Læsetid: 2 min.

Vindmøllerne i Don Quixote

Vindmøller i La Mancha spoler tiden tilbage
Der er 10 møller tilbage i Campo de Criptana, men kun tre har stadig det oprindelige maskineri. Efter at være blevet sat i stand blev disse tre taget i brug igen i sidste uge.

Der er 10 møller tilbage i Campo de Criptana, men kun tre har stadig det oprindelige maskineri. Efter at være blevet sat i stand blev disse tre taget i brug igen i sidste uge.

Kultur
12. juli 2008

I La Mancha i det centrale Spanien er tre af de vindmøller, der inspirerede en de berømteste passager i Miguel de Cervantes' Don Quixote blevet sat i stand og virker igen 500 år efter, at de først malede hvede.

Oprindelig var der, som Cervantes bemærkede i sit mesterværk fra 1605, mere end 30 vindmøller i gang på den forblæste slette, som lærde folk har identificeret som Campo de Criptana. Der er 10 tilbage, men kun tre har stadig det oprindelige maskineri. Efter at være blevet sat i stand blev disse tre taget i brug igen i sidste uge og vakte dermed et af det gamle Spaniens mest stemningsfulde og varige symboler til live. Møllerne vil blive sat i gang en gang om måneden og siden hver søndag.

Optegnelser fra 1535 viser, at kun her i Campo de Criptana stod der 34 vindmøller. Dermed er det disse vindmøller, der blev udødeliggjort i en af verdenslitteraturens morsomste og mest elskede episoder. Nemlig der, hvor den vildledte ridder Don Quixote ser stort på sin tro væbner Sancho Panzas advarsler og går til angreb på vindmøllerne, hvorved hans lanse brækker mod deres drejende sejl.

Kampen

Cervantes skriver i sin roman (i Iben Hasselbalchs oversættelse): "I det samme fik de øje på tredive-fyrre vindmøller ude på sletten, og don Quijote udbrød: 'Nu er vi minsandten heldigere end vi kunne ønske, kære Sancho Panza. For dér har vi tredive frygtelige kæmper, sådan godt og vel, som jeg nu vil kæmpe imod og dræbe alle som en. Byttet fra dem skal blive starten på vor rigdom. For dette er en retfærdig krig, og det er en god og gudfrygtig handling at befri jordens overflade for denne dårlige sæd.' 'Hvaffor nogen kæmper?' spurgte Sancho Panza. 'Dem du ser dér, med de lange arme,' svarede hans herre. 'Nogle kæmper har arme på næsten en halv mils længde.' 'Hør nu her,' svarede Sancho, 'det er ikke kæmper, men vindmøller. Det der ligner arme, er vingerne, og når det blæser, snurrer de rundt og driver møllestenen.' 'Det er tydeligt,' svarede don Quijote, 'at du ikke forstår dig på eventyr. Det er kæmper, og hvis du er ræd, så gå lidt væk og bed en bøn mens jeg kaster mig ud i grum og ulige kamp med dem.'"

Den vildledte ridder ansporer sin krikke Rosinante til galop, udstøder et krigsråb og angriber vindmøllerne, hvis sejl drejer for en svag brise. Hans lanse støder mod sejlene, og han kastes til jorden.

Sancho hjælper sin herre på fode og skænder på ham for at have vindmøller på hjernen. En forpustet Don Quixote beklager sig over, at hans fjender har forvandlet kæmperne til vindmøller "for at tage æren for sejren fra mig".

Vindmøller har navne ligesom skibe, og de lokale i Campo de Criptana ansøger nu om at få Sardinero, Burleta og Infanto erklæret bevaringsværdig kulturarv.

Oversat af Sara Høyrup

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her