Læsetid: 2 min.

Pengene fosser ud

Når bankaktionærer føler sig bedragne, kan der være tale om et selvbedrag
Pengene vælter ud af bankerne og ud af deres aktionærers pengeposer. Er der grund til at have ondt af nogen?

Pengene vælter ud af bankerne og ud af deres aktionærers pengeposer. Er der grund til at have ondt af nogen?

Henrik Sørensen

18. juli 2008

Ikke bare i Roskilde, men over den ganske klode genlyder banker af bommerter. Nogle er begået for længst, men har virkninger, der først nu anes af en større offentlighed.

Det med anelser er vigtigt, når det drejer sig om aktier, for hvad skulle man ellers købe eller sælge aktier ud fra? Hvis det var nødvendigt med sikker viden, ville alle skaffe sig den, og så var der ingen fidus. Det smarte er at ane, at en aktie er undervurderet (af de andre) og derfor købe den. Eller ane, at den er overvurderet (af de andre) og derfor sælge den.

Nogle er bedre til anelser end andre. Tag nu Danske Banks direktører Lystbæk & Straarup. Ifølge Berlingske var de i februar 2007 anelsesfulde nok til at sælge deres Danske Bank-aktier for henholdsvis 21,6 millioner og 17,4 millioner kr. Aktiekursen lå da lige omkring 270, men er lige siden dykket - nu ned til omkring 120. De af bankens aktionærer, der ikke solgte, har mistet 59 milliarder kr.

I den fallerede Roskilde Bank har aktionærer luftet harme over, at tidligere bankdirektør Niels Valentin Hansen fik bestyrelsen overtalt til at udstyre ham med aktieoptioner for 120 millioner kr. Dem fik han solgt dette forår, mens de endnu var 30 millioner værd - fordi kun få anede, hvor banken var på vej hen.

Hav ondt af direktøren

Men hvis nogen har ondt, er det ifølge den fhv. bankdirektør ham, de skal have ondt af.

Til Dagbladet i Ringsted har Valentin Hansen givet denne indføring i sin egen personlige bommert:

"Jeg købte aktier til 60 millioner kr., men på grund af optionen skulle jeg kun betale 30 millioner for dem. Da jeg køber optionerne, bruger jeg det halve af beløbet til at betale dem med. Nu sidder jeg tilbage med den anden halvdel af optionsprogrammet, som jeg oplever den samme nedtur med som alle andre aktionærer."

Den fhv. direktør slutter sin skrækberetning med ordene: "Hvis nogens opfattelse er, at jeg er blevet forgyldt af det her, så tværtimod. I øjeblikket står jeg tilbage med et minus på en seks til syv millioner kr." Hermed sigter Valentin Hansen til en skattegæld, som hele transaktionen angiveligt skulle have påført ham.

Af Valentins samlede forklaring kan forstås, hvor farlige aktiespekulationer er. Man skal nærmest være direktør i Danske Bank for at overleve dem.

En sådan stilling indtager kun de færreste bankaktie-indehavere, og de bør derfor på forhånd forstå deres risiko. Føler de sig bedragne, er det et selvbedrag.

De burde have anet uråd. Om ikke andet, så fordi deres aktier steg så ubegribeligt hurtigt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu