Læsetid: 3 min.

Bognyheder

Kultur
11. september 2008

Potter-leksikon forbudt

Hvis du ikke kan huske reglerne til troldmandssporten quidditch, ikke kender til brugen af et luskometer, eller (Gud forbyde det) ikke ved hvem 'Du-Ved-Hvem' er, ja så finder du heller ikke uden videre ud af det. J.K. Rowling har nemlig fået medhold i, at forlaget RDR Books' planer om at udgive et Harry Potter-leksikon er et brud på hendes copyright og derfor skal annulleres. Retten vurderede ifølge The Guardian, at leksikonet udelukkende trækker veksler på de ideer og personer, man møder i Rowlings bøger, og altså ikke berettiges af originale elementer. amm

Nomineret til kæmpepris

De danske børnebogsforfattere og illustratorer Louis Jensen, Ib Spang Olsen, Dorte Karrebæck og Peter Madsen er nomineret til verdens største litteraturpris, hvis man måler i penge. ALMA eller Astrid Lindgren Memorial Award er på 540.000 euro (knap fire mio. kr), og vinderen offentliggøres til marts næste år. Der er 153 nominerede fra hele verden. Inf.

Aisha-roman snart ude

Efter en passende mængde furore er Medinas juvel blevet sin vægt værd i guld. Sherry Jones' kontroversielle roman er nu solgt til 12 forskellige lande, og der er allerede planlagt en efterfølger.

Martin Rynja fra det engelske forlag Gibson Square til The Guardian håber, at historien vil inspirere en "sund debat", men lektor i Islamisk Historie Denise Spellberg, der har haft mulighed for at læse kærlighedshistorien, giver ikke meget for de æstetiske kvaliteter. Hun foregår heller ikke selv med et godt eksempel på sund debat, for i avisen Wall Street Journal, beskriver hun kort og godt Medinas Juvel som "et rædselsfuldt og tåbeligt værk", der forvansker en sakral fortælling og reducerer den til "blød porno." Danskere, der skulle have fået lyst til at vide mere, må indtil videre læse bogen på fremmedsprog, da Jones har afslået at sælge rettighederne til Trykkefrihedsselskabets Bibliotek. amm

Debutanter stormer frem

Engelske Man Booker Prize har netop offentliggjort deres såkaldte 'shortlist' med de seks ud af 13 nominerede forfattere, der stadig er indstillet til den klækkelige sum af 50,000 pund.

Blandt forfatterne er to debutanter: Aravind Adiga og Steve Tolz. Listen tæller i øvrigt Sebastian Barry, Amitav Ghosh, Linda Grant og Philip Hensher. Disse forfatteres værker udmærker sig ved at være "ekstraordinære eksempler på fantasi og fortællekunst," siger Michael Portillo, leder af dommerpanelet. Vinderen bliver udråbt den 14.oktober ved en ceremoni i London. amm

Poetisk polemik

I England burde de fjerne Shakespeare fra samtlige skolebibliotekers hylder. I hvert fald, hvis der skal være mening i de regler, det nationale eksamensråd udstikker. Den populære engelske forfatter Carol Ann Duffys digt Education for Leisure, hvilket bla. kan oversættes til 'uddannelse frem for lediggang', er blevet beordret fjernet fra eksamenspensum med den begrundelse, at det opfordrer til knivstikkeri.

Digtets hovedperson går da også ned af gaden svingende en brødkniv i hånden og plaget af dystre tanker: "I dag vil jeg slå ihjel. Hvad som helst. Jeg har fået nok af at blive ignoreret og i dag / spiller jeg Gud", hedder det i de indledende linier. Men Duffys agent Peter Strauss er ifølge The Guardian uforstående over for påstanden om, at teksten kan udlægges som en opfordring til drab.

"Der er tale om et digt, der hylder uddannelse som selve voldens antitese. Det er skrevet i 80'erne, da Thatcher var ved magten, og der var stigende kriminalitet og sociale problemer," siger han.

Selv siger forfatteren intet. I stedet har hun offentliggjort en moderne sonet i The Guardian med titlen: Mrs. Schofields pensum - en henvisning til den censor, som har klaget over, at 'Education for Leisure' er "helt igennem gruopvækkende". Sonetten beskriver en eksamination og spørger retorisk til Shakespeares kanoniske tragedier: "Hvem dræbte sin kone, / vanvittig af jalousi? Hvem sagde / er det en dolk, jeg ser? Hvilken tragedie?" Duffy synes at antyde, at den, der kan svare Othello og Macbeth i ét åndedrag, ikke alene står til en topkarakter, men tilmed er helt på højde med sin gruopvækkende kulturarv. amm

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her