Læsetid: 7 min.

Mere bogmænd end købmænd

Når Århus Bogcafé den 1. oktober drejer nøglen om for sidste gang, er det ikke bare et farvel til endnu en specialboghandler i Danmark. Det er samtidig et farvel til et lille stykke århusiansk kulturhistorie. Konkurrencen fra internettet har udhulet bogcafeens økonomi
Når Århus Bogcafé den 1. oktober drejer nøglen om for sidste gang, er det ikke bare et farvel til endnu en specialboghandler i Danmark. Det er samtidig et farvel til et lille stykke århusiansk kulturhistorie.
21. august 2008

"Ophørsudsalg," står der med store bogstaver i butiksruden på Århus Bogcafé. I knap 40 år har den lille boghandel i Nørregade 24 forsynet studerende og undervisere ved de århusianske læreanstalter med videnskabelige bøger og tidsskrifter. Men den epoke er snart slut. Til oktober tæller Arne Hald, der har været ansat i bogcafeen siden 1980, den slunkne kasse op for sidste gang. Han går selv på pension i forbindelse med lukningen.

"Jeg synes først og fremmest, det er synd for århusianerne, at vi lukker, for de kommer til at mangle variation i bogudbuddet," siger han.

"Selvfølgelig er der internettet, men det kræver som regel, at man ved, hvad man går efter. Hos os kan man blive inspireret af udvalget på hylderne og finde bøger, der er udsolgt fra forlaget. Man kan blive overrasket. Men det forudsætter selvfølgelig, at man har lyst til at blive det."

Arne Hald sidder ved sit skrivebord bagerst i butikslokalet på Nørregade. Væggene i det aflange rum er tapetseret med hjemmelavede helvægsreoler, og hylderne svajer under vægten fra de mange tusinde bøger. Leder man efter femikrimier og fantasybøger, går man forgæves. Men har man hang til filosofi og samfundsteori, er man kommet til det rette sted. I sin 37-årige levetid har Århus Bogcafé opbygget et imponerende lager, der adskiller sig fundamentalt fra de fleste andre boghandleres. Her er Marx på tysk, Descartes på fransk og Hume på engelsk:

"Vi er nok mere bogmænd end købmænd," forklarer Arne.

"Når vi bestiller nye bøger hjem, er kriteriet ikke, om de kan sælge, men om de er vigtige. Det siger selvfølgelig sig selv, at det er et forretningskoncept, der har sine egne indbyggede begrænsninger," siger han og smiler skævt.

Forskydninger

Hverken Arne Hald eller nogle af de andre i bogcafeen er professionsuddannede boghandlere.

Men det er ikke den primære årsag til bogcafeens økonomiske vanskeligheder, som snarere skyldes en række strukturelle forskydninger på bogmarkedet. For det første køber de studerende i stigende omfang deres bøger over nettet, og for det andet har universitetet udliciteret indkøbet af udenlandsk litteratur til boghandler i USA og England.

"Det har ramt os alle hårdt. Ikke engang 'Stakbogladen' - den lokale universitetsboghandel - har kunnet få del i indkøbene, til trods for at det er i alles interesse, at der også ligger en boghandel på universitetet," siger Arne.

Bogcafeen har også kunnet mærke den øgede brug af kompendier i undervisningen på de højere læreanstalter. Og endelig har de studerende på flere fakulteter fået lov til at oprette deres egne bogformidlinger, så de kan købe de bøger, de skal bruge i undervisningen, direkte fra forlagene.

"Det siger sig selv, at det er en unfair konkurrencesituation. Bogformidlingerne skal ikke betale husleje på universitetet, så de kan selvfølgelig skaffe bøgerne billigere hjem," siger Arne Hald og fortsætter:

"Nu lyder jeg næsten som en skinbarlig liberalist, det er jeg ikke. Jeg synes bare, det er forbandet, at en by som Århus med så mange uddannelsesinstitutioner ikke har plads til en lidt anderledes boghandel. Når vi lukker, vil der kun være ensartede butikker med mainstreamlitteratur tilbage i midtbyen".

"Ding-dong," lyder det nede fra den anden ende af lokalet. Det er dørklokken, der ringer. Arne rejser sig fra stolen og sætter interviewet på stand by. Man lader ikke sine kunder vente.

"Goddag, hvad kan jeg hjælpe med?"

Kvinden, som netop er trådt ind ad døren, kigger op fra et papir i hånden.

"Jeg leder efter en gave til en kollega, der snart starter på pædagogisk antropologi. Ved du, hvad der er moderne lige nu?," siger hun og kigger spørgende på ham.

En sådan forespørgsel ville give mange boghandlere blanke øjne, men ikke Arne. Han ved præcist, hvad der er moderne inden for pædagogisk antropologi lige nu.

"Dem her skal alle igennem i løbet af det første år, så de ville være oplagte," siger han og trækker to klassikere ud af den bugnende bogreol.

Kvinden bladrer lidt i bøgerne og læser bagsideteksterne. Så kigger hun op:

"Hvor er det ærgerligt, at I lukker."

"Ja, men bogladen oppe på universitetet fortsætter jo," trøster Arne.

Men det er ingen trøst. Hun kigger bare opgivende på ham.

