Læsetid: 3 min.

Bognyheder

Nyheder fra bøgernes verden
Kultur
25. september 2008

Handlekraftige kvinder

Litteraturen står i kvindernes tegn på søndag, når Trekantområdets ugelange litteraturfestival åbner på Kultur-øen i Middelfart. Og hvilke kvinder! Fyn gæstes denne dag af de norske forfattere Herbjørg Wassmo og Anne B. Ragde, svenske Sara Stridsberg og danske Helle Helle.

Hvor Helle Helles forfatterskab er kendt for en nærmest Hemingwaysk evne til at lade nøgterne beskrivelser vidne om indre spændinger og dybereliggende drama, er de følelsesmæssige konflikter trukket helt op på handlingsplanet hos de nordiske medsøstre. I Sara Stridsbergs prisvindende roman Drømmefakultetet forfatter feministen Valerie Solanas det krigeriske manifest SCUM (Society for Cutting Up Men), men ender med at blive mest kendt for sit mordforsøg på Andy Warhol.

I Herbjørg Wassmos forfatterskab er romanfiguren Dina ligeledes svært handlekraftig og får faktisk flere dødsfald på samvittigheden. Mord er heldigvis ikke modus operandi for Anne B. Ragde - heldigvis, fordi hun selv tager affære, når hun synes, at det bliver for groft at være kvinde i en mandsdomineret verden. Ved nattetide i Oslo brød hun engang ind i Litteraturhuset, hvor der hænger en 15 kvadratmeter stor collage med forfatterportrætter. Utilfreds med at være valgt fra, satte Anne B. Ragde syv tegninger af sig selv på collagen. "Usolidarisk, illitterært og det rene hærværk," udtalte hun til Aftenposten, da tegningerne hurtigt blev pillet ned.

Aisha på dansk

Den omdiskuterede fortælling Medinas Juvel udkommer nu på dansk og kan måske endda nå under de danske juletræer. Forfatter og redaktør Bjarke Larsen, der har købt rettighederne romanen om Aisha, udgiver bogen på sit eget forlag Pressto og satser på, at den rammer boghandlerne 1. december.

$1.000.000 eksemplarer!

Den afdøde svenske forfatter Stieg Larsson kunne have været en grumme rig mand. Salget af hans tre millenium-bøger har nu samlet rundet 1.000.000 solgte eksemplarer i Danmark. Og guldgrubben kunne endda have været endnu større. Larsson havde planlagt hele 10 bøger til serien, der indledtes i 2005 med bindet 'Mænd der hader kvinder' Inden sin død nåede han at påbegynde et fjerde unavngivet bind, som familien nu kæmper om arverettighederne til, mens Larssonfans ser spændt til. Godt nyt til dem, der allerede har slugt alle tre bøger og nu sultne venter mere, er, at Niels Arden Oplev er i gang med filmatiseringen af Millennium-bøgerne, og at Mænd der hader kvinder får premiere i februar 2009.

Franske fantasier

Efter lang tids sød kløe kan franskmændene omsider slappe af: Forlaget Flammarion har endelig røbet identiteten på de to forfattere til en mystisk og meget omdiskuteret brevbog, der udkommer til oktober. De to sæt hænder bag bogen tilhører venstrefløjsfilosoffen med det flotte hår Bernard-Henri Lévy og Frankrigs prisvindende forfatter og enfant terrible Michel Houellebecq.

Flammarion lod i juni måned en bemærkning falde til La Journal du Dimanche om, at forlaget havde en ganske særlig bog i trykken; en bog som ville bringe Frankrig tilbage på verdens bestsellerlister. Boghandlerne fik euro-tegn i øjnene, og kritikerne, der jævnligt beklager den nationale litteraturs tendens til navlepillende seksuel udlevering, øjnede muligheden for at genetablere Frankrigs ry som en litterært overlegen nation. Journalisterne har kappedes indbyrdes om at finde frem til forfatternes navne, og ifølge La Journal du Dimanche er det lykkedes Flammarion, "at fylde så meget brændstof på den litterære rygtemaskine, at den har produceret endnu mere ståhej og forventning end hidtil set."

Nu er hemmelighedskræmmeriet ovre, og bogen udkommer til oktober med titlen Offentlige fjender. Bernard-Henri Lévy og Michel Houellebecq er almindeligt kendte for deres had-kærlighedsforhold til hinanden, og i bogen beretter de to fjender intimt om deres forhold til bla. deres forældre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her