Læsetid: 2 min.

Arrestordre kan dække over sexanklager

Anklageskrift mod Sudans præsident skulle dække over sexanklager mod ICC's chefanklager selv, mener tidligere ICC pressemand, der for to dage siden modtog millionerstatning for uretmæssig fyring
Kultur
30. august 2008

Anklager om folkedrab skulle skjule anklager om voldtægt og alternative seksuelle krænkelser.

Da chefanklageren fra Den Internationale Straffedomstol, Luis Moreno-Ocampo valgte at anklage Sudans præsident, Omar Hassan al-Bashir for folkedrab i juli måned, skulle det udviske sexanklager mod Ocampo selv.

Det hævder Ocampos tidligere pressetalsmand, den svenske journalist Christian Palme, der beskyldte Ocampo for voldtægt og 'alternative seksuelle overgreb' på en kvindelig sydafrikansk journalist i 2005.

To år efter fyrede Ocampo sin svenske pressemand, hvorefter Christian Palme lagde sag an mod Ocampo ved den internationale arbejdsret (ILOAT). Som han vandt.

Total oprejsning

Christian Palme har netop modtaget en bankoverførsel fra ICC på 1,875 millioner kroner, som den internationale arbejdsret tilkendte ham for uberettiget fyring den 9. juli. Den 12. juli begyndte demonstrationerne i Khartoum mod den planlagte arrestordre mod al-Bashir, der blev annonceret af en anonym kilde i LA Times allerede den 10. juli.

"Er det et tilfælde?" spørger doktor i folkeret ved Stockholms Universitet og tidligere jurist ved ICC i Haag, Mark Klamberg i Svenska Dagbladet.

"At verdensnyheden om anklagerens begæring for anholdelse af Sudans præsident præsenteres få dage efter ILOAT's afgørelse?"

Tre år tidligere på hotel Sunset West lidt uden for Cape Town interviewer en kvindelig sydafrikansk journalist chefanklager, Luis Moreno-Ocampo.

Nogle dage efter ringer journalisten til Christian Palmes kollega, der optager telefonsamtalen på båndoptager. Hun er angiveligt blevet tilbageholdt og tvunget til sex af Ocampo.

Den kvindelige journalist vil ikke lægge sag an, men Christian Palme indgiver en formel klage til ICC's præsidium over Ocampo, hvorefter han bliver fyret. Pressemanden lægger sag an mod Ocampo for uberettiget fyring, og ved den internationale arbejdsret, ILOAT, lyder vurderingen:

"Den båndede telefonsamtale som foregik to dage efter den påståede begivenhed indikerer, at journalisten var fortvivlet. I den samtale indikerede hun, at anklageren tog hendes nøgler, og at hun var tvunget til samleje for at komme ud af situationen."

Den kvindelige journalist frafalder dog alle anklager, og Ocampo går fri.

Mark Klamberg skriver efterfølgende om dommen: "Det er en fuldstændig æresoprejsning for Christian Palme og en enorm mistænkeliggørelse af anklageren. Hvad værre er, at anklagerens opførsel underminerer hele domstolens troværdighed."

"Han (Ocampo) bør gå af øjeblikkeligt," skrev juridisk kommentator, Joshua Rozenberg den 22. juli i den britiske avis, The Telegraph

"En anklager, der forsøger at bringe en præsident til retten bør udvise dømmekraft. I lyset af tribunalets efterforskning er det ikke tilfældet for Hr. Moreno-Ocampo."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her