Læsetid: 2 min.

Batman som guvernør

Et hårdnakket rygte vil vide, at Bruce Wayne ... nej, Val Kilmer stiller op til næste guvernørvalg i New Mexico
Kultur
20. september 2008

Ronald Reagan klarede den hele vejen til Det Hvide Hus, Clint Eastwood lod sig nøje med en enkelt periode som borgmester i byen Carmel, mens Arnold Schwarzenegger fremdeles er guvernør i Californien. Nu kan Val Kilmer blive næste Hollywood-stjerne, der slår gækken løs i celebrity-politikkens farverige verden.

Forlydendet om, at den ofte meget bramfrie skuespiller overvejer at stille op til guvernørvalget i sin fødestat, New Mexico, når en afløser skal findes 2010, har sendt chokbølger gennem statens søvnige politiske establishment.

Spekulationerne blev søsat af en udtalelse af Bill Richardson, statens nuværende guvernør, der over for tv-journalister i sidste uge erklærede, at Val Kilmer som ny guvernør forekom ham at være "en glimrende idé".

"Tanken tiltaler mig," sagde han. "Val Kilmer er en fremtrædende New Mexico-borger. Han har jo også spillet Batman. Succesrige skue-spillere er før gået ind i politik. Jeg har ikke talt med ham om det, og jeg ved ikke, hvor seriøst han mener det, men stiller han op, har han i al fald et navn, der kan bringe ham langt. Så udelukkes kan det ikke."

Siden bemærkningen faldt, har det ikke været muligt at få hverken af- eller bekræftet Kilmers mulige politiske ambitioner, og det har kun forstærket de feberhede forventninger i statens hovedby, Santa Fe.

Journalisterne har også gravet udtalelser frem, som den 48-årige skuespiller fremførte i januar, og i hvilke han unægtelig synes at lufte tanken om en politisk karriere.

"Jeg hørte engang nogle lobbyister sige, at jeg kunne blive en god guvernør," sagde Kilmer. "Reagan var ikke meget bevendt som skuespiller, men se bare, hvor langt han kom ... Og så er der jo Arnold. Men jeg synes, at man som minimum må kunne udtale statens navn."

Velkendt er det også, at Richardson, der er en prominent demokrat, som angiveligt var længe med i spillet om at blive vicepræsidentkandidat, er rigtig gode venner med Kilmer, hvilket gør det lidet sandsynligt, at han kan have udtalt sig således uden en vis insiderviden.

Kilmer, som ud over sin Batman-rolle er bedst kendt for sin optræden i filmene Top Gun, The Doors og True Romance, kan roligt kalde sig lokalpatriot. Siden først i 1980'erne har han boet den landlige ørkenstat, hvor han ejer en ranch med 250 hektar jord i nærheden af Rowe sydøst for Santa Fe, hvor han lader en flok bisonokser boltre sig.

Hvad Kilmers politiske profil kunne være, er gætværk. Han er for tiden hverken partimedlem eller registreret vælger, ja, har aldrig stemt ved noget valg i staten. Og ganske vist skulle han for nylig have talt ved det demokratiske partikonvent, men det var side om side med den uafhængige præsidentkandidat, Ralph Nader.

Iagttagere vurderer da også, at Kilmers venstresnoede sympatier og enegænger-mentalitet formentlig betyder, at han vil foretrække at stille op som uafhængig. Ingen uafhængig kandidat har dog nogensinde vundet guvernørposten i New Mexico.

© The Independent og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her