Læsetid: 3 min.

'Menneskelighed kan man ikke få for meget af'

En intellektuel romantiker var måske ikke lige det, Carsten Bjørnlund havde forestillet sig skulle være hans første hovedrolle på film. Men udfordringen har gjort ham opmærksom på, hvor givende det er at stille sig til rådighed for en andens tekst
Kultur
24. september 2008

Når Carsten Bjørnlund bliver interesseret i en rolle og et manuskript, sker det altid på en mavefornemmelse. Og selv om han som ung forestillede sig, at hans første hovedrolle i en film ville være noget mere action packed - "noget med skydere og hurtige biler" - så tiltalte rollen som akademikeren med speciale i romantikken, der må tage til takke med et job som dansklærer på VUC, ham.

I En Enkelt til Korsør er karakteren Rasmus en håbløs romantiker, der har beskæftiget sig med den store kærlighed i teorien så længe, at han bliver ved med at tro på sin kærlighed til VUC-eleven Signe, der ellers viser sig at være lesbisk. Man fornemmer i Carsten Bjørnlunds længselsfulde blik, at det ikke er første gang, karakteren Rasmus har forelsket sig i en uopnåelig kvinde. Måske er kærligheden bare smukkere i teorien.

"Da jeg læste Gert Fredholms manuskript, blev jeg grebet af den almindelige menneskelighed. Menneskelighed kan man bare ikke få for meget af," siger Carsten Bjørnlund om En Enkelt til Korsør.

Så da han gik til audition på rollen som Rasmus, var han mere end almindeligt opsat på at få den.

Et utålmodigt menneske

35-årige Carsten Bjørnlund har spillet mange forskellige roller. På teatret har han spillet med i klassiske stykker som Hamlet, men også nyere som Indenfor murene, En gæst på Aveny-T og Guitaristerne på Mungo Park. Derudover har han optrådt i en række tv-serier, senest i rollen som Lars i Album.

"Jeg vil meget gerne veksle lidt mellem rolletyperne," siger han: "simpelthen for ikke at komme til at kede mig."

Men han indrømmer, at han havde gået og ventet på en hovedrolle i en film.

"Det har da været lidt frustrerende at være vidne til, at rollerne gang på gang gik til den samme lille flok kendte skuespillere. Men der er jo egentlig ikke gået så lang tid. Jeg kom jo først ud fra Teaterskolen i 2002, men jeg er bare generelt et ret utålmodigt menneske."

Utålmodighed er bestemt ikke det, Carsten Bjørnlund udstråler i rollen som Rasmus. I en fra-byen-til-provinsen-film risikerer man ellers nemt at miste balancen og komme til at udstille den lokale befolkning. Men Carsten Bjørnlund havde ikke svært ved at holde den balance.

"Jeg forsøger at forholde Rasmus åbent over for alting. Han er ikke fordømmende eller kommenterende. Hvis han var det, ville man hurtigt kunne afvise ham som en arrogant og verdensfjern københavner. Jeg har i stedet forsøgt at fastholde hans menneskelighed."

Stiller sig til rådighed

I rollen som Rasmus fik Carsten Bjørnlund også til opgave at læse digte op. Det åbnede en ny og interessant verden for ham.

"Jeg holder af litteratur og læser generelt meget, men det dér med at læse digte op, at stille sig til rådighed for det, et andet menneske har skrevet, det gav mig en hel ny oplevelse af en tekst."

Udtrykket "at stille sig til rådighed" bruger Carsten Bjørnlund meget. Han praktiserer det i alt, hvad han gør. Det er vel en form for livsfilosofi.

"Jeg stiller mig til rådighed for situationer, for venner og for alle mennesker, jeg møder. Det betyder vel egentlig bare, at jeg er åben og opmærksom i alle situationer. Jeg lader mig selv opleve det, jeg oplever. Hvis jeg gik til dem med forbehold, så ville jeg ikke få noget som helst ud af dem."

Og det er ikke noget, der har de store omkostninger, selv om det lyder voldsomt at skulle være så opmærksom konstant.

"Det er ikke, fordi jeg føler, at jeg afgiver noget af mig selv, når jeg stiller mig til rådighed. Jeg oplever bare, at jeg selv får mest ud af situationen, hvis jeg gør det. Hvis man halser gennem livet uden at stoppe op og være til stede, så får man ikke meget ud af det."

Og her har Carsten Bjørnlund og Rasmus fra En Enkelt til Korsør måske en del til fælles, selvom det ikke umiddelbart var sådan en karakter, Carsten Bjørnlund havde forestillet sig skulle være hans første filmhovedrolle.

'En Enkelt til Korsør' har haft premiere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her