Læsetid: 4 min.

Endnu et kærtegn

En middag for en rocksanger, komponeret af to skæve akkorder
En middag for en rocksanger, komponeret af to skæve akkorder
Kultur
29. august 2008

C.V. Jørgensen har, så vidt vi ved, aldrig fået komponeret sig en hyldestmiddag, og sandt at sige ved vi intet om mandens forhold til mad. Men der er i nogle af hans tekster en sanselig blå tone, som næsten kan smages, og forleden, da vi sad og talte om denne spalte, kom vi til at nynne i dissonant mandskor (ikke nogen entydigt smuk oplevelse, kan vi forstå på omgivelserne):

"Sommeren er forbi nu & den nærmest fløj afsted".
Han skal sgudda have en middag, blev vi hurtigt enige om. En 'sommeren er forbi-menu', som muligvis ikke kan bortvejre en vis after-season melankoli, men i hvert fald gøre den til at bære, på den let fashionable måde.

C.V. Jørgensen har, så vidt vi ved, aldrig fået komponeret sig en hyldestmiddag, og sandt at sige ved vi intet om mandens forhold til mad. Men der er i nogle af hans tekster en sanselig blå tone, som næsten kan smages, og forleden, da vi sad og talte om denne spalte, kom vi til at nynne i dissonant mandskor (ikke nogen entydigt smuk oplevelse, kan vi forstå på omgivelserne):
"Sommeren er forbi nu & den nærmest fløj afsted."
Han skal sgudda have en middag, blev vi hurtigt enige om. En 'sommeren er forbi-menu', som muligvis ikke kan bortvejre en vis after-season melankoli, men i hvert fald gøre den til at bære, på den let fashionable måde.

Suppe
Første ret skal være en brøndkarsesuppe eller en creme Dubarry med kammuslinger. Tag et skalotteløg og et hvidløgsfed, hak begge dele fint og sauter i smør. Tilsæt 100 gram revet, rå kartoffel og et solidt bundt brøndkarse, respektive blomkålsbuketter. Så tilsætter du en liter grønsags- eller hønsebouillon.

Hele herligheden koges godt igennem med en halv liter piskefløde og blendes. Tilbage i gryden og varmes igennem uden at koge. Smages grundigt til med salt, peber og lidt citronsaft. Serveres i varme skåle med et drys friske brøndkarseblade, eller, i tilfældet creme Dubarry, hvad du nu ellers måtte have af grønt, f.eks. purløg. I begge tilfælde søsættes først et par ristede kammuslinger på den smukke overflade. Drik iskold, tør sherry til og tal om dengang, før verden gik af lave.

Artiskok
"Endnu et kærtegn, endnu et kys," brummede vi og kom øjeblikkeligt til at tænke på artiskok vinaigrette. Opskrift turde være overflødig, men vi kan ikke komme i tanker om en vin, der passer til, så må vi foreslå et glas koldt vand, med eller uden brus? Husk at skære toppen af artiskokken, så den præsenterer sig smukt. Dressingen hældes over ved serveringen, så den trænger ned til hver enkelt blad og samtidig når at marinere bunden, inden man når til at spise dén.

Hummer
"Det sortner for dine øjne," og det gjorde det også for vores, da vi kom til at tænke på en blåsort, dansk hummer danse en inciterende flamenco på vores havegrill (det er ganske vist en anden sang, men samme album).

Beregn en halvkilos hummer per person eller to til at dele det dobbelte. Rør noget smør blødt med chili og vanille, og stil til side. Dræb hummeren ved at sætte en spids, tung kniv i krydset oven på hovedskjoldet, og skær helt igennem til skærebrædtet i én hurtig bevægelse. Hummeren vil stadig sprælle indigneret, men den er med garanti stendød, og du kan flække den på langs, uden at det burde vække protester fra hverken samvittighed eller Amnesty for Lobsters International.

Husk at du aldrig må tvinge en hummerhale ud i strakt stilling. Det river kødfibrene over og gør intet godt for noget. Smør nu kødsiden af hummeren grundigt med smørret, og grill den i respektfuld afstand fra varmen (ovn eller trækul, hvad vejret nu tilsiger), indtil kødet er smukt hvidt. Du kan tilføje mere smør undervejs, og en snaps Armagnac skænket i hovedet (hvorfra du har fjernet den lille sæk bag øjnene) vil højne den almene følelse af svindende velstand og kommende velsmag.

Når hummeren er færdig, skulle den gerne småsvømme i sit nye element, kryddersmørret, og du serverer den straks i selskab med citron, brøndkarse og rigelige mængder af kølig Puligny Montrachet – for som skjalden så sandt synger: "Endnu et glas har du tømt," og så skulle der jo helst være mulighed for at fylde det igen.

Friske bær
"Du er stadig svimmel, men uforløst indeni," og det er naturligvis, fordi du ikke har fået dessert endnu. En middag uden dessert er som et samleje uden en smøg bagefter – øhh, dengang man røg. Eller et eller andet. Hvorom alting er, så foreslår vi en stor skål af havens eller skovens modne bær, serveret med strøsukker, 38 procent (eller det, der er værre) creme fraiche – og grøn Chartreuse på knust is! Så garanterer vi, at "mørket føles som fløjl mod din silkehud".

Tak for sangen, Carsten Valentin. Hvis du vil have et honorar for, at vi har brugt dine tekster her, er du velkommen til en middag på Gammel Mønt. Måske har vi ikke hele denne menu på programmet, men vi finder nok ud af noget.
paradoksinformation.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her