Læsetid: 2 min.

Morten Nielsen - besætterne og kommunisterne

Endnu et blik i de indleverede papirer til Det Kgl. Bibliotek viser, at digteren ikke kun var våbentransportør. Han var med ved likvideringen af en universitetsstikker
Kultur
28. august 2008

Jeg har været på Det Kgl. Bibliotek igen, foranlediget af to kommentarer i Weekendavisen efter at Information denne sommer kunne bringe uddrag fra digteren Morten Nielsens dagbogslignende notater, som netop var indleveret efter hidtil kun at have været kendt af få. Nogle dunkle linjer kunne nemlig tyde på, at digteren ikke var absolut afstandstagende over for nazistiske ideer ved starten af Anden Verdenskrig. Jeg ville være sikker på, at jeg havde set rigtigt. En historiker mente i en efterfølgende mail, at digteren jo kunne have ment kommunismen, når han skrev om "de fremmede ideer" i tiden, som er i fremmarch og trods diverse optøjer, slagsmål, krigsvogne og -skibe måske er begyndelsen på "en ny Periodes Opståen".

Derfor kan jeg føje en sætning til citatet: "Tidens Hændelser kan være een, vældig Personligheds Værk - men det kan også være, at der bag Hændelsernes Råhed og Brutalitet står Århundreder, der ejes af en ny Kulturs nye Syn og nye Tanker."

Jeg fik også klaret dateringen af dette notat. Det er skrevet i juli 1940, altså efter besættelsen af Danmark.

Et både og

Professor Mogens Krustrup mente i Weekendavisen, at det tydeligt henviste til Oscar Spenglers Untergang des Abendlandes. Ja, nok, men jeg vil vædde en af de to nye bøger, der er på vej om Ole Wivel og Knud W. Jensen, på, at den personlighed, der nævnes, må være Hitler og ikke en abstrakt figur. Dr. phil. Niels Barfoed mener i sit indlæg om samme, at der er tale om et både og. Morten Nielsen tænkte på et generelt verdenshistorisk kulturopbrud, men, "at kilden til dette opbrud kun kan forstås som nazismen er klart," skriver han.

Faktisk citerer Krustrup selv fra notaterne, at Morten Nielsen deltog i en diskussion dengang om, hvorvidt det var Tyskland eller Rusland, der var på rette spor. Vil National-Socialismen blive en virkelig socia-lisme? Det havde man blandt andet diskuteret. Morten Nielsen landede på det synspunkt, at det nok var kommunisterne, der var på vej mod "det gode".

Lige meget, for vi ved jo, at han senere blev frihedskæmper. Alligevel læser man det med interesse. Det giver et billede af, hvad nogle unge mennesker diskuterede. Intet stod åbenbart soleklart.

Ny teori

Meget lidt om krig og besættelse står der. Morten Nielsen har fra en altan overværet et bombardement fra 10 engelske fly i to formationer, og der var rygter om flere dræbte. Men han undgår at kommentere det overhovedet. Fra samtaler med Krustrup i 1994-95 om Morten Nielsen står i et notat, at denne var med ved likvideringen af en universitetsstikker som bevæbnet vagt, der skulle dække den skydende.

Forhåbentligt vil Morten Nielsen-eksperten Thomas Bredsdorff forske videre i materialet. Ham var det, der stillede spørgsmål ved myten, der siger, at Morten Nielsen døde ved et vådeskud, da han skulle overdrage et våben til modstandsmanden Citronen. Det kunne jo også være selvmord eller likvidering. Eller som en skarpsindig kollega til mig sagde: Det kunne være misforstået selvforsvar. Citronen træder ind i et lokale, hvor han ser en mand sidde med en Mauser i hånden. I bar nervøsitet er han den, der skyder først ...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her