Læsetid: 7 min.

Gennemført gennemsnitlig

Hvad er forskellen på en pitbullterrier og en 'hockey mom'? Læbestift. Det er republikanernes nye vicepræsidentkandidat, Sarah Palins, yndlingsvittighed om sig selv. Hun er så ufatteligt normal, og alligevel har hun skeletter nok i skabet til at være det mest interessante i den amerikanske valgkamp
Hvad er forskellen på en pitbullterrier og en 'hockey mom'? Læbestift. Det er republikanernes nye vicepræsidentkandidat, Sarah Palins, yndlingsvittighed om sig selv. Hun er så ufatteligt normal, og alligevel har hun skeletter nok i skabet til at være det mest interessante i den amerikanske valgkamp
Kultur
6. september 2008

Dayton, Ohio er en by bygget på hårdt og ærligt arbejde, forklarede republikanernes præsidentkandidat, John McCain, byens borgere, da han sidste fredag præsenterede sin vicepræsidentkandidat i byen.

På en scene omkranset af jublende republikanere med amerikanske flag talte han om 'folket' og om at 'ryste det gamle Washington'. Om hvilke problemer de arbejdende familier havde og om at give USA tilbage til amerikaneren på gulvet. McCain selv har ellers gået rundt i Washingtons korridorer siden 1970'erne, og et par uger inden sin tale i Dayton havde han problemer med at svare på, hvor mange huse han ejer. Men nu var det tid til at sende en klar besked til de, der tvivlede på, at John McCain var i trit med befolkningen. Han havde en overraskelse til dem:

"En person, der er vokset op i en ordentlig hårdtarbejdende middelklassefamilie. Med stærke principper og fighterånd," sagde McCain om sin overraskelse. Han fortsatte:

"En person, der forstår de problemer, de håb og de værdier, den arbejdende amerikaner har. Én der forstår, hvad det betyder at bekymre sig om at afbetale lånet og de stigende benzinpriser (-). Hun har præcis det, jeg har brug for. Hun har præcis, hvad det her land har brug for til at ruske systemet i Washington og sætte folket først. Det er mig en stor ære at præsentere den næste vicepræsident i USA."

Uundgåeligt brød salen ud i et jubelbrøl, og under trompetfanfare og konfettiflag kom den 44-årige guvernør fra Alaska, Sarah Palin, vinkende og smilende ind på scenen, og lidt tøvende efter hende fulgte ægtemanden Todd og fire af deres fem børn; Trig, Bristol, Willow og Piper. Palin var klædt i en sort spadseredragt, briller i letvægtsstel, håret sat op i en knude i nakken - og indtil det minut var hun fuldkommen ukendt for andre end amerikanere med indgående interesse for politik. En novice og et frisk pust, og så alligevel hjemmevant. Helt naturligt besteg hun talerstolen og lignede McCains politiske columbusæg. Ung, smuk, kvinde, troende, glødende abortmodstander og glad for våben og nye olieboringer. En moderne republikanerne med traditionelle værdier. Ikke en del af The Old Boys Network, som hun forklarede fra talerstolen, men en all-american hockey-mom, der ved, hvordan man sætter amerikanerne før systemet. Hun præsenterede sin familie og vendte sig om, klappede til dem én for én, og som de blev præsenteret, gik det langsomt op for republikanerne, at de havde fået det, de manglede i McCain.

Inden Sarah Palin nåede at holde sin næste store tale ved konventet fem dage senere, stod det klart, at republikanerne havde fået meget mere end det. De havde fået en god historie. Et politisk fænomen.

Kristne atleter

Sarah Louise Heath Palin er født den 11. februar 1964 i Sandpoint, Idaho, men flyttede som spæd til Alaska, hvor hendes far havde fået et job som skolelærer i den lille provinsby Wasilla. Moren fik job som sekretær på den samme skole, og Sarah Palin har levet det meste af sit liv i byen. Hun har en stor interesse for jagt og sport, og i sin barndom stod hun op klokken tre om morgenen for at tage med sin far ud og jage elsdyr. Sarah Palin ved, hvordan man håndterer et automatvåben.

