Læsetid: 3 min.

På The Voice TV må man gerne knalde men ikke fucke

Sangerinden Sys Bjerres sang 'Malene' sendes i en censureret version på The Voice TV. De engelske ord, der kan virke anstødelige er fjernet, mens de danske, der betyder det samme, er bibeholdt. The Voice TV er nemlig underlagt engelsk lovgivning
Kærlighede af den kyske slags, som godt kan accepteres i musikvideoer. Men når Sys Bjerre synger om, at hendes kæreste har -fucked- med hende går det ikke på The Voice TV. Men ordet knalde er ok.

Kærlighede af den kyske slags, som godt kan accepteres i musikvideoer. Men når Sys Bjerre synger om, at hendes kæreste har -fucked- med hende går det ikke på The Voice TV. Men ordet knalde er ok.

Universal Music

Kultur
30. juli 2008

Sys Bjerre storhitter for tiden med sangen "Malene", der handler om et opgør med en ekskæreste. Teksten er på dansk, men indeholder en del engelske ord, for eksempel i omkvædet: "Er vi så enige om, at det var sidste gang du fucked med mig?".

Men på The Voice TV hører man ikke ordet fucked, når musikvideoen til sangen sendes. Og i følge brandmanager på The Voice Tobias Nielsen er der en ret kedelig grund til det:

"Det skyldes simpelthen, at vi sender fra London og derfor er underlagt britisk lovgivning, der ikke tillader bandeord og ord, der kan opfattes som anstødelige."

Tobias Nielsen fastslår, at det ikke er The Voice, der ønsker at censurere og når sangen spilles på The Voice radio er den da også ucensureret.

Underfundig humor

Sys Bjerres dansksprogede sommerhit minder om Souvenirs og spiller på underfundig humor og ironi. Med sukkersød stemme synger hun:

"Og din lejlighed er lidt brændt ned/ og din Fiat er solgt til skrot/Og dit tøj er spredt udover Vesterbro/ men din kat den har det godt/ Og din X-box er måske lidt våd/ og står et sted på Enghavevej/ Hva så? Er vi så enige om at det var sidste gang du fucked' med mig".

I sangen indgår også sætningen: "Jeg ved da godt, at du har knaldet Malene". Og her er ordet knaldet bevaret i den version, der sendes på The Voice TV.

Skyldes det så, at englænderne ikke forstår, at det faktisk betyder det samme som fucked?

"Nej. Vi censurerer også danske ord, men nogle gange afhænger det også lidt af hvilken sammenhæng, ordet indgår i. "

- Men er sammenhængen i de to eksempler ikke den samme?

"Jo, det er den måske, men det er pladeselskaberne selv, der laver den censurerede version, og de har måske vurderet, at knaldet ikke var lige så anstødeligt som fucked."

Men i sangen bruges ordet knaldet faktisk som det dér: Et ord for sex, mens fucked bruges i betydningen genere, chikanere eller snyde. Hvorfor er fucked så mere anstødeligt end knaldet?

"Ordet fuck er bare fuldstændig bandlyst i England, lige meget hvillken sammenhæng, det indgår i. Det bliver vi nødt til at rette os efter, selvom vi ville ønske, vi ikke skulle."

Både The Voice TV og dansk MTV sender fra London, så begge stationer er underlagt lovgivning, der forbyder at sende ucensurerede videoer inden kl 22.

- Betyder det så, at I sender den ucensurerede version af Sys Bjerres sang efter kl 22?

"Nej, det gør vi ikke. Pladeselskabet har kun sendt os den censurerede version, så det er den, vi sender. Det er meget sjældent, at vi sender to forskelige versioner. Det er mere sandsynligt, at vi efter kl 22 sender nogle af de videoer, som vi slet ikke må vise ellers. For eksempel var der meget påstyr omkring videoen til Robbie Williams' sang "Rock DJ" for nogle år siden. Her flår Robbie Williams alt tøjet, huden og kødet af, så han til sidst står som skelet. Han nægtede at lave en ucensureret version, hvilket betød, at videoen ikke blev vist særlig meget. Og kun efter kl 22," siger Tobias Nielsen.

- Har I forsøgt, at forklare de britiske myndigheder, at kanalen kun sendes i Danmark, hvor der ikke hersker den slags love om censur?

"Nej, det har vi ikke, for det ved vi ville være helt umuligt."

I musikvideon er Sys Bjerres hånd på et tidspunkt sløret, fordi hun holder en øl i den. Mens scener, hvor hun udøver hærværk og til sidst sætter ild til ekskærestens lejlighed ikke er censureret.

"Jeg kan kun være enig med dig i, at det er absurd, men det er ikke os, der laver reglerne. Vi bliver bare nødt til at følge dem." Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sys Bjerre eller pladeselskabet Universal.

Test selv, hvornår du føler dig anstødt på Youtube, hvor både den censurerede og den ucensurerede version af Sys Bjerres video ligger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"- Har I forsøgt, at forklare de britiske myndigheder, at kanalen kun sendes i Danmark, hvor der ikke hersker den slags love om censur?"

