Læsetid: 2 min.

Den definitive afgangsfilm

Det er filmen om Lars Von Triers filmskoletid, der skal repræsentere de danske farver ved Nordisk Råds filmpris
Det er filmen om Lars Von Triers filmskoletid, der skal repræsentere de danske farver ved Nordisk Råds filmpris
Kultur
2. september 2008

Jacob Thuesens De unge år er Danmarks bud på en vinder, når Nordisk Råds Filmpris bliver uddelt i anledning af det årlige ministerrådsmøde den 15. oktober. Filmen, der har manuskript af 'Erik Nietzche' alias Lars von Trier, fortæller morsomt og skarpt om den danske filmmagers tid på Den Danske Filmskole i slutningen af 1970'erne og begyndelsen af 1980'erne.

"De unge år er en film om film, en gavmild komedie, en kunstners dannelsesskildring," lød det blandt andet i motiveringen fra den danske jury, der består af Anne Jerslev, lektor på Institut for Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet, og forfatter og filmkritiker Bo Green Jensen. Og der var flere pæne ord:

"Jacob Thuesens instruktion er præcis og loyal. De unge år er blevet den definitive afgangsfilm."

Derudover er det vigtigt at understrege det usædvanlige i, sagde Bo Green Jensen så, at nomineringen - og dermed også prisen - går til både instruktør, manuskriptforfatter og producer, hvorfor ikke kun Thuesen, men også producer Sisse Graum Jørgensen fra Zentropa dukkede op ved gårsdagens offentliggørelse af nomineringerne og modtog et diplom. Trier selv dukkede ikke op, men han er jo også i gang med en ny film.

Argumentets kraft

I modsætning til de fore-gående år skal der kun nomineres én film fra hvert af de fem nordiske lande i år - tidligere nominerede man to, 10 i alt - og det besværede Bo Green Jensen sig en smule over. For det første er det svært at snævre et helt års filmproduktion ned til en enkelt film. For det andet har juryen ikke længere mulighed for at nominere både en bred, populær film og et mere smalt, udfordrende værk og på den måde hylde bredden i dansk film. Og som det er nu, sagde han, risikerer den valgte film at blive et kompromis.

I løbet af tre intense dage i Oslo her i september finder de i alt 10 jurymedlemmer fra de nordiske lande så ud af, hvem der skal vinde Nordisk Råds Filmpris og den medfølgende check på 350.000 kroner. Det er en øvelse i at argumentere for et synspunkt, sagde Anne Jerslev.

Det kan godt være, at der er store ligheder de nordiske lande imellem, men vi gider ikke se hinandens film, sagde Henrik Bo Nielsen, direktør for Det Danske Filminstitut til at begynde med, og kongs-tanken bag Nordisk Råds Filmpris er da også at promovere nordiske film i hele Norden. Derfor bliver det muligt at se - eller gense - de fem nominerede film i Grand Teatret i København fra den 29. september til den 5. oktober.

Se titlerne på de øvrige nominerede film på www.norden.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her