Læsetid: 3 min.

Messi Blues

Med udviklingen i moderne sport, hvor flere og flere teenagere og helt unge udgør cremen af fodbold, er OL's system et gevaldigt hovedbrud for økonomiske sværvægtere som FC Barcelona, AC Milan og Real Madrid
Kultur
11. august 2008
Lionel Messi inden Argentinas første kamp ved dette OL, hvor de slog Elfenbenskysten 2-1.

Lionel Messi inden Argentinas første kamp ved dette OL, hvor de slog Elfenbenskysten 2-1.

Fodboldstjerner er rockguder. De kan alt, må alt og har røven fuld af penge, som de spenderer på Lamborghinier og diamanter til kæresten. Det sidste er rigtigt. Det første? Tro om igen. Fodboldspillere er mundlamme objekter i bunden af den professionelle fødekæde. Den famøse Messi-saga, som har hærget medierne i den seneste tid, sætter en tyk streg under styrkeforholdet.

OL-fodbold er en bastard i årets begivenheder. Mens kvinderne stiller med A-landshold, er mændene henvist til U/23-ditto. Dog må de allernådigst udvælge højst tre, som er ældre end 23. Aldersbarrieren betyder, at mændenes turnering på forhånd decimeres. Men givet udviklingen i moderne sport, hvor flere og flere teenagere og helt unge udgør cremen af fodbold, er OL's system samtidig et gevaldigt hovedbrud for økonomiske sværvægtere som FC Barcelona, AC Milan og Real Madrid.

Den næste Maradona

For en måned siden pustede Barca til den evindelige klub-versus-landshold-diskussion, da præsident Joan Laporta nægtede at give Ronaldinho lov til at deltage for Brasilien i Beijing. Katalanerne slap dog for at bore mere i stridsspørgsmålet, eftersom Ronaldinho forholdsvis ubemærket fløj videre til Milan. Vel anbragt under Silvio Berlusconis vinger og i lyset af en lempelig transferpris syntes Rossoneri åbenbart, at man skyldte den 28-årige playmaker noget goodwill. Ta' du bare til Kina, klingede det jovialt fra støvlelandet.

Men miséren var ikke slut. Nu var det Lionel Messis tur til at trække overskrifter og kaste grus i maskineriet. Som 21-årig og én af Argentinas ubestridte stjerner var det naturligt, at han skulle spille en vital rolle i den nye landsholdstæner Sergio 'Checho' Batistas planer.

I forvejen rådede Batista, der som spiller var med til at sikre Argentinas VM-guld i 1986, over et imponerende hold med solide kræfter som Fernando Gago og Gonzalo Higuaín og ikke mindst Atletico Madrids Sergio 'Kún' Agüero, der af mange regnes for at være den næste Maradona.

Batistas første generalprøve var en testkamp mod et udvalgt Katalonien i Barcelona. Dér rendte Messi så rundt i maj og beviste for Laporta, Barca-officials og alverden, hvilken gudsbenådet forskel, han gør på en fodboldbane. Tynget af en formsvag Ronaldinho og en Deco angiveligt på vej væk kunne Barca ikke skjule modviljen mod Messi i lyseblåt og hvidt.

Den purunge sydamerikaner med kælenavnet 'El Messias', som nu var katapulteret helt frem i rampelyset, skulle ikke spolere Barcas lukrative præ-sæson og den vigtige Champions League-kvalifikation.

Skrøbelige helbred

I tyske Werder Bremen og Schalke 04 tumlede de med lignende hovedpiner. Diego og Rafinha var begge tiltænkt centrale placeringer i brassernes OL-formation. Ergo klagede de tre klubber, inklusiv Barcelona, til FIFA med Sepp Blatter i spidsen. Argumentet var, at OL-deltagelsen ville forstyrre forberedelserne til de hjemlige ligaer. Ud med OL-fodbold for mænd, som alligevel er nul og niks i forhold til mastodonten Champions League. Desuden havde klubberne ikke nogen økonomisk garanti for spillernes skrøbelige helbred, og ve de stakkels atleter, som kommer til skade under lavpristurneringer og må stå over i de livsvigtige kampe i Europa.

I mellemtiden var Messi draget til Kina, og de fjerne bulletiner citerede Batista, som håbede at Barca ville forstå situationen og respektere deres guldfugls beslutning. Og Sepp Blatter, der aldrig går af vejen for en kras ytring, ragede avisforsider til sig i en hyldest til "den olympiske ånd". Vilje og nationalt hjerte er større end cool cash.

Blot to dage før kickoff kom Den Internationale Sportsdomstol (CAS) de forsmåede klubber til undsætning. Under henvisning til, at OL-begivenheden ikke er en del af FIFA's officielle turneringskalender, slog CAS fast, at Barca, Bremen og Schalke havde ubetinget ret til at kalde deres spillere hjem.

Blatter var "forbavset og skuffet" over dommen, og han beklagede, at CAS "ikke havde taget hensyn til den olympiske ånd".

Opgradering

Hvad er fremtiden for OL-fodbold? Reelt er der kun tre muligheder. Man kan drosle ambitionerne ned og operere med rene U/21-mandskaber. Man kan helt afskaffe fodbold under Legene. Eller man kan opgradere OL til en fuldgyldig del af FIFA's program. Jeg tror mest på det første.

I ly af mediestormen og panikken i de europæiske lobbyer virkede Messis åbningsmål og efterfølgende assist i Argentinas 2-1-sejr over Elfenbenskysten sent torsdag aften som en lille tankestreg. Undseelig i det store perspektiv. Og alligevel ret fedt.

Lad os et kort øjeblik se henover dyre biler og guldbelagte ankelkæder. Er det overhovedet rimeligt at forlange, at 21-årige ikoner skal vælge rationelt mellem klub og landshold? Det kunne jo meget vel være, at Messi allerhelst vil blive i Beijing, fordi det er skidefedt at hænge ud med Riquelme og Agüero.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nu har Messi jo så rent faktisk fået lov til at blive i Beijing. Barcelona fik ganske vist nogle forsikringer med på vejen, som at den argentinske fodboldunion skal betale knægtens løn, hvis han bliver skadet.

Et i øvrigt ikke helt urealistisk scenarium. Det er ikke nogen hemmelighed at lille Messi ikke er nogen Bret Favre og han bliver altså skadet ret let, desværre.

Der er ingen tvivl om, at spillerne ikke altid har meget at skulle have sagt, men de har alligevel et meget afgørende våben. Brok. Over de sidste par sæsoner har vi set hvordan Barca's superstjerne ikke har fået spillet til at fungere pga. manglende lyst og en trup med masser af interne spændinger.

Messi er stadig i Kina fordi Barca ikke vil risikere at gøre deres største stjerne sur. Det ville gå udover hans egne præstationer på banen og på et hold der forsøger at finde sig selv igen, kunne en utilfreds Messi og evt. ny splid i truppen med medfølgende klikkedannelser have katastrofale konsekvenser.