Læsetid: 3 min.

Jeg er selv en del af Underdanmarks kultur

Kirsten Hammann udgiver i næste uge romanen 'En dråbe i havet' om Mette, der lever et selvtilfredst liv med mand og barn og beslutter sig for at skrive bogen om u-landene, der skal få alle til at arbejde for en bedre verden
Udenfor. Jeg kan ikke lade være med at tro, at alle de andre er med i en klub, jeg ikke er med i. Jeg godt, det ikke passer, men jeg tror det alligevel, skriver Kirsten Hammann

Udenfor. Jeg kan ikke lade være med at tro, at alle de andre er med i en klub, jeg ikke er med i. Jeg godt, det ikke passer, men jeg tror det alligevel, skriver Kirsten Hammann

Morten Holtum

Kultur
22. august 2008

- Hvad er dit mest udtalte karaktertræk?

En blanding af manglende selvværd og oppustet ego.

- Hvad er din yndlingsbeskæftigelse?

At se dårligt fjernsyn om aftenen. Dokumentar og reality på Kanal 4 og TV3, når det er mest saftigt. Jeg har fået kendskab til stort set alle fysiske og psykiske abnormiteter gennem tv, og jeg kender de mennesker, som går til singlebal for truckere eller bor i Underdanmark uden at vide det selv. Jeg er en del af deres kultur, selv om jeg gør alt for at fjerne mig fra den.

- Hvad er din seneste anskaffelse?

Seks små Duralex glas, de billige, franske glas, som alle kender, men som ingen ved, hvad hedder, heller ikke ekspedienterne i Magasin. Men så skal man bare sige, at det også er dem man bruger til latte, altså i den høje udgave, så falder femøren.

- Dine helte og heltinder i det virkelige liv?

Jeg har aldrig haft helte og heltinder, kun folk jeg har misundt, f.eks. Pamela fra Dallas, som jeg frygtelig gerne ville ligne som barn. Men det er lige i overkanten at kalde hende en heltinde. Hvad jeg til gengæld har stor beundring og respekt for, er de såkaldte hverdagens helte, alle som arbejder med børn og ældre og syge og giver dem omsorg og kræfter. Og alle de, som af egen lyst og uden løn træder til for andre.

- Hvad har været dit mest kontroversielle valg i livet?

At jeg blev forfatter. Det føltes ikke som et valg, for jeg vidste ikke, hvad det ville føre til, og jeg turde ikke engang tænke ordet. Og gudskelov for det, for hvis jeg havde vidst, hvad jeg rent faktisk valgte, havde jeg ikke turdet. Jeg 'skrev bare' og valgte ikke noget. Troede jeg. Men set i bakspejlet var det jo et valg. Jeg fik ikke en uddannelse som mine venner gjorde, og jeg blev ikke jordemoder eller sygeplejerske, som var min drøm i skolen. Jeg gjorde noget, der ser halsbrækkende ud i dag, og jeg takker min mor, for at hun kunne holde ud at se på det og ikke prøvede at bremse mig.

- Hvornår føler du dig mest misforstået?

Når folk tror, mine bøger er konstruerede og svære. De er skrevet som rene udbrud, og det er en tilfældighed, hvis de blev komplicerede på nogle andre planer. De må da gerne være indviklede, når de handler om noget indviklet (livet for eksempel), men jeg føler mig misforstået og fejllæst, når folk tror jeg har skrevet dem med lineal og lommeregner og filosofiske teorier. Intet ligger mig fjernere.

- Hvad er din største bedrift?

At jeg ved to forskellige lejligheder har reddet et menneske fra at drukne. Jeg må straks tilføje, at det ikke var mig selv, der hoppede i vandet og trak dem op, men jeg var den eneste, der opdagede, at de var ved at dø og fik tilkaldt hjælp.

- Dine største fejl?

At jeg fra barnsben har troet, at alle de andre var med i en klub, som jeg ikke selv var med i. Og selv om jeg gentagne gange har fået at vide og set, at det ikke forholder sig sådan, tror jeg stadig på det.

- Din drøm om lykken?

Kærlighed.

- Din sindsstemning netop nu?

Ør af forelskelse.

- Hvilken dyd er den vigtigste?

Ærlighed

- Hvilket kunstværk har haft størst betydning for dig?

"Honky Dory" af David Bowie eller "Den sorte herold" af César Vallejo

- Hvad betragter du som din største ulykke?

At jeg har lidt mange tab og har været styret af angsten for at lide flere.

- Dit motto?

Nød lærer nøgen kvinde at spinde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her