I High School blev hun formand for 'De Kristne Atleter' og var som anfører på det lokale basketballhold med til at føre den lille skole til statsmesterskabet for juniorer. Det var her, hun fik tilnavnet Sarah 'Barracuda'. Et navn, både politiske venner, fjender og hun selv senere har brugt i stedet for 'Palin'. I 1984 vandt hun en skønhedskonkurrence i Wasilla og blev efterfølgende nummer to i Miss Alaska-konkurrencen. Titlen gav hende et stipendium til University of Idaho, hvor hun uddannede sig i politik og journalistik. Det er her - har hun senere indrømmet - hun et par gange prøvede at ryge hash. Men hun brød sig ikke om det.

Hjemvendt til Wasilla fik hun job som sportsjournalist på den lokale tv-station og giftede sig i en alder af 24 med sin high school-sweetheart Todd Palin, eller som Sarah kalder ham nu med henvisning til titlen som First Lady: My First Dude.

Todd arbejder med olieproduktionen i Alaska og har en mindre fiskevirksomhed ved siden af, som han driver sammen med Sarah. Sammen har parret fem børn, hvor den yngste, Trig Van Palin blev født sidste år. Sarah vidste under sin graviditet, at Trig formentlig ville blive født med Downs Syndrom, men som stærk abortmodstander har hun aldrig været i tvivl om, at hun måtte gennemføre graviditeten. Den ældste, Track, bliver på torsdag - den 11. september - udsendt til Irak.

Alaskas Obama

Sarah Palin blev valgt ind i det lokale byråd i 1992 og har været en meget populær lokalpolitiker i Alaska siden.

"Sarah kom med alt det her ideologiske halløj, og jeg var bare: 'Woa'," siger John C. Stein til nyhedsbureauet Reuters. Han tabte efter tre valgperioder som borgmester i Wasilla til Sarah Palin i 1996.

"Men det var det, der fik hende valgt: Abort, rettigheden til at bære våben og hele det med at være en genfødt kristen."

Eller som Andrew Halcro - Palins besejrede republikanske modkandidat til posten som guvernør i Alaska ti år senere - forklarer det til New York Times:

"Hun ville ikke formulere en sammenhængende politik, men folk var vilde med hende. Vi andre kiggede på hinanden og sagde: 'Det her handler jo ikke om politik eller Alaska. Det handler om folks mest basale instinkter: Jeg kan lide dig'," siger Halcro: "Det er ligesom Obama."

Som guvernør i Alaska blev én af Palins mærkesager at gøre op med det størknede politiske miljø. Hun skulle køre 'ren politik'. Hun havde i 2004 afsløret en sammenblanding af økonomiske interesser i olieindustrien og Alaskas republikanske partitop, der førte til, at formanden måtte træde tilbage. Et af hendes første spektakulære tiltag var at sætte den forhenværende guvernørs private jetfly til salg på internetauktionen Ebay.com.

90 procent af vælgerne i Alaska støtter i dag op om deres guvernør.

Skandaløse pluspoint

Men alle disse biografiske data var det ikke nødvendigt at få højtlønnede journalister til at grave frem. Det meste stod i det pressemateriale, som John McCain sendte ud i forbindelse med udnævnelsen, og det, der ikke gjorde, har Sarah Palin gentagne gange gjort opmærksom på fra talerstolen:

At hun er en helt almindelig amerikaner. At Todd er tidligere verdensmester i at køre på snescooter. At hun er livstidsmedlem af våbenorganisationen National Rifle Association. Og at hun blev 'genfødt kristen' som 14-årig. Selv de mere kontroversielle dele af sin politik er hun åben med: At hun ikke mener, at isbjørnene skal fredes, eller at klimaforandringer er menneskeskabte, og at amerikanske skolebørn ikke skal undervises i Darwin eller modtage seksualundervisning. Alt sammen noget, der får europæerne til at løfte øjenbrynene, men Sarah Palin blev først for alvor en historie for hele verden, da journalister og gamle fjender havde rodet et par dage i skraldespandene i Alaska - og skeletterne begyndte at vælte ud af skabene:

