Læsetid: 2 min.

'Kritik er for helvede uafhængig åndsvirksomhed!'

SF Film kræver en undskyldning af filmbladet Ekko. Anmelder Lars Bukdahl har overskredet uskrevne regler og god etik, mener SF Film
Kultur
21. august 2008

Man må aldrig sige, hvem der gjorde det. Anmelder Lars Bukdahl gør det alligevel.

Den nye danske thriller Kandidaten kommer først i biografen 29. august, men allerede nu kan du læse slutningen i det nyeste nummer af filmbladet Ekko. Her sabler Lars Bukdahl filmen ned og især slutningen, der er "det suverænt mest idiotiske ved filmen", som Lars Bukdahl skriver.

Det har fået filmens distributør, SF Film, til at fare til modangreb. Ifølge ekkofilm.dk, har SF Film i flere omgange kontaktet Ekko for at få en undskyldning.

"Det ville klæde Ekkos redaktion, og dermed også dig som ansvarshavende redaktør, at fremstamme en simpel undskyldning for med denne anmeldelse at have overskredet uskrevne regler, skik og brug samt forventelig god etik," skriver film- & distributionschef for SF Film, Sune Lind Thomsen, i en mail til Ekkos chefredaktør, Claus Christensen.

"Sagligt dårlige anmeldelser skal man have respekt for. Det, jeg reagerer på, er Ekkos opfattelse af, at det er legitimt totalt at ødelægge en kommende dansk film," skriver Sune Lind Thomsen videre.

Undtagelsesvis afsløring

Chefredaktør Claus Christensen mener ikke, at han har noget at undskylde, selv om han er helt enig i, at man ikke bør røbe slutningen på en film.

"Når det i undtagelsestilfælde er nødvendigt at røbe afgørende overraskelser i filmens handling, fordi argumentationen kræver det, skal læserne tydeligt advares i forvejen. Det gør Lars Bukdahl to gange, så ingen ved sine sansers fulde fem kan være i tvivl," siger Claus Christensen i et svar til ekkofilm.dk.

Uforstående anmelder

Anmelder Lars Bukdahl selv forstår ikke, hvorfor SF Film hidser sig sådan op. Problemet er, mener han, at man i filmverdenen er uvant med hård og humoristisk kritik af store danske film.

Til daglig er Lars Bukdahl også litteraturkritiker ved Weekendavisen, og han forsøger at sammenligne situationen med bogmarkedet.

"Gyldendal bryder sig helt sikkert ikke om, at store danske romaner får dårlige, plotrøbende anmeldelser, men Johannes Riis ville da aldrig finde på at kræve en undskyldning fra Weekendavisen for en plotrøbende gennemhegling af Hanne-Vibeke Holsts seneste opus. Kritik er for helvede uafhængig åndsvirksomhed, filmfolkens!" siger han til ekkofilm.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her