Læsetid: 1 min.

A Fish Called Wanda (1988)

John Cleese har aldrig lagt skjul på, at han nærer et had-kærlighedsforhold til sit eget land og folk. I krimikomedien A Fish Called Wanda kolliderer disse to modsatrettede følelser da også på fornøjeligst tænkelige vis
Kultur
12. september 2008

John Cleese har aldrig lagt skjul på, at han nærer et had-kærlighedsforhold til sit eget land og folk. I krimikomedien A Fish Called Wanda kolliderer disse to modsatrettede følelser da også på fornøjeligst tænkelige vis. Kærligheden dominerer i filmens ømme portræt af en tør og tilknappet engelsk sagfører (spillet af Cleese selv), som atter kommer i kontakt med sin (under)krop og sine sanser, da han støder ind i en sexet amerikansk kvinde i skikkelse af Jamie Lee Curtis. Der er bare det ved det, at kvinden er en del af en tyvebande, hvis medlemmer nu er i fuld færd med at falde hinanden i ryggen. Cleeses antipati mod hjemlandets normer finder et urkomisk udtryk i den englænderhadende amerikanske bølle Otto (Kevin Kline i en hvirvelvind af en præstation), der nægter at se sit eget intellekts betragtelige begrænsninger i øjnene, og derfor konsekvent misforstår de store tænkere, hvis bøger han møjsommeligt staver sig igennem. Som en hyldest til rødderne overlod Cleese instruktionen til da 77-årige Charles Crichton, der knap fyrre år forinden havde instrueret den klassiske Ealing-komedie The Lavender Hill Mob.

A Fish Called Wanda. Instruktion: Charles Crichton. Manuskript: John Cleese. Udgivet på dansk dvd af MGM/UA

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her