Læsetid: 19 min.

Et svigtet venskab

Interview med forfatteren Tage Skou-Hansen. Uddrag fra bogen 'Hånden over Ole'
Forfatteren Tage Skou-Hansen fortæller nu for første gang om sit venskab med Ole Wivel - og om den mangel på fortrolighed, som venskabet viste sig at indeholde. Til stor sorg for Tage Skou-Hansen.

Forfatteren Tage Skou-Hansen fortæller nu for første gang om sit venskab med Ole Wivel - og om den mangel på fortrolighed, som venskabet viste sig at indeholde. Til stor sorg for Tage Skou-Hansen.

Carsten Ingemann

21. august 2008

En aften engang i 1990'erne ringede telefonen hos Tage og Ellen Skou-Hansen i Egå. Det var sent. Så sent, at Tage Skou-Hansen undrede sig over opkaldet, allerede inden han løftede røret.

Stemmen i røret var rusten. Den var gammel, kunne man høre, men gammel på en måde, som ikke nødvendigvis har noget med alder at gøre. Manden talte usammenhængende. Kunne ikke finde ord, men gentog sig selv igen og igen. Han er fuld, tænkte Tage Skou-Hansen, men han blev af høflighed alligevel ved med at lytte til ham. Men det, han sagde, var lige så usammenhængende som hans talestrøm. En historie så usandsynlig og fantastisk, som kun en beruset hjerne kan skabe den. Han tilbød Tage Skou-Hansen nogle digte. Og han blev ved med at nævne Ole Wivel og Knud W. Jensen, de havde sendt ham nogle breve. Noget med krigen, noget med venskaber, noget med Café Kronborg og Vedbæk og igen noget med disse breve og nogle digte.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Per-Olof Johanssson

Nu skriver Tage Skou-Hansen så udmærket selv - så hvorfor skal det være i et interview, han forklarer sig om denne sag?
Det er da en spændende artikel, som helt klart må føre til, at man læser hele bogen og det fuldstændige interview.
Strategisk set har Tage Skou-Hansen sikkert ret i som en anden spindoktor at have rådet Ole Wivel til at have taget den periode af sit liv op på eget initiativ. Det ville dog have krævet, at Ole Wivel tillagde den en betydning, som han netop afviste, den havde.
Med tanke på den status Ole Wivel og Knud W. Jensen indtog kom til at indtage, er det en helt igennem tankevækkende historie.

Det forargelige ved Wivel er egentlig ikke, at han som så mange andre for vild i sine unge og umodne dage, men snarere hans chickenhawk-holdning, altså at han ligesom John Wayne og Dubya priste krigerne og opfordrede dem til et kæmpe, mens han selv hyttede sit skind.

Skou Hansens beskrivelse af ham som "frygtelig moralsk på andres vegne" gør i mine øjne Wivel betydeligt mere usympatisk end hans eventuelle ungdommelige og sikkert senere fortrudte nazisympatier. Hvad disse angår kan han næppe have været værre end national-ikonet Kaj Munk - der jo også blev klogere.