Interview
Læsetid: 3 min.

The Daily Show og Giacometti

Kultur
1. september 2008

I dag for 60 år siden trådte den unge Henning Carlsen ind i opgangen til Minerva Film i Toldbodgade i København. Det blev begyndelsen til et langt liv som instruktør af en række dokumentar- og biograffilm. En af dem, Sult, opnåede De Gyldne Palmer i Cannes for bedste mandlige hovedrolle (Per Oscarsson). Henning Carlsen har også været leder af Dagmarbiograferne.

@Brød spørgsmål:1. Hvad ser du frem til at opleve på kulturscenen i den kommende uge?

"Jeg ser frem til at se Carlos Reygadas' film Japón i Cinémateket på onsdag (kl. 19). For tiden engagerer mexicanske film mig meget. Jeg er vild med Guillermo del Toros film og synes selvfølgelig at Pan's Labyrint gik alt for kort, for ikke at tale om den endnu bedre Djævelens Rygrad, der vist kun klarede sig et par uger. Den næsten totale afvisning af latinamerikanske film er et udtryk for dette lands sig-selv-nok mentalitet. Havde det ikke været for Cinémateket og Vester-Vov-Vov og lidt Grand ville vi ikke kende sydamerikansk film overhovedet."

@Brød spørgsmål: 2. Hvad vil du især se frem til i tv i den kommende uge?

"Tyrefægtning på spansk tv hver søndag. Når folk rynker på næsen ad tyrefægtning, be'r jeg dem tænke på dansk svinetransport til Italien, burhøns, og hvad man ellers forarges over, uden at der sker noget. Og så vil jeg se så mange Jon Stewart The Daily Show's som muligt. Man kan dagligt fange dem på CNN, nu da DR2 tilsyneladende har droppet dem."

@Brød spørgsmål:3. Hvilke aviser, magasiner/tidsskrifter vil du orientere dig i?

"Det blir' lidt indavlet. Men jeg irriterer mig dagligt over den nærværende avis, som mere og mere ligner et gymnasieblad, der af mangel på stof lapper læserbreve fra medlemmer af skyggeregeringspartiet i sig. Var bladets egne udmærkede journalister dog bare så flittige, at der ikke ustandselig var plads til 'jævnstrøms-eliten'. 'Skriver I, karle!'. Information ligner også mere og mere en dårlig vane, man ikke kan komme af med, fordi man har haft den siden første udgave. Men I spænder buen!"

@Brød spørgsmål:4. Hvilken kunstner laver i øjeblikket det mest spændende og nyskabende?

"Lad mig tage 'laver i øjeblikket' bogstaveligt. Da Lars von Trier netop er gået i gang med sin Antikrist, laver han i øjeblikket noget af det, jeg ser

frem til med mest spænding. Blandt andet er jeg spændt på, om det igen bliver nyskabende. Man har jo lov at håbe."

@Brød spørgsmål: 5. Seneste bog, du har læst?

"Jeg har med stor fornøjelse snydlæst Ib Lucas' nye bog Manden på Tapetet, som først udkommer den 10. september. Vel er jeg ikke en Bukdahl, og vel er dette ikke et EKKO, men alligevel siger jeg: 'I får mig ikke til at røbe plottet!'"

@Brød spørgsmål:6. Seneste teaterstykke, du har set?

"Det var i et lille teater i Madrid, og jeg kan ikke huske, hvad stykket hed, og jeg forstod ikke mange ord. Men det var skidegodt. Det var Ghita Nørby også i Høstsonate på Portscenen i det nye Skuespilhus. Det var 20. februar i år, så jeg slider ikke voldsomt på teaterstolene."

@Brød spørgsmål:7. Seneste udstilling, du har set?

"Cezanne og Giacometti på Louisiana. En fantastisk oplevelse. Vi blev ført igennem den af vores ven, Niels Winkel, som foruden at være en fortrinlig maler er en fantastisk kunstlærer. Vi fik en masse at vide, som vi aldrig - hvis havde været der alene - havde fået ud af billederne og skulpturerne."

@Brød spørgsmål:8. Andet?

"Aah, det er næsten for meget. Men jeg vil gerne se den nedgradering i internationalt omdømme, som dette land har gennemgået de senest syv-otte år, standset og vendt for opadgående. Behøver der siges mere? Jo, bare tv-stationerne ville lade os nyde slutteksterne og (navnlig) slutmusikken på de film, de viser, uden at bryde ind med støjende annoncering af kommende programmer. Ikke alene er det utåleligt, det er faktisk også forbudt."

 

Hver uge spørger Information en aktuel kulturperson, hvad han/hun vil opleve af kultur i den kommende uge, og hvad vedkommende har forbrugt i den forgangne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her