Efter rygter blandt liberale bloggere kom det frem, at Palins 17-årige datter Bristol var gravid ved førægteskabelig sex med den lokale ishockeyspiller Levi, og ordet Hockey mom fik pludselig en ny betydning. Det kom frem, at familiens præst var lige så rablende som Obamas berygtede familiepræst og havde anklaget jøderne for selv at være skyld i deres skæbne ("De kunne bare være blevet kristne"). Det viste sig også, at Sarah Palin var indblandet i en sag om magtmisbrug efter angiveligt at have fået Alaskas sikkerhedsminister til at afskedige sin svoger - en politibetjent - der i forbindelse med en skilsmisse kæmpede for at få forældreretten til sine børn. At hun havde forsøgt at få bøger fjernet fra det lokale bibliotek. At hun blot var mellemlandet i Irland og ikke havde besøgt landet, som hun ellers havde sagt i et forsøg på at lægge lidt pondus til sin manglende politiske erfaring på den internationale arena. At hun havde afvist at støtte sin egen svigermors kandidatur til borgmesterposten i Wasilla, da hun ikke er abortmodstander. At hun har løjet om sin støtte til et broprojekt, og at hun for mindre end et år siden har sagt i tv-interview, at hun ikke anede, hvad en vicepræsident egentlig gik rundt og brugte sin tid på. Det klip er nu set af flere millioner på YouTube. Og så at ægtefællen, Todd Palin, var taget for spritkørsel i 1987.

Det er en ordentlig mundfuld, når man blot er en 'hockey mom' fra Alaska. Men det var som om, at jo flere historier, der dukkede op om Sarah Palin, jo vildere blev republikanerne med hende. Det gjorde hende menneskelig. En kvinde med normale problemer, ligesom alle os andre. Og frem for alt: Det gjorde hende til den gode historie, som pressen havde hungret efter fra den dødkedelige McCain-kampagne.

Derfor var det langt fra en besejret kvinde, der til nye jubelbrøl talte på det republikanske konvent onsdag nat.

I mellemtiden var Bristol Palin blevet forlovet med Levi, der med tyggegummi i munden og den synlige tatovering 'Bristol' rundt om ringfingeren sad sammen med familien. De to var ikke længere et skandalepar, men en smuk historie om ung kærlighed, og da den 45 minutter lange tale var overstået, var enhver snak om skandalerne forstummet for en stund. Republikanerne havde fået deres eget politiske fænomen.

"I politik er der nogle kandidater, som bruger forandring ('change', red.) til at fremme deres karriere," lød det fra talerstolen. "Og så er der dem - som John McCain - der bruger deres karriere til at fremme forandring."

I sin tale nævnte Sarah Palin Barack Obama én gang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er et skræmmende fænomen, at nogle politikere gerne må lyve eller sige faktuelt forkerte ting, mens andre bliver mistroet og set som utroværdige, uanset at de ikke rent faktisk har talt usandt.

I Danmark er Villy Søvndal et klassisk eksempel på det første, mens Asmaa Abdol-Hamid nok har oplevet det mest ekstreme eksempel på mediernes skabelse af det sidste.

Det handler nok til dels om enten at være "gennemført gennemsnitlig" eller anderledes.

Hans Jørgen Lassen

Hvad har Villy løjet om? Kan du dokumentere din påstand, Jean?

Asmaas troværdighed er det vist ikke nødvendigt at diskutere.

Begge linjer i Hans Jørgen Lassens indlæg bekræfter virkelig det, som jeg skriver ovenfor.

Konkret kom Villy Søvndal i folketingsvalgkampen med forkerte tal for hvor mange plejehjem, han havde besøgt:

"Hvis man tager ud i et hvilket som helst plejehjem i Danmark... Jeg har været rundt, tror jeg, at besøge 20 det sidste år."

(Det var kun fem)

"Jeg har ikke fundet ét, hvor der er kommet flere personaler de seks år, I har været ved magten. Tværtimod har stort set alle skåret ned."

