Læsetid: 4 min.

Journalister bliver tævet i Serbien

Under de seneste pro-Karadzic demonstrationer i Serbien er flere journalister blevet overfaldet. Det får nu medierne til at hyre private vagtværn og til at overveje boykot af begivenhederne i Beograd
Bølgerne går højt i Serbien efter Karadiz- anholdelse. Højrenationalistiske serbere - der nyder sympati i politikorpset - angriber pressen, når de vil berette fra gaden. Medierne har nu ansat private vagtværn til at beskytte deres journalister.

Bølgerne går højt i Serbien efter Karadiz- anholdelse. Højrenationalistiske serbere - der nyder sympati i politikorpset - angriber pressen, når de vil berette fra gaden. Medierne har nu ansat private vagtværn til at beskytte deres journalister.

Oleg Popov

Kultur
29. juli 2008

Når den yderste serbiske højrefløj i dag demonstrerer i Beograd, vil journalister blive beskyttet af private vagtværn. Det er nemlig farligt at bære et kamera, når serbiske nationalister demonstrerer mod den siddende regering og arrestationen af Radovan Karadzic.

I sidste uge blev flere journalister overfaldet under demonstrationerne, og det får nu serbiske medier til at diskutere, om de fremover vil dække demonstrationer som disse med billeder. Hårdest er det gået ud over kameramanden Bosko Brankovic fra tv-stationen B92, der fik brækket sit ben, skadet sit knæ og smadret sit kamera, da han forsøgte at filme optøjerne.

Ifølge nyhedsbrevet B92.net var flere politimænd vidner til hændelsen, uden at de greb ind. Det fik B92 til at opfordre kolleger og journalistorganisationer til at slutte sig til dem og fordømme hændelsen.

Reportere uden grænser (RSF) reagerede prompte med følgende udtalelse:

"Vi tilskynder de serbiske myndigheder til at iværksætte en undersøgelse med det formål at straffe dem, der overfaldt Brankovic og andre journalister under demonstrationerne. Vi fordømmer også den utilgivelige passivitet fra de politifolk, der var vidner til overfaldet på Brankovic".

Også den serbiske forening for uafhængige journalister (NUNS) reagerede ved at sende et åbent brev til den serbiske indenrigsminister, Ivica Dacic.

"Vi er bekymrede over eskaleringen af voldsepisoder, og vi beder dig som indenrigsminister om at sørge for offentlig fred og orden. Vi er chokerede over den opførsel, som højtstående embedsmænd fra Serbiens Radikale Parti (SRS) udviser, især nogle af deres repræsentanter, samt medlemmer af den nationalistiske bevægelse Obraz, der åbent opfordrer offentligheden til vold," skriver de i brevet.

Politiet lader stå til

At bede politikerne gribe ind er ifølge Balkan-ekspert Karsten Fledelius den helt rigtige måde at gribe sagen an på.

"Det, der er interessant ved denne sag, er ikke, at det foregår, men om det får lov til at fortsætte," siger han og uddyber:

"Det er ganske utilstedeligt, at sådan noget får lov til at ske, men det siger mere om, hvilke midler den yderste højrefløj nu tager i brug, end det siger om journalisters generelle forhold i Serbien.

I den sidste periode under Slobodan Milosevic var forholdene for journalister meget kritiske, og der var mindst to journalister, der blev slået ihjel. Men siden da er der ikke sket så meget. At der sker overfald nu skyldes, at der er en stærk frustration på højrefløjen. De er selvfølgelig også rasende på medierne, der ofte er under kraftig indflydelse af regeringen. En regering, der ikke vil det samme, som højrefløjen vil".

Debatten er da også hidsig på B92's hjemmeside, hvor flere udtrykker sympati med den sårede kameramand, mens nogle giver tv-stationen selv skylden:

"Hvis B92 ikke var så anti-serbisk og stoppede med at sprede vestlig propaganda, så ville deres reportere og kameramænd måske ikke blive overfaldet. Jeres tryglen om støtte fra andre journalister er patetisk: I bliver ignoreret af jeres vestlige helte, fordi i befinder jer i Serbien".

Karsten Fledelius mener ikke, at det er tilfældigt, at det er en journalist fra B92, der bliver overfaldet, da stationen er kendt for at være i opposition til højrefløjen. Han mener også, at der kan være flere årsager til, at politiet ikke griber ind, når pressen bliver overfaldet til en pro-Karadzic demonstration.

"Der er kredse i politiet, der har været imod anholdelsen af Karadzic. Man så jo også, at lederen af sikkerhedstjenesten gik af, efter Tadic blev genvalgt som præsident. Han har formodentlig vidst, at Karadzic skulle pågribes, og det ville han ikke være med til. Dels holder politifolkene sig tilbage, fordi de ikke vil have tæv, og fordi der måske ikke er nok af dem, men de kan også sagtens have en vis sympati for folk, der optræder ved sådan en lejlighed," siger han.

Medieboykot

Efter overfaldet mødtes journalistforbund og repræsentanter for mediehusene for at diskutere, hvordan man i fremtiden skal forholde sig til lignende demonstrationer. Her var reaktionerne blandede, og ifølge B92.net blev parterne ikke umiddelbart enige om en fælles journalistboykot af demonstrationerne, hvilket ellers var på tale. I stedet udarbejdede parterne en fælles proklamation til Serbiens øverste myndigheder, hvori der blandt andet står, at staten er ansvarlig for journalisternes arbejde og liv, og hvis dette ikke bliver taget alvorligt, så vil oplysninger fra offentlige møder i fremtiden sendes uden billeder.

Enkelte tv-stationer, heriblandt det statslige serbiske tv RTS, sagde dog helt konkret, at de fra nu af ikke vil sende deres journalister ud i lignende situationer, før arrangørerne af demonstrationerne forsikrer dem om, at der ikke længere vil være en så hadefuld lynchstemning mod journalister.

Tv-stationen B92, som den tilskadekomne kameramand arbejder for, har valgt, at et privat vagtværn fra nu af skal beskytte deres journalister. To af de unge mænd, der overfaldt B92's kameramand, er blevet fængslet, mens en tredje stadig er på fri fod. Alle blev de fanget af kameraer under optøjerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Jongberg

Vist en af de klassiske metode for nationalister, national socialister og fascister ...

Mon det herhjemme ville blive betragtet som terrorisme ?

Heinrich R. Jørgensen

Per Jongberg:
"Mon det herhjemme ville blive betragtet som terrorisme ?"

Kun hvis f.eks. HuT skulle gå til den slags yderligheder...

Hvis det er Dansk Front og deres politiske organ, vil det nok snarere blive udlagt som patriotisme...