis undersøgelserne pludselig blev lavet af 'mit' analyseinstitut, er jeg svært bange for, at jeg ene mand på en dårlig dag kunne få Danmark ned på en sekundærplacering helt uden for medaljekampen. Ellers skal den statistiske usikkerhed samtidigt ramle ind i adskillige personer med både Bubbers medfødte begejstring og Henning Dyremoses pensionsordning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her