(Hans eget mors plejehjem har officielt fået flere plejetimer pr beboer, Søvndals forklaring sætter ikke spørgsmålstegn ved dette:)

"Det, jeg har talt om, er jo det generelle billede."

Min vigtigste anke mod billedet af Søvndals utroligt store troværdighed er dog, at han på en række vigtige områder har skiftet politik og taget hele sit parti med gennem topstyring og uden den store debat og at retningen i ændringerne er gået direkte mod en ministerpost. Det kan man mene om, hvad man vil, men det er vel ikke voldsomt troværdigt.

Citaterne er fra David Rehlings: Villy i uvirkeligheden

http://www.information.dk/149512

I øvrigt meget spændende at se kommentarerne fra læserne, hvor de fleste danner vognborg om Søvndal og nogle fremhæver at Anders Fogh også har talt usandt for eksempel om Irakkrigen.
Det bekræfter igen på dobbelt vis min pointe, begge ses som troværdige af deres vælgere, selv om de faktuelt nok ikke er det.

Hans Jørgen Lassen

Ja, ja, Jean, du har måske fat i noget; jeg vil ikke afvise det fuldstændigt.

Det mest fordomsfulde og fordømmende jeg har læst i lang tid .....Jeg tror næsten ikke mine egne øjne - dette er flæsning:

"rablende apokalyptisk kristenfascist af værst tænkelige skuffe.
højreekstremt netværk i det republikanske parti, som rummer personer af typen Grover Norquist,
høj ekstreekstrem kristen og have særdeles gode forbindelser blant rabiate og højreekstreme islamister..".

Fortjener man denne karakteristik fordi man er kristen, mod abort, mener at man skal bore efter olie og støtter at folk skal have love til at have våben (det er det mange i DK som også har...)
Mere respekt og sober tone tak...Og dette fortæller mest om de holdning den person som skriver har - skræmmende....

"Fortjener man denne karakteristik fordi man er kristen, mod abort, mener at man skal bore efter olie og støtter at folk skal have love til at have våben (det er det mange i DK som også har...)"

Tja, vi er faktisk en del, der finder hendes holdninger frastødende og dybt foruroligende.

Peter Jespersen

@Jean Thierry

Vel Søvndal skød ikke lige så langt forbi som Røde Anders og Bent Betjent, da de talte om hvor mange almene boliger der blev bygget hvert år.

Røde Anders hånede endda sin modstander da hun indrømmede at hun ikke vidste hvor mange der var blevet bygget det forløbende år. At han så selv skød ved siden af med meget tæt på 10.000 har på intet tidspunkt rørt den danske befolkning, men de huskede både Villy for hans overdrivelser (som han senere undskyldte for) og Helle for hendes uvidenhed.

@Per Sindal Andersen

Du er jo fuldstændigt forblændet og helt ude i hampen.

Jeg synes det er trættende at det meste diskussion her på Informations spalter uværgerligt kommer til at handle om Villy Søvndal eller Asmaa i vores lille andedam.
Dette er langt mere alvorligt, det handler om verdens fremtid. Sarah Palin kunne meget vel blive USA´s 45. præsident i fald McCain blev syg eller døde i sin præsidentperiode. Måske er der allerede nu aftalt en plan om at han skal trække sig efter et stykke tid af helbredsmæssige årsager. Der er stadigvæk en gruppe neokonservative med Karl Rove i spidsen,der sidder bagved scenen og trækker i trådene og har investeringer i olie- og våbenindustrien. Forestil jer scenariet med Palin med hånden på atomudløseren! Jeg synes det er uhyggeligt skræmmende! Hun har udtalt at krigen i Irak er Guds krig og hun mener hun har udenrigspolitisk erfaring fordi Alaska grænser op til Rusland.
Hun er vild efter at komme til bore efter olie i havet omkring Alaska, (har bedt til Gud om en olie og gasledning i en fællesbøn i sin kirke) hvad der kunne blive en miljømæssig katastrofe for det arktiske dyreliv. Det ville endog også blive meget dyrt idet olien skulle transporteres hundredevis af kilometer i opvarmede monitorede pipelines, hvilket også kunne være til fare for miljøet. Hun tillader nedskydninger af ulve fra helikoptere, der bliver jaget til de kollapser af udmattelse. Flere amerikanske miljøorganisationer kæmper for at få det stoppet.
Hun mener ikke at den globale opvarmning er meneskeskabt og at isbjørne ikke bør fredes. Som kreationist tror hun bogstaveligt talt på,at Gud skabte jorden for 6000 år siden og at der skal undervises i dette i skolerne. Hun har prøvet at få en bibliotekar i byen fyret fordi denne ikke ville fjerne bøger fra biblioteket, som Sarah Palin var imod.
Hvis denne kvinde kommer i nærheden af magten frygter jeg for krige og miljøkatastrofer og jeg græmmes over at se de fleste danske medier skrive beundrende om hende. Information er den første avis der har været nogenlunde nøgtern.

