Læsetid: 2 min.

Den store åbning

En lille våd campingvogn stoppet med biblioteksbøger var i går centrum for en åbningsreception på en grå Amager Strand
Kultur
9. juli 2008

Selv isboden er lukket. Og det betyder, at kasser med bøger, Balkanorkester og campingvogn står alene i regnen på Amager Strand. Der er ingen nysgerrige lånere ved åbningen af Københavns første strandbibliotek. Det er kun familie, kolleger og særligt indbudte, som Københavns Kulturborgmester Pia Allerslev (V), der er taget på stranden en våd dansk sommertirsdag. Borgmesteren stiller sig op foran den lille flok og siger et par opmuntrende ord:

"Det her er faktisk en af de bedste ideer, jeg nogensinde har hørt om".

Og det glæder naturligvis de fremmødte, der dog tager en dyb indånding, da hun efterfølgende siger:

"Jeg tror nemlig ikke på, at der er mange, der bevæger sig ind på Hovedbiblioteket eller vores andre fine biblioteker sommeren over".

Det er ikke lige det, bibliotekarer vil høre - og regnen husker da også alle på, at det danske vejr ret tit opfordrer folk til at være indenfor. Målet med strandbiblioteket er dog at nå folk der, hvor de er. Det siger Jens Ingemann Larsen, bibliotekschef for Københavns Kommunes Biblioteker i ly af sin paraply:

"Vi gør det her for at følge med tiden, og for at vise at vi er her".

Han er ikke bange for, at bøgerne ender begravet i sand.

"Bøger er til for at blive brugt, og de må gerne blive beskidte," siger han.

Musik og mode

Strandbiblioteket udlåner bøger på månedsbasis og magasiner og mp3-afspillere på dagsbasis.

Bibliotekar og projektleder Kirsten Egebo mener sagtens, at folk kan passe på afspillerne, selv om de ligger på stranden - og hvis det modsatte er tilfældet, så er de sponsoreret af firmaet Creative. Mp3'erne hænger i små poser ved siden af de blå og lyserøde kasser med bøger. Som låner kan man enten vælge en afspiller, hvor der i forvejen ligger for eksempel verdensmusik eller elektronisk musik, eller man kan downloade det, man ønsker fra en medbragt computer. Hvis yndlingsnumrene altså findes i bibliotekets musiksamling.

En kvinde hæver stemmen og erklærer, at hun er en låner fra Frederiksberg, og at hun synes, at biblioteket er en fantastisk god idé. Hun viser sig at være mor til en fra projektet. De tre, der står og tripper i vejkanten, må også erkende, at de er relaterede.

Det er 'Team Ung' der har stået for bogudvalget. Heriblandt Kirsten Egebo og hun forklarer, at de har prøvet at vælge bøger ud fra den nye målgruppe, som biblioteket gerne vil nå fra campingvognen.

På Amager Strand satser man på tegneserier, billedbøger, letlæselige romaner, krimier og chic lit.

Kulturborgmester Pia Allerslev mener, at bøger stadig skal være omdrejningspunktet for de københavnske biblioteker, selvom de i dag også har mange andre funktioner; musikudlån, foredrag, rådgivning mv.

"Jeg tror, at det her kan trække nye lånere til biblioteket. Og så kan det måske være med til at afmystificere de traditionelle biblioteker, så folk kan få øjnene op for, at de ikke bare er kedelige," siger hun.

Der bliver delt Cava ud, og Mames Babegenush spiller op til sommer og fest, imens regnen tager til over det lille selskab.

Strandbiblioteket vil hver tirsdag og torsdag i juli og august måned besøge henholdsvis Amager Strandpark og havnefronten på Islands Brygge tæt ved Havnebadet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja ok, timingen kunne have været bedre men ideen om at være hvor brugerne er, er selvfølgelig god.

