Læsetid: 3 min.

”Der er nogen, der gør noget rigtigt”

På lørdag er der afdansningsbal for de nyuddannede forfatterskoleelever. Forfatteren Peter Adolphsen har selv været elev på Forfatterskolen. Nu underviser han på stedet og er med til at præge de kommende generationer af danske forfattere. Meget har ændret sig, siden han selv var elev. Han ser det ikke som noget problem, at en lukket kreds sætter elevernes tekster under lup
11. september 2008

En lille gruppe former skolen

Lige siden starten i 1987 har Forfatterskolen og miljøet omkring været skueplads for heftig kritik og diskussion. At man skulle kunne uddanne sig til forfatter er faldet mange for brystet. At en lille gruppe forfattere syntes at have monopol på, hvilken retning den nye danske litteratur skulle bevæge sig i, vakte endnu mere harme.

I dag synes den litterære skyttegravskrig at være faldet lidt til ro, imens Forfatterskolen fortsat uddanner den ene succesfulde debutant efter den anden. Peter Adolphsen, der i høj grad er en del af skolen, afviser da også kritikken af stedet.

”Det er en lille gruppe, der former skolen. Men samtidig er det en lille gruppe der er meget bredde i hovederne,” siger Adolphsen.

”Linjen er selvfølgelig meget afhængig af de personer, der er der. Men disse er så til gengæld utrolig tro mod skolens projekt.”

Kritikken modbevist

Skolens metode er kendetegnet ved et intenst arbejde med teksterne i et samspil mellem lærere og elever. Kritikken har lydt, at dette medfører, at formen kommer i højsædet på bekostning af indholdet og sammenhængen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

En lille kommentar til Peter A. Nu får jeg læst en hel del nyere dansk litteratur kva mit arbejde i en boghandel og min uddannelse som Can. Mag i Litvid. og jeg må sige at der udgives med intetsigende litteratur i danmark. Specielt er udgivelser af tidligere forfatterskoleelever meget ens, og temmelige ligegyldige, men på et ganske højt sprogligt niveau. Det virker lidt på mig som danske forfattere generelt har meget lidt på hjertet andet end at ville udgives. Drømmen er at blive forfatter ikke fordi man har noget at komme med eller sætte på spil. En ting som jeg hæfter mig ved er Petes kommentar om at han har et klassiker trip lige nu og derfor ikke læser meget nyt. Det er ganske tankevækkende at en forfatter med flere udgivelser bag sig, uddannet og underviser på forfatterskolen endnu ikke har læst klassikerene. Hvordan kan man forsvare at udgive og undervise i litteratur uden at have dette grundigt på plads. Det er vist en meget dansk provensiel holdning. Kan huske at jeg i politiken engang læste den samme udtalelse at Grøndahl om at han læste Balzac og flere franske forfattere for første gang. Manden havde mere end ti udgivelse bag sig og var i fyrrene. Hvordan er dette muligt? I lande som frankrig og england ville sådanne udtalelser skabe latter og undren, men i danmark er det nok et vilkår for de fleste forfattere. Disse enorme huller i litteraturhistorien. og deraf litteratur uden tyngde, erfaring og viden. En litteratur fra navlen og på følelser. Adam