Læsetid: 3 min.

Hvad vil Carina Christensen med kulturen?

Møbelfabrikanten fra Middelfart bliver nu kulturminister og har dermed bestredet tre ministerposter på tre år. Ingen kender rigtig hendes kulturpolitiske mærkesager, men flere hæfter sig ved hendes evne til at skabe brede forlig
Den skrantende økonomi i både DR og TV 2 bliver en af den nye kulturministers store udfordringer.

Den skrantende økonomi i både DR og TV 2 bliver en af den nye kulturministers store udfordringer.

Rune Evensen

Kultur
11. september 2008

Da Brian Mikkelsen i går blev forfremmet til justitsminister, faldt valget på Carina Christensen som ny kulturminister. Hun sagde selv efter ministerpræsentationen hos dronningen, at det er hendes fire år som konservativ kulturordfører fra 2001-2005, der kvalificerer hende til jobbet.

Ingen af de kilder, Information har talt med, kan imidlertid huske hende for nogen særlige mærkesager eller en særlig kulturpolitisk kurs i perioden som kulturordfører.

"Jeg er simpelthen blank på hende i forhold til, hvor hun står kulturpolitisk. Hun har jo ikke gjort meget væsen af sig," siger kultur- og medieordfører Mogens Jensen (S).

Carina Christensens manglende evne til at sætte sig igennem med en kulturpolitisk dagsorden skyldes formodentlig, at hun som kulturordfører stod i skyggen af den konservative kulturminister Brian Mikkelsen.

Tidligere kultur- og medieordfører for Venstre Jens Rohde arbejdede dengang sammen med Carina Christensen.

"Mit samarbejde omkring mediepolitikken var meget tæt knyttet til Brian (Mikkelsen, red.), og derfor har jeg ikke haft mulighed for at have så stor faglig sparring med hende," siger han og tilføjer:

"Nu skal det blive spændende at se hende træde i karakter som kulturminister. Jeg tror, hun vil have evnen til at favne bredt."

Transportminister

Carina Christensen er trådt til som minister på de poster, hun er blevet bedt om, når der var behov for det. Hun overtog Fødevareministeriet efter fødevareskandalen og Lars Barfoeds afgang i 2006, og hun rykkede videre over i Transportministeriet i 2007, selv om hun dengang udtalte til Berlingske Tidende, at hun blev lidt overrasket over at blive betroet den post:

"For jeg havde nok et billede af, at en transportminister, det er da en mand."

Selv om Carina Christensen kun har siddet kort tid på begge taburetter, er det lykkedes hende at opnå resultater gennem brede forlig blandt andet ved at lande en aftale om Femernbroen, og hun tilhører den fløj hos de konservative, der hellere ser brede forlig end et permanent samarbejde med Dansk Folkeparti.

Arven fra Brian

Om det også på kulturområdet vil lykkes Carina Christensen at skabe resultater gennem brede forlig, må tiden vise; udfordringer er der i hvert fald nok af.

"Salget af TV 2 er en kæmpe opgave, der ligger foran hende, og som også har ligget foran Brian Mikkelsen, og så er der hele økonomien både på TV 2 og på Danmarks Radio. Der er nogle problemer, vi skal have løst, så der bliver masser for hende at sætte sig ind i," siger kultur- og medieordfører i Dansk Folkeparti Karin Nødgaard.

Jens Rohde mener imidlertid, at der er grænser for, hvor meget den nye minister reelt kan gøre ved krisen i mediebranchen:

"Der er trods alt tale om nogle institutioner, som lever et meget autonomt liv i forhold til staten. Hvis hun virkelig vil hjælpe de to institutioner, skal det ikke være ved at give dem flere penge, men ved at bringe omkostningsniveauet ned."

Ifølge Mogens Jensen (S) ligger der tre store udfordringer og venter på Carina Christensen i kulturministeriet:

"Hun skal få rettet op på de kvalitetsforringelser, der er sket i DR og sikre, at TV2 fortsat har stærke public service-forpligtelser og ikke bliver solgt til en eller anden udenlandsk kapitalfond, som vil ødelægge stationen. Og så skal hun sikre de nødvendige ressourcer til de pressede kulturinstitutionerne og tage fat på det problem, at det kun er den bedst bemidlede og mest veluddannede tredjedel af danskerne, der benytter sig af kulturtilbud".

SF's kulturordfører, Pernille Frahm, mener den nye minister har et godt udgangspunkt.

"Hun har alle mulighederne for at overraske positivt."

Pernille Frahm tror dog ikke, at ministerrokaden vil betyde markante forandringer af kulturpolitikken:

"Jeg tror, hendes tid som kulturminister vil komme til at være kendetegnet ved det samme som Brian Mikkelsens, for i sidste ende er det jo økonomien, der bestemmer."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Jespersen

Hun vil vel bare fortsætte kampen imod den danske forbruger og brede initiativer og dermed fremme brancheforeningernes sager og eliten.

Jeg troede ikke man kunne være dårligere end Brian Mikkelsen til sit arbejde, men der kan den her clueless gås hurtigt bevise noget andet.

De konservatives stoleleg har nu placeret hende i kulturministeriet...Javel, og det skal jo nok blive godt. At der er tale om en clueless gås er jeg helt enig i, mens ideen om bredere samarbejder efterhånden må forekomme enhver med bare beskedent kendskab til regeringens fremgangsmåde, latterlig.

ellen nielsen

Hvad vil kulturministeren med kulturen?

Jeg kunne tænke mig at vide, hvad kulturen vil med kulturministeren?

Nanna Gersov

Kulturen forstået som kulturmeningsdannerne består overvejende af mænd, som føler sig mest trygge ved at have en af deres egne ved roret.

Derfor angriber de snart den ene og snart den anden kvinde som stikker næsen frem - i samlet flok - og disse angreb kan vare ved og vare ved uanset hvor tynd substansen måtte være.