"Fortjener man denne karakteristik fordi man er kristen, mod abort, mener at man skal bore efter olie og støtter at folk skal have love til at have våben (det er det mange i DK som også har...)..."

- æh nej, det gør man ikke.

Men men men

Palin er jo ikke bare almindelig dansk kristen, endsige kristen som Bodil Kornbek er det eller Indre Mission er det. (jeg tror næppe, der er nogen danske kristne som mener at krigen i Irak er Guds værk mm. - der skal nok være enkelte men som organisation tror jeg bestemt ikke at hverken Luthersk Missions Forening eller Indre Mission mener det).

Til gengæld ved jeg at der er kristne i Danmark som mener, at Israel er udset til at spille en rolle, når Jesus rent bogstaveligt kommer igen, opretter sit 1000-års rige på jorden - og slår alle ihjel som ikke er enige med f.eks. Palin eller dem. Andre vil blive taget op i Himlen (the Rapture, bortrykkelsen).
De sidste skal så samles i Jerusalem i Israel.

Og når det er sket, så slaget stå ved Armageddon.
Og så skal Jesus komme i en strålende sky (bogstaveligt!) og genoprette roen og freden og harmonien under Hans herredømme. Og der skal ingen ende være på Hans rige og godhed.

Og folk som nægter at indse, at Palin rent faktisk tror på dette eller mener dette alvorligt er dybt dybt naive.

På spørgsmålet om våben handler det om at amerikanerne har ret til at bære våben, men de har vel ikke ret til at være automatvåben? I den amerikanske forfatning er der nævnt 'ret til at bære våben' som led i 'oprettelsen af en folkemilits' der skal forsvare landet i tilfælde af angreb. Tolkningen af dette kunne for mig være noget i retning af 'jagtrifler mv. - men ikke håndvåben'.

Og Palin har ret til at mene at man skal bore efter olie - men men men - olien skal bores efter i tundraen i USA. Der er langt ned til olien; den vil kun dække USA's energi-forbrug i 1-2 år. (olien fra Alaska altså). Dertil kommer at det vil være (alt alt for dyrt)

Dertil kommer altså at hun mener at sex før ægteskabet er en synd; at jorden er skabt for 6.000 år siden kl. 9.30 om formiddagen på en tirsdag. Og hun går åbenbart ind for censur - hvis nogen siger hende imod.

Interessant er det jo også at (de republikansk-ejede) medier i USA ikke har kørt så hårdt på familiens rablende præst som den har på Obama's. Interessant er det jo også, at der stort ingen debat/diskussion har været om hendes
(påståede) magtmisbrug overhovedet. Og alle de andre ting skøjter medierne i USA let henover...

Og at sige at hun har udenrigspolitisk erfaring fordi hun bor dør om dør med Rusland --- tjah --- hvis det ikke var fordi jeg selv havde hørt en republikaner sige det i 'the daily show' ville jeg altså tro, det var en joke.

På den anden side håber jeg næsten at Mccain/Palin vinder - for så vil alle kunne se hvor verden er på vej hen.

