Læsetid: 2 min.

Netavis for usikre læsere

500.000 voksne danskere har svært ved at læse en almindelig nyhedsartikel i en avis. Nu kan de følge dagens nyheder i ny netavis, designet for usikre læsere
500.000 voksne danskere har svært ved at læse en almindelig nyhedsartikel i en avis. Nu kan de følge dagens nyheder i ny netavis, designet for usikre læsere
Kultur
27. august 2008

Nyhederne skal være lige til at gå til, hvis usikre læsere skal have glæde af dem.

Op imod en halv million voksne danskere har svært ved at læse en almindelig nyhedsartikel i en avis. For selv om nyhederne i gratisaviserne ofte er korte, er de ikke nemme at læse.

Onsdag fik netavisen ligetil.nu premiere. Avisen er specielt designet og skrevet for usikre læsere.

Lærer Lene Kiørboe underviser voksne ordblinde på VUC i Slagelse, og hun er begejstret for den nye netavis, som hun har smugkigget i.

- Det er lige det, der mangler til de usikre læsere, der gerne vil følge med. Den er let af finde rundt i og meget seriøs. Sproget er dejlig enkelt, uden at være barnligt, siger hun.

Også lærer Jørgen Dall, der underviser udlændinge på Studieværkstedet, Sprogcenter Randers, mener, at det er fint, at kursisterne nu kan læse nyheder, selv om de ikke er fuldkomne på dansk.

- Det har været savnet, at nogen vil formidle nyheder på den måde. Hjemmesiden giver dem mulighed for at være aktive deltagere i samfundsdebatten, siger han.

Allerede i 2003 anbefalede en ekspertgruppe, der var nedsat af regeringen, at der kom en daglig netavis for usikre voksne læsere. Ekspertgruppen anbefalede danske dagblade at lave den " i kort form og uden nedladende forenkling".

Direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Jørn Lund er en af initiativtagerne sammen med professor i læsning Carsten Elbro, Københavns Universitet.

- En nyhedsside, der går lige til sagen, uden journalistisk krukkeri, kan være den håndsrækning, der skal til for de læsesvage. Måske vil også andre læsere bruge ligetil.nu som en genvej til et nyhedsoverblik, siger han.

Netavisens redaktion holder til på Ritzaus Bureau, der sammen med Danske Dagblade har været med til at søsætte projektet. De seneste måneder har to journalister og en arbejdsgruppe af redaktører og sprogfolk arbejdet på at målrette hjemmesiden til læsesvage.

- Vi har fået flere tilbagemeldinger fra voksne læsere, der var helt forundrede over, at det faktisk var let at læse nyhederne på siden, fortæller journalist Ulla Søgaard Thomsen, der sammen med sin kollega Susannah Pedersen har skrevet for usikre læsere i bladet "Overblik".

- Vi har bestræbt os på, at siden er enkel og logisk opbygget, for det er meget anstrengede for usikre læsere at læse. Samfundet er i dag lagt an på skriftlighed, og nyhedsuniverset var et lukket land, siger hun.

Netavisen er støttet af Kulturministeriet og TrygFonden, og projektet kører foreløbigt et år.
/ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her