Læsetid: 3 min.

Reden renses, solen skinner

Nok er ikke nok. Nok er bare er lille afbrydelse. Men den skal til for at komme videre - efter mer
Kultur
3. juli 2008

Tiderna går,
en dag är du grå.
Men först slår du ut
i en blomstrande skrud

Björn Afzelius

DET ER nemt at holde øje med hende. Tager ikke meget tid. Max. en time om dagen. Resten er - tjah? Camping forklarer en del - de mindste gøremål tager tid og koster skridt. Kaffe, nødtørft, spise, vaske sig, finde sine ting i teltet. Man fixer ikke noget på camping. Man leder også en del. Finder også noget, man ikke regnede med. Fandt muligvis lidt af mig selv i en islandsk krimi i aftes. En af personerne husker sin tid som ung, islandsk kommunist i Leipzig for et halvt hundrede år siden. Han kommer siden til tops som minister i Island. Den profil findes i virkeligheden. Og medmindre der er to, er det en af mine forældres venner fra tiden i DDR, hvor jeg blev født. Jeg har leget med hans søn. En grum historie. Jeg er spændt - på flere planer.

FØRST vil jeg ud at spise. Har en date med en skøn kvinde på min egen alder. Hun har en lastbil fuld af kondomer. Og det er sandt. Det er en nabo hjemmefra, hun er festivalens komdom-leverandør. Hun har sponsoreret 70.000 stk Hanky Panky'er, som hver deltager får ved indgangen sammen med armbåndet. Dvs. ikke alle. En 14-årig veninde til min datter må vise id for at få sit armbånd til halv pris. Og man kan ikke både få børnebillet og kondom. Fair nok, synes jeg. Det synes Kondommutter ikke, da vi sidder og spiser. Hvis de ser gamle nok ud, så er de det også. De kan ikke lære det tidligt nok.

MEN NU kan det ellers være nok. Taler med Ræven om svinestien, som vi kalder området, hvor de unge er 'alene hjemme'. Skal man sige noget eller se, om de selv får nok. Det får de. I datterens telt er den ene taget hjem. Hun kommer igen, når musikken starter for alvor. Der er ingen hard feelings mellem dem, men hun trængte lige ... Det tror pokker. De fire andre leger mutter med kost og spand. Dåser, krummer pap, papir og andet lort ryger ud. Dyner og tøj luftes, ting findes og får en plads. Der blev for ulækkert, siger datteren. Jeg har ikke sagt et ord.

SELV OM de passer sig selv, så er der grænser også for mig. Eneste spørgsmål er, om de skal tvinges eller inviteres over til mig og Ræven og spise. Det er nok med en invitation. Og da det er med teenagere som med vildsvin - enten er der ingen, eller også er der et helt dusin - er det godt, jeg har den store gryde med. Ræven har haft et ærinde i byen, så vi har de råvarer, festivalen ikke har. Som nævnt var den lille hernede et smut sidste år.

Eneste mén er, at hun kom hjem som vegetar. Derfor står den på:

Chili sin carne - rigeligt

SKAF: 1 kg tørrede bønner og kikærter. 2 kg gulerødder og andre friske grønsager. 1 kg løg. 3 hvidløg. 4 ds. flåede tomater. 4 ds. kokosmælk. 6-8 spsk. god karry. En knold frisk ingefær. 1 dåse harrisa. 6 peberfrugter. 6 spsk. jordnøddesmør. Salt. Olie. Frisk persille og frisk koriander til at drysse over retten.

GØR: Læg bønner og kikærter i blød natten over. Skyl og kog en time i nyt vand. Steg krydderier, løg og hvidløg i rigelig olie. Bønner og kikærter ned i snasket, varm godt igennem. Tilsæt dåsetomater og kokosmælk, og kog sagte. Snit imens gulerødder og grønt i passende størrelser. Når bønnerne er ved at koge ud, blandes grønsagerne i. Rør jordnøddesmør i. Varm igennem og server. Harrisa til dem, der tør. En god kniv samt stor gryde med låg og ske er værktøj nok.

VI SPISER klokken 18.00 - og det gælder alle!

Jon Jørgensen skriver i denne uge dagbog fra Roskilde Festival, hvor han vil forsøge at passe på sin 14-årige datter, helst uden at hun opdager det

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her