Århus Kommunes biblioteker har i øvrigt også denne sommer lanceret deres genfortolkning af bogbussen - også en lille campingvogn der ruller rundt til byens aktive steder: Stranden, åen, torvet, etc.

http://www.mindspot.dk/spotmobilen/

Henriette Ritz Kylmann

Det er en fantastisk ide!
Havde det været sidste uge, hvor der var høj sol, havde artiklen nok set anderledes ud - og uden den lettere ironiske tone.
Århus har idéen fra Københavns Team Ung - for som man kan se http://www.bibliotek.kk.dk/eventvogn/?searchterm=eventvogn har Eventvognen længe været på hjul hvor brugerne er!

Thomas Hansen

Umiddelbart synes jeg ikke, det ser ud til, at Århus har ”hugget” idéen fra København. Godt nok er det begge campingvogne (og det kunne endda være samme model), men Århus er vist knap så meget et traditionelt bibliotekstilbud, som det ser ud til, at den her er.

Jeg bor i Århus og stødte på deres campingvogn herovre, og de havde nogle helt andre ting end blot bøger og MP3-afspillere med. Jeg synes faktisk ikke, der var ret meget bogbus over den, selvom de da havde bøger, blade og den slags med. Blandt andet havde de Nintendo Wii og Guitar Hero med den dag, som man kunne spille på en fladskærm, der er sat i i stedet for vinduet, ligesom der var mobilt internet, som jeg gratis kunne benytte. De tager vist også ud med forskellige tema afhængigt af sted og arrangement. Og så havde de skabt et super lækkert miljø med sækkestole i mange farver, som gjorde det virkelig indbydende og et sted, der var fedt at hænge ud.

Jeg fik også en god snak med dem, og deres formål er ligeså meget at udvikle bedre bibliotekstilbud for unge, som det er at låne bøger ud. Og så nåede de lige at fortælle mig om deres store sommerkonkurrence, hvor man kan vinde en Ipod, hvis man kan give det bedste bud på, hvad man ville gøre for unge i Århus, hvis man havde 5 millioner kr.

Troels Brücker

I jeres reportage om gårsdagens våde indvielse af Københavns Bibliotekers Strandbibliotek citerer i min borgmester, Pia Allerslev, for følgende overfriske bemærkning om min arbejdsplads: ”Jeg tror nemlig ikke på, at der er mange, der bevæger sig ind på Hovedbiblioteket eller vores andre fine biblioteker sommeren over". Nå ikke? Som jeg oplever det, er det en sandhed med modifikationer. Hovedbiblioteket har selv på varme sommerdage et par tusinde besøgende. Den danske sommers lunefuldhed og folks videbegærlighed lokker så absolut mange kunder ind i butikken. At Strandbiblioteket er nok så berettiget på gode sommerdage vil kun gøre bade- og daseoplevelsen endnu bedre på Amager Strandpark og Islands Brygge. Men at fraskrive Hovedbiblioteket og andre afdelingsbiblioteker i København lånerinteresse om sommeren, er en anelse luftigt. Informationshungeren og oplevelsestrangen lever skam i bedste velgående på bibliotekerne om sommeren, selv under hedebølger. Bibliotekerne stiller nemlig uanset varmegrader op med en bred vifte af service, både digitalt og på diverse adresser i byen. Eksempelvis disker Hovedbiblioteket i Krystalgade op med to fremragende – gratis – jazzkoncerter torsdag.

Go' sommer!
Troels Brücker,
Bibliotekar

Jens Ingemann

Tak til Information for en fin lille artikel, der absolut rammer den våde stemning.
For de interesserede er her Københavns Bibliotekers egen nyhed, inkl. link til et lille slideshow fra dagen

http://www.bibliotek.kk.dk/bibliotekerne/kkb_nyt/besog-strandbiblioteket

http://www.bibliotek.kk.dk/bibliotekerne/kkb_nyt/abning-af-strandbibliot...

Jens Ingemann, Bibliotekschef, Københavns Biblioteker