Læsetid: 4 min.

Et kunstværk kørte gennem byen

Tirsdag aften buldrede en 48 tons tung kampvogn igennem Jyderup på Vestsjælland og forvandlede borgere og by til et performativt kunstværk. Hele optrinnet vil indgå i den tyrkiske kunstner Köken Ergunny kunstfilm, Tanklove, som bliver vist på U-TURN-festivalen i København til efteråret
Kultur
3. juli 2008

Bus nr. 37 til Slagelse er netop trillet ind på stationen i Jyderup med en flok måbende passagerer om bord. Enkelte står med kameramobilen fremme. Andre skygger for øjnene med en flad hånd, mens de stirrer i retning af Teglgårdsvej. Dér, helt nede i bunden af gaden, godt gemt bag en stor Falckbil, holder en russisk T-72 kampvogn og venter på signal til at køre.

På parkeringspladsen foran Netto og langs hele hovedgaden er folk stimlet sammen med hovederne vendt i samme retning.

Jyderup er på den anden ende, men det er ikke kun til ære for beboerne, at den lille by på Vestsjælland er kommet under besættelse.

Et filmhold under ledelse af den tyrkiske kunstner Köken Ergun er i fuld gang med at dokumentere optrinnet.

Han er en ud af seks kunstnere, som for tiden opholder sig på Sølyst Artist in Residence Center (SAIR) i Jyderup for at producere værker til U-TURN-festivalen i København - Danmarks første internationale festival for samtidskunst, som debuterer til september.

Köken Erguns står blandt andet bag videoværket I, Soldier fra 2003, der tematiserer de statskontrollerede ceremonier på nationaldagene i Tyrkiet, hvor børn læser nationalistiske heltekvad op og bliver klappet på hovedet af militærmænd i uniformer.

Han har udstillet i Berlin, Amsterdam, New York og Tel Aviv, men i aften har han travlt med at filme en russisk kampvogn i tomgang på Teglgårdsvej i Jyderup.

Jorden ryster

Så sker det. Med et brøl sætter det store dyr på larvefødder i gang. En sort dieselsky vælter ud af siden på den og jorden ryster, da den triller forbi parkeringspladsen foran Netto og trækker et spor af slidt asfalt efter sig.

Bjarne Nielsen, en af flere hundrede beboere, som i aften har fundet vej ud på hovedgaden, har både taget digitalkamera og videoudstyr med:

"Det er jo ikke hver dag, man ser sådan et køretøj i byen. Prøv at se, som det ryger, det er typisk russisk," siger han, da kampvognen gasser op og sender endnu en sort røgsky ud.

Ikke langt derfra står hjemmeværnsmand Johnny Larsen fra Eskadrille 232 i Næstved. Også han er imponeret: "Den vejer 48 ton," siger han og peger mod kampvognen:

"Jeg gi'r en 10'er, hvis du kan flytte den om på maven og kilde den," siger han og griner smørret.

Frivillig hjælp

Ved stationen på den anden side af gaden står Jyderups lokale rockstar, Tino Hansen. Det er ham, der er blevet betroet at lægge musik til kunstfilmen. Köken Ergun har nemlig besluttet at involvere så mange af byens borgere som muligt i sin filmproduktion:

"Det bliver nok noget tungt rock, for det skal jo passe til," forklarer Tino Hansen.

Tanklove-projektet har kun kostet i omegnen af 75.000 kr., og er hovedsageligt blevet til med hjælp fra frivillige. Både S.A.I.R, Hjemmeværnet og en lokal kampvognssamler har støttet projektet, som ifølge kurator og kunstnerisk leder af U-TURN, Solvej Ovesen, derfor nærmest kan minde om et Gesamtkunstværk:

"Noget af det mest fantastiske har været at se, hvordan Köken har fået hele byen med sig. Det er virkeligt rørende, at folk i dén grad er gået ud over deres comfort zones og har overkommet at rumme det fremmede på den her måde. Det er jo i virkeligheden det, kunstværket handler om - mødet med det fremmede," siger hun.

Performativ dimension

"Ideen til projektet er inspireret af min film I, Soldier om det tyrkiske militær," fortæller Köken Ergun selv, da det store militærkøretøj halvanden time senere er kørt i skygge bag et træ, og han selv har sat sig på jorden med en kold øl.

"Lige siden I, Soldier har jeg leget med tanken om at placere en kampvogn i et helt andet miljø. I Israel ser folk jo kampvogne hele tiden. Og i Irak ser folk kampvogne hele tiden. Men i en lille provinsby i Danmark er det et komplet fremmedelement," siger han og tilføjer:

"I hvert fald endnu. For hvem ved, hvordan det ser ud om nogle år? Arbejdstitlen Tanklove refererer jo netop til den uventede kærlighedsrelation, der kan opstå mellem kampvogne og behovet for at føle sig sikker," siger han med henvisning til de senere års stramninger af terrorlovgivningen herhjemme og internationalt.

Det er dog beboernes umiddelbare møde med kampvognen, som er kunstværkets hovedærinde: Hele begivenheden rummer således en performativ dimension, i hvilken beboernes møde med kampvognen som et fremmedelement bliver udgangspunkt for betydningsproduktion, forklarer Köken Ergun.

Måske er det også sådan, beboerne i Jyderup tænker. Eller også tænker de mere som Mette og Henrik Andersen, der har fulgt hele optrinnet fra hjørnet over for stationen:

"Jeg synes mere det ligner noget sommersjov for børnene, end det ligner kunst," siger Henrik, inden Mette skynder sig at korrigere ham:

"Alt kan jo være kunst i dag. Men man forstår det nok bedre, når man har set det i sin helhed," siger hun.

Det kan interesserede gøre fra den 5. september, når U-TURN Kvadriennalen for samtidskunst åbner for publikum.

sd

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her