Obama's strategi skal være den han hele tiden har valgt; appelere til folket via youtube, sms og facebook. Han må ikke gå med republikanernes spil - så vinder de, republikanerne, nemlig.

Folk må selvfølgelig tro på hvad de vil, men når de begynder at bruge Gud som legitemering for et eller andet, især for at gå i krig, står de fleste danskere og europæere altså af - er min erfaring.
Det er noget vi i hvert fald siden ca. 1750 ikke længere mener er relevant.

Til de interesserede: Gå til New York Times hjemmeside i dag den 13/9 www.nytimes.com og læs både lederen og Bob Herberts artikel ,de kan findes i rubrikken øverst til højre. Det opsummerer stort set det hele. Læs også læsernes kommentarer.

Til Klaus F.: Det er dig der tager en sætning ud af det hele og drager konklusioner.

Jeg har gennem måneder fulgt valgkampen i stort set samtlige amerikanske medier og blogs og også læst og hørt Palins tidligere udtalelser (hvor hun har udtalt at krigen i Irak er Guds krig og i denne youtubetid er der altså ingen der kan skjule sig) jeg også set Charlie Gibsons interview med Palin den 11/9 og det viser en kvinde, der er rystende inkompetent hvad angår udenrigspolitik og blot lirer republikanske udenadslærte "talking points" af og ikke vil tøve med at gå i krig.
De kristne evangeliske fundamentalister i USA er i fremmarch. Hele verden har grund til at være til at være meget bekymrede hvis parret McCain/Palin bliver valgt. Denne holdning deles også af halvdelen af USA´s befolkning. Palin er blevet populær hos en gruppe mennesker, der synes, hun ligner dem selv og i øvrigt kun får deres informationer gennem Fox News og andre af de republikansk ejede medier, der manipulerer med sandheden og kynisk appellerer til den lavest mulige fællesnævner.

Når det hele er overstået er Palin USA's første kvindelige vice præsident.

Klaus F.: Jeg forholder mig til fakta og dømmer derefter.
Hvor er dine fakta?

Klaus F. Du og hendes tilhængere har jo nok ret i at jo mere hun bliver angrebet jo mere vil hun blive støttet.Men hun bliver jo netop angrebet på sine ord og gerninger fuldstændigt sagligt. Dog må man ikke glemme, at hun er og bliver en marionetdukke for republikanerne, der vil udnytte "kvindekortet" og "hun er én af os kortet" og få vælgerne til at glemme de egentlige problemer som landet står overfor.
Tag ikke fejl, der står magtfulde grupper bag hele dette spil, grupper med interesser i olie og våbenindustrien, de samme grupper der fik Bush til magten (ved hjælp af valgsvindel i 2004) og som stod bag invasionen af Irak.
De håber at distrahere befolkningen ved hjælp af Palin, så det bedste man kunne gøre var nok at tie hende ihjel og holde sig strengt til de politiske emner i valgkampen, der er alvorlige nok, sundhed, uddannelse,økonomi og forholdet til resten af verden.
PS. Alle prøver at tage patent på "the founding fathers", de vil sikkert vende sig i deres grave over alt det de bliver misbrugt til. Citatet du kom med lyder ikke særligt sagligt. Ved saglighed forstår jeg bl.a. dokumentation.

Klaus F.
Obamas valgkampagne er financieret af små og store beløb doneret af milloner af almindelige mennesker via en ualmindelig velorganiseret valgkampagne bl.a. gennem internettet.
Han har 18 måneders kampagne bag sig med taler over hele landet, 18 millioner mennesker har STEMT på ham og de delegerede i hans parti har VALGT ham.
Undskyld mig, men det er dig der ser gennem subjektive briller og er uimodtagelig for faktuelle sandheder. Og så er du simpelthen ikke velinformeret nok til argumentere, hvilket må være forudsætningen for al stillingtagen.
Diskussionen er for mit vedkommende afsluttet.

Klaus F viser sig jo netop som naiv nok til at tage aktørernes egne, manipulerende udtalelser for gode varer. Han køber valgflæsket, fremfor at se tingene i den større kontekst, som analytikere sætter det ind i.