Læsetid: 3 min.

Er fremtidens bibliotek privat?

I Ringsted Kommune skal folkebiblioteket privatiseres og integreres i et oplevelsescenter. Det får Socialdemokraterne til at foreslå ny national biblioteksstrategi
Kultur
22. juli 2008

Boghandel, musikcafe, mediecafe, et turistforum, en børne-ø med computerspil, bøger og film. Det er nogle af de ting, som Danmarks første privatiserede bibliotek i Ringsted kan komme til at indeholde. Det fortæller formanden for Kultur- og Fritidsområdet i Ringsted Kommune, Poul Erik Madsen fra de konservative.

"Der er rigtig mange spændende muligheder i et samarbejde mellem det offentlige og det private. Det handler om hele tiden at skabe ny udvikling, også på biblioteksområdet. Det er en utopi at tro, at det kun er kommunerne, der er i stand til at gøre det," siger Poul Erik Madsen.

Socialdemokraterne er lodret uenige. Så uenige, at de i efteråret vil fremlægge et beslutningsforslag i Folketinget, der lægger op til en hel ny national biblioteksstrategi, der skal sikre, at bibliotekerne fortsat er et kommunalt drevet gratis tilbud for borgerne.

"At sammenblande en forretningsmæssig tankegang med det at have et åbent bibliotek, der skal være til rådighed for alle, det fungerer ikke. Det er en sammenblanding, der vil betyde ringere service for borgerne," siger Socialdemokraternes biblioteksordfører Lise von Seelen.

Ingen brugerbetaling

En privat driftsherre skal stå for driften af biblioteket, der skal ligge i et nyt oplevelsescenter, hvor man kan finde alt fra wellness til, ja, biblioteksbøger. Men indtil det i august måned bliver fastlagt og offentliggjort, hvem der er centrets private investor, findes oplevelsescentret og det privatiserede bibliotek stadig kun på papiret. Poul Erik Madsen kan dog allerede nu afvise, at der bliver tale om brugerbetaling i forhold til udlån af biblioteksbøger.

"Vi skal jo opfylde Folkebiblioteksloven, og den vil der under ingen omstændigheder blive rykket ved. Men, med respekt for at vi aldrig må udlicitere det politiske ansvar, så skal vi følge med tiden, så vi ikke blokerer for nye udviklingsmuligheder," siger han.

Men det er ikke nok for Socialdemokraterne:

"I det øjeblik, biblioteket bliver drevet som en forretning, kan man jo ikke forestille sig andet end, at det fører til en kommercialisering af hele biblioteksvæsnet. Og så er man på vej i en retning, der ikke er åben og fri for alle - også selvom man ikke vil lægge afgift på udlån af bøger," siger Lise von Seelen.

Poul Erik Madsen mener, at kritikken er overilet.

"Der er mange, der udtaler sig, inden projektet overhovedet er kommet i gang. Og hvis du tilhører en gruppe, der mener, at det offentlige er bedst til at håndtere alting, så udtaler du dig i den retning. Jeg er konservativ, men mener ikke, at alt skal privatiseres og udliciteres. Jeg ligger et sted i midten og synes, at det er spændende, at det offentlige og det private kan arbejde sammen. Vi er midt i en proces, som jeg håber, vil komme både medarbejdere og brugere af biblioteket til gavn," siger han.

Konkurrerer med Google

I Danmarks Biblioteksforening er stemningen da også positiv. Formand Vagn Ytte Larsen hilser Ringsted-modellen velkommen.

"Jeg går ind for, at offentlige og private partnerskaber prøver at finde modeller på, hvordan man kan arbejde med bibliotekerne. Specielt er jeg glad for modellen, som Ringsted har skitseret, hvor biblioteket blandt andet skal arbejde sammen med en boghandler og en cafe. Det fungerer ganske strålende i USA," siger han.

Også nye medier er et af de områder, som bibliotekerne skal satse på i dag, mener formanden.

"Bibliotekerne oplever i dag et paradigmeskift. De er gået fra at være meget anerkendte institutioner til at være i konkurrence med Google. Bibliotekerne har et hamrende godt produkt og en god service, og det gælder om at brede den ud. Det kræver, at bibliotekerne gør opmærksomme på sig selv og kommer ud over rampen. Det kan man gøre i Ringsted, hvor markedsføring vil være en naturlig del af partnerskabet," siger han, men understreger samtidig, at ansvaret for biblioteket og service-niveauet stadig ligger hos politikerne. Til spørgsmålet om, hvorvidt vi i Ringsted kommer til at se en ny model for fremtidens bibliotek, svarer han:

"Jeg går ind for bibliotekernes forskellighed. Vi har en buket blomster, og nu får vi en ny art. Nu må vi se, om den blomst bliver den dominerende i buketten".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her