"De henviser jo altid hertil," siger hun og smiler træt.

Kinder-æg

Det er ikke bare et farvel til endnu en velassorteret special-boghandler i byen, når Århus Bogcafé den 1. oktober lukker og slukker. Det er samtidig et farvel til en kulturinstitution, der rejste sig i kølvandet på ungdoms- og studenteroprøret i begyndelsen af 70'erne. Bogcafeen var dengang en central del af den blomstrende modkultur i Århus," fortæller Arne Hald.

"De egentligt skabende kræfter i den nye bevægelse var forlag og pladeselskaber som Modtryk og Demos, der i bøger, blade og musik, stillede spørgsmålstegn ved den måde, samfundet var indrettet på. Men bogcafeen var en af mange kanaler, der var med til at formidle ideerne."

Århus Bogcafé blev grundlagt i 1971 og flyttede de første år rundt mellem flere adresser. I sin storhedstid fra 1975-1985 delte den adresse med forlaget Modtryk og folkeværtshuset Æsken i Anholtsgade. Huset i Anholtsgade 4 blev hurtigt kendt som den antiautoritære studenterbevægelses højborg - for her var alting samlet under ét tag: På forlaget på tredje kunne man få udgivet sine bøger, i bogcafeen på anden kunne man sælge dem, og i baren på første kunne man diskutere dem over en øl. Det var et studenterpolitisk Kinder-æg. I 1980 blev den første person, Arne Hald, ansat, men allerede få år senere begyndte udviklingen at vende og økonomien at stramme til.

"Det er faktisk lidt uforklarligt, hvad der sker i midten af 80'erne, men lige pludselig er det bare ikke venstrefløjen, som sætter dagsordenen mere. Og vi kunne se, at hvis bogcafeen skulle overleve, så måtte vi foretage os noget radikalt," fortæller Arne Hald.

Derfor blev det i 1985 besluttet at flytte bogcafeen til sin nuværende adresse i Nørregade og samtidig lægge profilen om: Fra venstreorienteret til velassorteret.

Fætter BR-boghandler

"Ding-dong", lyder det igen fra dørklokken. Denne gang er det et af de mere kendte ansigter, der stikker hovedet ind: Adjunkt i filosofi ved Århus Universitet, Torben E. Andreasen.

"Hej Torben."

"Hej Arne."

"Vil du ikke have en kop kaffe?"

"Jo tak," siger Torben E. Andreasen og forsyner sig selv bagerst i lokalet. Han ved godt, hvor termokanden står, for han er kommet i Århus Bogcafé siden de tidligere studieår og kigger stadig rutinemæssigt ind nogle gange om ugen.

"Jeg har købt for mange tusinde kroner herinde - både på universitetets konto og af egen lomme," fortæller Torben E. Andreasen.

"Inden for filosofi, som er det, der interesserer mig, er Århus Bogcafé nok den mest velassorterede boghandel i hele Nordeuropa. Man skal vel nærmest til Blackwell's i Oxford for at finde en boghandel med et større udvalg af filosofisk litteratur," siger han.

Torben E. Andreasen fortæller, at han langt fra er den eneste på Århus Universitet, der begræder lukningen af den lille bogoase.

"Folk går jo nærmest rundt på gangene og græder," siger han: "Bogcafeen har været drevet som en rigtig gammeldags boghandel med en helt anden atmosfære, end den man finder i de fleste andre Fætter BR-boghandler rundt om i byen."

Det er derfor ikke kun et fagligt tab, at Århus Bogcafé lukker, det er også et kulturtab, mener han.

"Vi har haft flere gode filosofiske diskussioner, Arne og jeg, og dem får man ikke mange af i Bog & Idé. Det specielle ved bogcafeen er jo, at man ikke bare er en eller anden tilfældig kunde, der lægger vejen forbi. Arne Hald kender sine kunder så godt, at han selv bestiller de bøger hjem, han tror, man gerne vil have. Og så bliver man jo nødt til at købe dem," siger han.

Arne Hald siger ingenting. Han sidder bare lidt tilbagetrukket og lytter, mens han smiler så bredt, at ansigtet er ved at revne.

"Det har været helt rørende at opleve folks reaktioner," fortæller han, da vi igen er alene.

"Det er næsten alle, der kommenterer det, og nogle er endda kommet med vin."

Selv om lukningen af bogcafeen først er blevet offentliggjort for nylig, har afviklingen af butikken været planlagt i snart et år. I andelsselskabet bag bogcafeen drøftede man på et tidspunkt muligheden for at slå sig op som en netcafé. Men den idé er man gået fra igen.

"Enten går man ind i det med fuld musik, eller også holder man sig væk. Det ville være et større projekt, som vi i givet fald skulle ud og låne kapital for at kunne realisere. Og det er der slet ikke basis for," siger han.

- Hvordan er det at være ham, der skal lukke og slukke efter alle disse år?

Arne Hald smiler tvetydigt. "Det har jeg haft det meget skidt med," begynder Arne. "Men på den anden side har vi haft en god tid her. Vi har fandeme haft det sjov. Og med alle de reaktioner, vi får nu, kan jeg også se, at vi har haft en funktion. At vi har haft en betydning. Og meget mere kan man jo ikke forlange".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu