Læsetid: 2 min.

Christiane F. er på Facebook

Kan Christianes profil på Facebook være ægte, når hun kun har to venner? Skal jeg spørge, om hun vil være min ven? Jeg kendte hende engang - men det er efterhånden længe siden
Kan Christianes profil på Facebook være ægte, når hun kun har to venner? Skal jeg spørge, om hun vil være min ven? Jeg kendte hende engang - men det er efterhånden længe siden
Kultur
21. august 2008

Christiane Vera Felscherinow. Den tyske pige, der hang ud på Bahnhof Zoo i 1980'ernes beton-Berlin, prostituerede sig selv sammen med sin kæreste og tog stoffer akkompagneret af Bowie-glamrock, tog mig med storm. Jeg lånte 10 bøger om måneden på Rødovre Bibliotek, mens jeg gjorde mig klar til at blive teenager - men det er Christiane F., jeg husker bedst. Hun fascinerede og skræmte mig, men af uforklarlige årsager syntes jeg, at bogen om Christiane F's liv var fantastisk romantisk: Hun levede det vilde liv. Jeg gennemgik de sort/hvide billeder forrest i bogen igen og igen og var især betaget af Christianes veninde, som døde på et beskidt toiletgulv med en nål i armen. Sådan husker jeg det i hvert fald.

Jeg var 12 år og havde en vision om at smide mit generte pæne-pige image, inden jeg blev 13, og jeg spurgte derfor mine forældre, om det var i orden, at jeg tog ind på Københavns Hovedbanegård og sov en weekend. Inspireret af Christiane, hendes Detlef og Bahnhof Zoo tænkte jeg, at det måtte være der kærligheden fandtes. Jeg fik ikke lov.

Det blev i stedet til lange samtaler om, hvor jeg havde fået den ide fra. Og jeg fortalte om barnejunkien.

Grønne øjne

I dag er Christiane falmet. Men jeg kan stadig se bogen og billederne for mig. Jeg blev helt forskrækket, da jeg for et par år siden kunne læse i Politiken, at Christiane stadig lever, at hun har grønne øjne, at hun har et barn, og at hun en gang imellem lukker sig inde i et rum med puder, dyner og videofilm - og ryger heroin. Jeg var ellers sikker på, at bogen sluttede med, at hun døde, at verden var et forkert sted for hende. Men pludselig var hun her igen. Og så falmede hun lidt mere. Jeg har siden set på nettet, at Detlef også overlevede, kom i fængsel og i dag er gift, clean, har to børn og kører handicapbus.

Bogen om hans barndomskæreste passede perfekt til mit start-teenageliv, dagbøger, vinflasker med farvede stearinlys og ditto vægge. Hun oplevede alt det, jeg ikke havde oplevet endnu - og også meget, som jeg heldigvis aldrig kom til at opleve. Hvorfor var jeg så fascineret? Og naiv? Jeg ved det ikke. Men jeg er ikke i tvivl om, at jeg ville læse den bog meget anderledes i dag. Hvis Facebook havde eksisteret, da jeg var 12, så havde jeg helt sikkert spurgt hende, om vi skulle være venner.

Christiane indtalte historien om sit liv på bånd, og optagelserne blev senere udgivet som bog: 'Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo', som udkom i 1979.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her