Læsetid: 3 min.

'Jeg er en pluklæser'

Debutanten Christina Hagen færdiggør ikke bøger, der er for kedelige, patetiske eller bedre end hendes egne
Kultur
6. september 2008

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

"Kristina Nya Glaffeys Lykkejægere. Da jeg havde læst den, sagde jeg: 'Den er god' til folk, jeg mødte. Jeg kender Kristina fra Forfatterskolen, og man vil jo nødig indrømme, at man ikke kan lide nogens bog. Så læste jeg den igen og forstod den ikke. Så læste jeg den igen og forstod den og syntes, at den på en virkelig elegant og diskret måde, gav danskheden en mavepuster. Dens humor er intelligent, og hun formår at distancere sig fra sin harme og undren (ikke at det nødvendigvis må være alles projekt), og det har jeg stor respekt for. Jeg undres hver gang, jeg læser i den, og så har jeg vel nærmest forelsket mig i hendes karakter Jørgen."

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

"Jeg er vokset op i 'de gule blokke' med Se og Hør og kylletter og grøn sodavand fra Netto. Det første kulturinput måtte derfor være et mildt et, for at jeg kunne fordøje det. Det var Jan Sonnergaards Radiator, som ændrede alt. Jeg havde aldrig før læst en hel bog, og jeg var vanvittigt fascineret af manden, der, som jeg så det, formåede at smøre virkeligheden ud med ord. Han havde ikke det litterære filter, som er så dræbende kedeligt, men samtidig så svært at undgå. Jeg følte, at jeg havde fundet min soulmate - et lige så kynisk og dumt svin som mig selv. Radiator handlede om ondskaben og elendigheden og ensomheden. Alle de ulovlige ting, der optog mig mere end de burde."

- Hvad er den værste bog, du har læst?

"Paulo Coelhos Alkymisten. Jeg læste den på en strand i Grækenland med det formål at finde opskriften på en bestseller. Jeg tænkte: 'Nu skal jeg finde ud af, hvordan jeg kan kombinere det at skrive med at tjene penge'. Efter 12 sider var jeg dybt deprimeret, og efter 22 sider holdt jeg op med at gå uden for mit hotelværelse. Jeg lå bare på min seng og tænkte, at hvis det var den slags patetiske hyrdedrengsfantasier, der skulle få det læsende folk til at valfarte til deres sommerhuse med plaider og tebreve, så ville jeg overveje at droppe forfatterdrømmen til fordel for en karriere som frisør. Jeg kan blive helt syg af at tænke på, at så mange mennesker har købt den bog."

- Hvilken type læser er du?

"Jeg er en pluklæser. Jeg begynder at læse en bog, og så lægger jeg den på et tidspunkt fra mig. Det gør jeg enten fordi: 1) Den er for kedelig. 2) Den er for patetisk. 3) Den er for god. Jeg vil ikke plage mig selv med kedelige bøger, når jeg ved, at der findes alternativer, og jeg bliver vred af at læse bøger, hvis forfattere holder en pistol for min tinding, mens de råber: 'Føl noget stort nu!'. Angående 3) så er det dumt, at jeg bliver så jaloux på de virkeligt dygtige forfattere. Men det gør jeg. Jeg læste for nogle dage siden et kort uddrag af Lone Hørslevs Naturlige fjender på nettet, men jeg var nødt til at klikke væk igen. Jeg kunne ikke holde ud at blive konfronteret med hendes talent."

- Hvornår læser du?

"Jeg læser, når jeg føler mig ensom og sent om aftenen, inden jeg skal sove, for at få ro på tankerne."

- Hvem er din yndlingsforfatter?

"Pentti Saarikoski. Jeg tror på alt, hvad han skriver. Jeg væmmes og begejstres hele tiden over, at han er så tøjlesløs en horebuk og dranker, og samtidig så uskyldigt barnlig og poetisk. Han siger kusse, når vi andre siger voksdug. Bare ud af det blå. Intet forspil. Intet efterspil. Det er meget beundringsværdigt og underligt."

Christina Hagen er aktutel med novellesamlingen Sexdronning. Hun blev færdiguddannet på Forfatterskolen i 2006

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her