Læsetid: 3 min.

Freakshowet, der kom ind i fredagsvarmen

Efter at have været ude af rampelyset i mange år er freakshowet nu tilbage som hovedattraktion fredag aften i form af DR's Talent 2008
Talent 2008. Man vil fascineres af den menneskelige mangfoldighed og røres over mennesker, som kæmper med ikke at være helt normale - og som derigennem bliver mere menneskelige end de fleste andre.

Talent 2008. Man vil fascineres af den menneskelige mangfoldighed og røres over mennesker, som kæmper med ikke at være helt normale - og som derigennem bliver mere menneskelige end de fleste andre.

Bjarne Bergius Hermansen

Kultur
22. august 2008

Da almindelige mennesker i forrige århundrede fik råd til selv at vælge underholdning, var deres første valg ikke en ballet eller en kammerkoncert - men derimod én på opleveren med masser af gys, grin og gråd over det fantastiske, det afskyvækkende og det helt utrolige.

I The Barnum & Bailey Greatest Show on Earth som turnerede rundt i 1800-tallets USA fremviste den amerikanske legende og showman Phineas Taylor Barnum skæggede damer, dværge, eksotiske arabiske kæmper, vilde drenge der angiveligt var opvokset hos ulve, kvinder med gennemtatoverede kroppe, sabelslugere, slangemennesker, hermafroditter - hvem som helst, der havde et særligt talent, som folk bare måtte se.

Dét var simpelthen med P.T Barnums egne ord: "The worlds largest grandest best Amusement Institution".

Nogenlunde lige så stor i slaget er DR med deres Talent 2008, som skal fylde X-Factors bukser ud og levere varen til hele familien fredag aften. Men heldigvis for DR så står Talent 2008 - indtil videre - ikke tilbage for Barnums cirkusshow. Vi fik Kolbøtte-drengen, Robot-drengene, de menneskelige balloner, damen der danser med hunde, den norske kvinde-Elvis, Den steppende galning Hanibal Hildorf og den dansende Spastisker Nikolaj.

Morskab for pøblen

Efter Hitlers vinkel på afvigere har Cirkus side-shows og freakshows ellers været ret umoderne for pæne statslige institutioner, da man i ligestillingens ånd mente, at afvigernes og de handicappedes værdighed blev krænket ved på den måde at udstille deres særlige talenter til morskab for pøblen. Hvilket jo egentlig var lidt synd.

Dels fordi den 'billige' umiddelbare fascination af mærkelige mennesker, sagtens kan rumme ægte varme følelser - hvilket jeg tror, alle der så Nikolaj springe ud som Justin Timberlake kunne mærke i maven. (Selv hvis han ikke vinder, har han i hvert fald allerede vundet konkurrencen om publikums hjerter). Dels fordi freakshows også giver mennesker, der føler sig udenfor, en mulighed for at springe ud som mærkelige - i stedet for at prøve at lade som om, de næsten er som os andre. Showet er en chance for at optræde med sin afvigelse som et særligt talent frem for at leve med det i stilhed som et forbandet handicap.

Den ene dommer i form af den selvudnævnte freak Martin Hall er i hvert fald lykkelig for at få lov til at udstille sin trang til at fortælle om sine stærkt surrealistiske mareridt. Om han bliver ligeså elsket som Thomas Blackman i X-factor tvivler jeg dog på. Dertil er han alt for forudsigelig i sin selvproklamerede uforudsigelighed. Men som med alt andet med Martin Hall var det sikkert en ide, der lød god på papiret.

Og nu Horsens...

I rollen som den anden dommer giver Peter Ålbæk den som den kyniske impresario P.T. Barnum, men han er lidt for hyggelig til virkelig at overbevise os om, at han er en ond cirkusdirektør. Og som dådyrøjet showbizz- prinsesse med hang til ægte tårer er Julie Steincke den sidste dommer. Men det er heller ikke på grund af dommerne, at man skal se Talent 2008 - men fordi man vil fascineres af den menneskelige mangfoldighed og røres over mennesker, som kæmper med ikke at være helt normale - og som derigennem bliver mere menneskelige end de fleste andre.

De næste uger går turen med auditions rundt i hele landet inden det bliver afgjort, hvem der er showets hovedattraktion. Og jeg kan næsten ikke vente med at se hvilke cirkustalenter Horsens gemmer på...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her