Tænk sig at bonderøvene i England ikke har fattet at danskerne er verdensmestre i ytringsfrihed!

Tænk sig at der findes mennesker der helt åbenbenlyst har frækhed nok til at demonstrere, at de ikke tager danskerne og danskernes proportionsløse ytringsfriheds-hysteri lige så alvorlig som danskerne selv...

Heinrich R. Jørgensen

God pointe, Per Thomsen :-)

De fleste lande har vist censur, i en eller flere former? Og de lande der ikke har censur, forlader sig vel på selvcensur?

Danmarks forfatning forbyder kategorisk censur, men alligevel forbydes børn og unge adgang til mangt og meget. Reklamereglerne er heller ikke uhindrede. I bund og grund findes regler, aht. befolkningen selv, som staten på ansvarlig vis ønsker at undgå ledes til fordærv.

Mon ikke lovgivere i mange andre lande, indfører censur eller andre lignende begrænsninger, af samme årsag, nemlig statens opdragelse af befolkningen?

Martin Kristensen

Den engelske lovgivning er naturligvis til grin...som om nogle tager skader af at høre et bandeord..."åh, nej. Mine ører. De sagde fucked. Nu må jeg altså op og lægge mig lidt".

Det kunne dog ordnes simpelt - hvis ikke Voice TV insisterende på at omgå dansk lovgivning (omkring reklamer) var de ikke tvunget til at leve med den engelske...men de føler sig åbenbart ikke generet nok af censuren derovre til det må gå ud over de hellige annoncører.

Heinrich R. Jørgensen

Det største tabu i Storbritannien er nu ikke bandeord, men derimod dyremishandling. F.eks. film, hvor dyr mishandles på nogen måde, er kategorisk forbudt. Svage sjæle skulle jo nødigt få syge ideer om at sparke hunde eller hive katte i halen...

Nu tror jeg ikke at Per Thomsen er tilhænger af censur. Men hvis Per eller andre foretrække at leve i lande med censur, er der rigeligt med muligheder i Europa for at finde lande med censur.

Det er faktisk morsomt, at det så ofte hævdes, at de europæiske lande er tilhængere af ubegrænset ytringsfrihed, samtidigt med at censur er vidt udbredt i mange lande i Europa og EU.

"Tænk sig at bonderøvene i England ikke har fattet at danskerne er verdensmestre i ytringsfrihed!"

Det gør ondt i mig, når jeg læser den slags dumheder.

- I Danmark sidder mindreårige fængslet, uden at være dømt, for ting de siger i TV.
- I Danmark lukkes hjemmesider med politiske holdninger.
- I Danmark gasses demonstranter med konventionsstridige gastyper, der er forbudt til brug i krig (ifgl. FN).

Danmark er blevet kritiseret 3 gange af FN, på linje med Kina og Benin, i 2007.
Danmark er i de sidste 5 år blevet dømt ved menneskerettighedsdomstolen 29 gange, mens Serbien kun har haft 19 sager.

I lever i en drømmeverden.

@Rasmus Malver
Jeg tror du undgå at bemærke den gode portion sarkasme, som er skrevet ind i den bemærkning :-)

@turbo boost
Mja, det har du egentlig ret i. Jeg støder bare så ofte på den kommentar, hvor folk også mener det, så hvis man læser mit indlæg med "I" som "Danmark", gælder det stadig ;-)

Det er problemet her på Information... folk er sarkastiske hver gang der skrives en kommentar, hvis man nu bare skrev hvad man mente var det sgu lettere... Det og så antipatriotisme (landsforræderi) er der for meget af. Hvis man er så utilfreds med livet i DK burde man leve et år på brødkrummer i Bombay før man udtalte sig. Danmark ER et smørhul, hvorfor er det er problem??

Martin Hegelund

Absolut interessant! Men når SBS har valgt at slå sig ned i England for at omgås de regler vi har i Danmark for TV-annoncering osv., så er de sgu selv skyld i den bøvl, de eventuelt måtte pådrage sig.

Men når det så er sagt, er det ingen hemmelighed, at Englænderne ikke har nogen hæmninger, når det kommer til regulering af mere værdiladede elementer af markedet og civilsamfundet, hvor vi i Danmark og andre frie nationer ville mene, at det var at krænke dit og dat.

"Men når det så er sagt, er det ingen hemmelighed, at Englænderne ikke har nogen hæmninger, når det kommer til regulering af mere værdiladede elementer af markedet og civilsamfundet, hvor vi i Danmark og andre frie nationer ville mene, at det var at krænke dit og dat."

Ja finanskrisen og Stein Bagger har jo til overmål vist os allesammen, at det frie og uregulerede marked er vejen frem...

Martin Hegelund

@ Per Thomsen:
Præcis! Men der er nu mange andre eksempler på, at fri og ureguleret markedsøkonomi ikke hænger sammen.

Jeg forholder mig skam heller ikke kritisk til regulering af den, men jeg kontaterer bare, at man i England blander sig i ting, som man aldrig ville lade staten blande sig i herhjemme. Og her hentyder jeg netop ikke til økonomisk regulering, men en mere moraliserende form for regulering.