Læsetid: 3 min.

Ordspasserens triumf

'Anden' alias Anders Matthesen kaster ord op, som om han havde guffet grønne alger i Peblingesøen - og vinder guld ved OL i speedrap for ænder på dybt vand
Anden - med lige lovlig blonderet hårpragt - har bemægtiget sig positionen som danskernes foretrukne indpisker - som en levende stand-up-version af Politikens At Tænke Sig. Sådan inde mellem sivene og straks efter ude med megafonen. Dogme-

Anden - med lige lovlig blonderet hårpragt - har bemægtiget sig positionen som danskernes foretrukne indpisker - som en levende stand-up-version af Politikens At Tænke Sig. Sådan inde mellem sivene og straks efter ude med megafonen. Dogme-

Østre Gasværk

Kultur
4. august 2008

'Anden' har åbnet næbet igen. Han har spillet Østre Gasværk helt ud, og fans er kravlet ind overalt. På de tre tribuner og på selve scenen, der er spækket med tilskuerrækker og -borde. Tilbage er kun en lillebitte bagscene af sort glasfiber, hvor Anden lige akkurat kan vifte med fjerene og mikrofonen under halogenspots. Næsten lige så intimt som på de stand-up-steder, hvor Anders Matthesen muntrede sig, inden han blev big shot med et halvt års forsalg og rappe merchandisetrusser til 150 kroner inklusive dobbeltflæse.

Anden er blevet ældre, og næbet er bleget.

"Hvis jeg nu lige farver mit hår hvidt og laver stand-up, så bliver jeg 23 igen," konstaterer denne Anders selvironisk under de lovligt lyse striber. Og publikum griner medlidende tilbage; det er kun halvdelen af tilskuerne, der har passeret de 23, men alle føler med Anden. At være i 30'erne er en straf i sig selv.

Langt ude i skilteskoven

Til gengæld er Anden blevet mere resolut. Han går direkte efter sine vigtigste udsagn nu, hvor han er vendt tilbage til stand-up'en. Forrige års Anden på coke var en begavet teatralisering af Andens ordgejl, iscenesat af Nikolaj Cederholm og med en scenografi ud fra Andens lejlighed af Rikke Juellund. Men denne Anders Matthesen... vender tilbage er ren stand-up: En mand, en mikrofon og en skammel med et glas vand. Og så en vildt flot lyssætning af Brian Njie og Danmarks fedeste rygerum af Rikke Juellund.

Showet er imponerende intenst - opbygget med hypnotisk dramasug af en mand, der tilsyneladende udtrykker alt det vigtigste, han har at sige, på halvanden time. Punktum.

Tilbagevendingsshowet er indhyllet i Andens overordnede ønske om at gøre Danmark beboeligt igen, sådan menneskeligt set. Om igen at turde sætte flaget på rygsækken. Men som stand-up'er dropper han den politiske gennemgang. Til gengæld kommer han med en ind-til-vingen analyse af, hvorfor vi fortsat bør kæmpe for at finde ud at være her alle sammen.

Jo, Anden er blevet idealist igen. Drømmer i hvert fald om et liv med rummelig respekt og ægte naboskab. Om et liv uden tåberegler og uselvstændige relationer. Eller som Anden forklarer, hvordan han reagerer på skilte som 'Græsset må ikke betrædes'. 'Så bliver jeg ordkløver,' siger Anden. 'Så går jeg på hænder...'

Langt ude i datiden

Om Anden speedsnakker? Ja, som en garvet tryllekunstner, der gemmer sit vildeste trick til sidst. Så sakser næbet op og ned i turbo med leflen for sprogets uudnyttede finurligheder - og så leger han tagfat med verbernes tider, så hverken datid eller fremtid er helt det samme bagefter: Storskrydende pralende, begavet analyserende, køligt hoverende, respektfuldt accepterende...

Anden kaster ord op, som om han havde guffet grønne alger i Peblingesøen. Og jo, minsandten, Anden vinder guld ved OL i speedrap for ænder på dybt vand. Da han selv mærker sejren, bliver hans smil pludselig en anelse kejtet og genert. For det er jo det, han er: Selvsvømmende ordspasser. Med beviset på sit næsten urørlige niveau i sine raffinerede overgange - både dem, hvor han får sine historier og pointer til at hænge sammen, og dem, der bare sejler vilkårligt forbi. Den and er bare prof.

Langt ude i haven

"Jeg har brugt tid på at finde mig selv - og det var lidt åndssvagt, for jeg var ude i haven...", siger han og får folk til at le. Både af ham og af sig selv. For sådan er Anden, når han er bedst: Personligt afslørende og generelt spejlende. Han hører de ord, vi siger til hinanden - og han læser vores skilte indenad. Særligt butiksskiltene har hans interesse. Irma får noget af tænke over... Anden har bemægtiget sig positionen som danskernes foretrukne indpisker - som en levende stand-up version af Politikens At Tænke Sig. Sådan inde mellem sivene og straks efter ude med megafonen. Han lytter, han analyserer, og han parodierer. Ondt, ondere, ondest - og svømmefod i øjet til sidst. Men når han får folk til at juble sådan, må det ikke mindst være, fordi han tør give så meget af sig selv - og fordi han får sin glæde over publikum til at virke oprigtig. Som om han er forundret over, at der er så mange andefreaks i Ornitologernes Stand-Up Forening. Men det er der altså.

Anders Matthesen... vender tilbage. Af og med Anders Matthesen. Scenografi: Rikke Juellund. Lys: Brian Njie. Lyd: Anders Stadelund. Østre Gasværk til den 20. sep. Herefter turné til den 14. dec.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her